Dünyanın yeni trendi: Bakliyat

Birleşmiş Milletler tarafından 2016'nın Bakliyat Yılı ilan edilmesiyle bakliyat ürünlerine olan ilgi artmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geniş bir üye yapısı bulunan, 50'nin üzerinde ülkenin üye olduğu Dünya Bakliyat Konfederasyonu'nun (Global Pulse Confederation CICILS) önderliğinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2016'nın Dünya Bakliyat Yılı ilan edilmesiyle dikkatler bakliyat ürünlerine çevrildi. 

Dünya genelinde 6 Ocak'ta başlayan bakliyat yılı kutlamaları kapsamında 30 ülkede 141 etkinlik düzenlenirken, 21 milyon sosyal medyada gösterimi yapıldı ve bugüne kadar 274 milyon kişi tarafından izlendi. Yıl sonuna kadar ise Dünya Bakliyat Yılı ile ilgili toplamda 300 den fazla etkinlik gerçekleştirilecek. Her yıl farklı bir ülkede düzenlenen GPC konferansı ise bu yıl Türkiye'de yapılacak. Bu sene özellikle 'Dünya Bakliyat Yılı' vurgusuyla organize edilen konferans, 20-22 Mayıs tarihleri arasında İzmir Çeşme'de düzenlenecek. 50'nin üzerinde ülkeden yaklaşık 600 katılımcı ile gerçekleştirilecek konferansta, bakliyat ürünleri her yönüyle irdelenecek. 

Toplam üretim 60 milyon ton 

Bakliyatın dünya rakamlarına bakıldığında, dünyada toplam 60 milyon tonun üzerinde kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyat ürünlerinin üretimi yapılıyor. En fazla yetiştirilen bakliyat ise 22.5 milyon ton ile kuru fasulye. Bunu 14 milyon ton ile nohut, 11 milyon tonla bezelye ve 6 milyon ton ile mercimek takip ediyor. Ülkeler itibariyle baktığımızda ise, üretimdeki yaklaşık yüzde 25'lik pay ile Hindistan ilk sırayı alıyor. Hindistan'ı sırasıyla Kanada, Myanmar ve Çin takip ediyor. Türkiye'nin dünya bakliyat üretimindeki yeri ise yıllara göre 8 ila 10'uncu sıralar arasında değişiyor. 

Dünya genelinde üretilen bakliyatın yaklaşık yüzde 85'i ülkelerin iç talebini karşılamaya yönelik. Geriye kalan yüzde 15'lik kısım ise dünya ticaretine dahil oluyor. En büyük ihracatçı ülke Kanada olurken, Kanada'yı Avustralya ve Myanmar izliyor. İthalatçı ülkeler sıralamasına bakıldığında ise ilk sırayı Hindistan alırken, ardından, Çin, AB ülkeleri ve Bangladeş geliyor. 

En büyük üretici Hindistan 

Dünya ülkeleri artık genel olarak bir veya iki tür bakliyat ürünü üzerinde ihtisaslaşma yoluna gitti. Kuru fasulye üretimi Asya ve Amerika, nohut Asya, Afrika ve Amerika, mercimek üretimi ise Amerika ve Asya ülkelerinde yoğunlaşmış durumda. Dünyanın en büyük bakliyat tüketicisi ise Hindistan. Kuru fasulyede Brezilya, Myanmar ve Çin'in önde gelen üreticiler olduğu görülüyor. Nohut ağırlıklı olarak Asya kıtasında üretilen bir diğer bakliyat ürünü. Nohut üretiminde Hindistan, Türkiye, Pakistan ve Avustralya önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. Kuru fasulye ve nohudun ardından dünyada en fazla üretilen bakliyat çeşidi bezelye. Dünya bezelye üretiminde en büyük pay 4.7 milyon tonla Amerika kıtasına ait. Amerika'yı 3 milyon tonla Avrupa, 2.3 milyon tonla Asya, 752 bin tonla Afrika takip ediyor. Önde gelen bezelye üreticisi ülkeler ise Kanada, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri. Mercimekte üretim lideri ise Kanada. Kanada'yı Hindistan, Türkiye ve ABD takip ediyor. Bakla üretiminin ise yüzde 82'si Okyanusya'da gerçekleştiriliyor. 

Kullanım alanı genişliyor 

Dünya Bakliyat Konfederasyonu, hükümetlere yeni tarım araştırma programlarında bakliyat üretimini arttırmaya ve hükümetlere beslenme ve gıda güvenlik stratejilerinde öncelik verilmesi çağrısında bulunuyor. Bakliyat üretiminin artması ile buğday, mısır, pirinç gibi birkaç çeşide bağlı gıda sistemine güvenen global gıda sisteminin risklerinin azaltılması ve yeni yatırım olanakları yaratılması hedefl eniyor. Bakliyatın dünya genelinde kullanım alanları da genişliyor. Amerika ve Kanada'da üretici firmalarla görüşülerek kraker, sosis gibi gıdalara bezelye ve diğer bakliyattan elde edilen protein katılarak daha sağlıklı hale getirilmesi gibi çalışmalar yapılıyor.

GPC'nin 100 milyar dolarlık hacmi var

Dünya Bakliyat Konfederasyonu (GPC) olarak da bilinen IPTIC'in (International Pulse Trade and Industry Confederation) genel merkezi Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunuyor. Kar amacı gütmeyen bir oluşum olan GPC'nin, 100 milyar dolarlık bir hacmi var. Bakliyat endüstrisindeki tek global konfederasyon olan GPC'nin 18 ulusal birlik ve 600'ün üzerinde özel sektörden üyesi bulunuyor. Konfederasyon; dünyada 50'nin üerinde farklı ülkenin bakliyat sektöründe faaliyet gösteren üretici, yetiştirici, araştırmacı, tedarikçi, ithalat-ihracatçı, devlet kurumları vb. gibi çok uluslu farklı organları bünyesinde barındırıyor. GPC sektörde şeff afl ık ve sürdürülebilirlik için çalışarak, global gıda güvenilirliği, sağlık ve beslenmenin iyileştirilmesi konularında da katkı sağlıyor.

Bakliyatın faydaları

- Lif ve protein açısında yüksek değerli

- Kalp dostu

- Kilo kontrolü ve zayıflama programlarında kullanılır

- GDO'suz ve glütensiz

- Nonalerjik

- Kolestrol ve anemiyi önler

- Kronik rahatsızlıklarla mücadele eder

- Toprağı güçlendirir, verimi artırır

- Gübre ve su kullanımını azaltır