Diyablar Tarım, 3’üncü kuşağının enerjisiyle büyüyor

76 yıl önce kurulan Diyablar Tarım her yıl büyümesini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

1940 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk ihracatçı birliklerinden olan AHBİB’in, faaliyetlerini sürdüren ilk üyelerinden olan Diyablar Tarım, sektörde 3’üncü kuşağı ile hububat ve bakliyat ticareti yapıyor. Firma her yıl istikrarlı büyüme ile sektördeki yerini sağlamlaştırıyor.

Firmalarının 1934 yılında dedesi Şükrü Diyab tarafından hububat-bakliyat ihracat ve ithalatı yapmak üzere kurulduğunu ifade eden Diyablar Tarım Ürünleri ve Gıda İhracat Pazarlama Ticaret AŞ Genel Müdürü Şükrü Diyab, o zamanlar teknoloji olmadığı için küçük takalarla ürünlerini Lübnan’a gönderdiklerini, burada elenen ürünlerin dünyanın farklı ülkelerine dağıtımının yapıldığını dile getirdi. Diyab, 1964 yılında dedesini vefatı üzerine babasının işletmeyi devraldığın aktararak, 1981 yılında ise 3’incü kuşak olarak kendisinin işin başına geçtiğini dile getirdi. Diyab, 1990’lı yılların başından itibaren teknoloji ile birlikte sektörün çok hızlı bir şekilde geliştiğine değinerek, firmalarının da aynı oranda büyüdüğünü anlattı. 

Türkiye’de 3’üncü kuşağı gören az firmanın olduğunu aktaran Diyab, her yıl istikrarlı ve emin adımlarla büyüme ile bugünlere kadar gelebildiklerini ifade etti. Uzun bir dönemdir her yıl yaklaşık yüzde 5’lik büyüme hedeflediklerini aktaran Diyab, bunu da gerçekleştirebildiklerinin altını çizdi. 

35 milyon lira ciroya ulaştık 

Bakliyat ve hububat ihracatının yanı sıra çerez transit ticareti de yapmaya başladıklarını belirten Genel Müdür Şükrü Diyab, yem kalemlerinde de ürün ticareti yaptıklarını aktardı. Diyab, ağırlıklı olarak Irak, Suriye ve Ortadoğu ülkelerine ürün gönderdiklerini belirterek, ayrıca yurtiçinde de satış yaptıklarını kaydetti. Diyab, eleme tesislerinin de olduğunu dile getirerek, nohut, mercimek ve fasulye işlediklerini ve günlük 200 tonluk eleme kapasitelerinin olduğunu anlattı. Diyab, Mersin'de toplam 8 bin metrekare kapalı alanda depolarının olduğunu ifade ederek, ayrıca Mersin Serbest Bölge'de de depolama alanlarının bulunduğunu dile getirdi. Diyab, firmalarının 33-35 milyon liralık cirolarının olduğunu aktararak, cirolarının büyük bir kısmını ihracatın oluşturduğunun bilgisi verdi.

Bakliyat fiyatları bu yıl yükselecek

Sektörle ilgili de bilgi veren Şükrü Diyab, 2000’li yıllardan itibaren özellikle bakliyat üretiminin azalması ile Türkiye’nin ithalatçı konuma geldiğini vurguladı. Diyab, “İhracat yaptığımız ülkelerden ithalat yapmaya başladık. İhracat da devam ediyor. Ancak sadece işlenmiş ürünlerin ihracatı yapılıyor” dedi. Bakliyatta düşük kâr marjı ile çalışıldığına dikkat çeken Diyab, bazı dönemlerde piyasada ani fiyat yükselişleri olabildiğini, iklim şartları nedeniyle verimli rekolte elde edilemediğini söyledi. Diyab, kârı düşük olmasına rağmen riskin de büyük olduğunu anlatarak, ihracatçıların da dünya genelinde rekabette zorlandıklarını belirtti. Diyab, “Bu sezon kırmızı mercimek üretimi az da olsa arttı. Ancak yeşil mercimek üretimi oldukça az. Fiyatların da bu yıl geçen yıla oranla artması bekleniyor. Fasulyede fiyatlar bir ara düştü ancak bu yıl hava şartlarından dolayı yükselme olacak. Nohutta da mahsulün az olması nedeniyle fiyatların yükselmesi bekleniyor. Yüksek fiyat da yüksek finansman gerektiriyor. Ancak sektör aktif olarak çalışıyor Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşları sayesinde alımlar yüksek” dedi. Gümrük vergilerinin gözden geçirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Diyab, bazı kalemlerde vergilerin oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti. Diyab, referans fiyatlarının da her yıl güncellenmesinin sektörü olumlu etkileyeceğine işaret etti.