İdeal, sektör ihracat ve üretiminde Türkiye’nin ilk 10 firması arasında

İdeal Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Memiş, ihracat noktasında dünya çapında geniş bir ağa sahip olduklarını belirterek, “İdeal Bakliyat olarak Türkiye bakliyat ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu karşılıyoruz. Bu rakamlar bizim başarımızı daim kılıyor” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bakliyat sektöründe 1972 yılından bu yana hizmet veren İdeal Bakliyat, 2000’li yılların başından beri birçok zincir mağaza ile birlikte çalışarak sektörde önemli bir yere sahip oldu. Ortadoğu’nun tamamı, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere yaklaşık 60 ülkeye ihracat yapan İdeal Bakliyat, bakliyat sektöründe ihracatta ve üretimde Türkiye’nin ilk 10 firması arasında yer alıyor.
İdeal Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Memiş, ihracat noktasında dünya çapında geniş bir ağa sahip olduklarını belirterek, “İdeal Bakliyat olarak Türkiye bakliyat ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu karşılıyoruz. Bu rakamlar bizim başarımızı daim kılıyor” dedi.

“TUİOSB’de 7 milyon TL tutarında yatırım yapacağız”

2018 yılında hakim olan ekonomik istikrarsızlıktan dolayı yatırım yapmayı düşünmediklerini vurgulayan Sabahattin Memiş, 2017’de gerçekleştirdikleri uzun dönemli projelere devam ettiklerini söyledi. Tarsus’da kurulan Tarımsal Ürün İşleme Organize Sanayi Bölgesi’nde (TUİOSB) 50 dönüm arazi üzerine kuracakları yeni farikaları için 7 milyon TL tutarında bir yatırım planladıklarını kaydeden Memiş, “TUİOSB’deki yatırım avantajlarından yararlanmak istiyoruz. Bölgede katma değeri yüksek ürünlerin ticaretini yapma planımız var. Örneğin yeni fabrikamızda bakliyat cipsi, humus gibi ürünlerin ticaretini yapacağız. Yeni yatırımımızla çalışmalarımız yüzünü ihracata dönecek” diye konuştu.

Türkiye’nin bakliyat üretimi konusunda önceki yıllara göre verimli bir yıl geçirdiğinin altını çizen Sabahattin Memiş, özellikle nohut, kırmızı ve yeşil mercimek üretiminde artış yaşandığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl hükümet tarafından ithalat vergilerinin kaldırıldığını hatırlatan Memiş, “Bu sene bu uygulamaya ihtiyaç kalmayacaktır. Türkiye yerli üretim noktasında yeterli seviyede. Biz bu sektörde hem ithalatçı hem de ihracatçı pozisyondayız. Mahsül az olduğu zaman ithalat yapıyoruz. Doların dengesiz seyri ithalatçıları biraz tedirgin ediyor. Kurların yükseleceğine dair bazı duyumlarımız vardı, bu yüzde 2018’de ithalattan kaçındık. Ancak bu yıl fasulyede üretim artışı izlenmemesi fasulye özelinde bizi ithalata yöneltebilir” değerlendirmesinde bulundu.

“2018’de ihracatımız 20 milyon doları aştı”

2018 yılında daha çok nohut, bulgur ve kırmızı mercimek ihracatı yaparak 20 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Sabahattin Memiş, şirketin ihracat ürünlerinin Türkiye’nin üretim oranlarına göre değiştiğini, örneğin geçen yıl üretim düşüklüğü nedeniyle nohut ihracatının düştüğünü ancak bu yıl üretim fazlalığından dolayı ihracatta artış olduğunu söyledi. Firma olarak genelde Türkiye’de çok üretilmeyen, katma değeri yüksek, ihracata yönelik ürünlerin ticaretini yaptıklarına dikkat çeken Memiş, “Ürün gamımızda bakliyat-hububat sektörüne dair 25 ürün bulunduruyoruz. Türkiye’de çok fazla üretilmeyen maş, keten tohumu bakla gibi ürünlerin ticaretini yapıyoruz. Üretici ülkelerden alıp ülkemizde temizleyip paketleyerek ihraç ediyoruz” bilgisini verdi.

2018’de yurtiçindeki fiyatları dengelemek için düzenlenen bazı uygulamalar nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşadıklarını belirten Sabahattin Memiş, popcornun yemlik mısır olarak değerlendirilmesi sonucu Irak, Gürcistan, Suriye, Ürdün, İran gibi ülkelere yaptıkları 2 milyon dolar değerindeki popcorn ihracatını kaybettiklerini dile getirdi.

Popcorn ihracatının uluslararası gözetim firmalarının denetimine bırakılması ile birlikte bakliyatta yeni bir maliyet kalemi çıktığına ve bunun sonucunda özel firmaların haksız kazanç elde ederken, ihracatçının haksız yere mağduriyet yaşadığına değinen Sabahattin Memiş, şunları söyledi: “Denetleme uluslararası gözetim firmalarından belge istenerek yapıldığı için normalde 50-100 TL’lik bir belge için 500-600 dolar para alıyorlar. Beyanname başına 450 dolar gibi bir masraf çıkıyor ki, bu çok yüksek bir meblağ. Memur masrafı, analiz masrafı, gözetim masrafı gibi kalemlerle ihracat maliyeti 800 dolara kadar çıkıyor. Aslında popcorn çok pahalı bir ürün değil. 450 dolar civarında olan bir ürün. Ancak masrafı çok yüksek. Yüksek maliyetler popcorn ihracatını imkansız hale getiriyor. Ürünler arasında yaşanan karışıklığın acilen çözülmesi, popcorndaki bu ihracat engelinin kaldırılması ve popcorn ihracatında yapılan denetlemenin Tarım İl Müdürlükleri’ndeki memurlara devredilmesi gerekiyor.”

“2018 zor bir yıldı, ancak 2019’dan umutluyuz”

2018 yılının ekonomik anlamda Türkiye için zorlu bir yıl olduğunu ve bu dönemde birçok şirketin yalnızca mevcudu korumaya yönelik çalışmalar yaptığını kaydeden Sabahattin Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “2018, gelişmeye ve büyümeye açık bir yıl değildi. 2019’un 2018’den daha iyi geçeceğini umut ediyoruz. Beklediğimiz gelişmeler olursa, 2019’da piyasalarda yükseliş yaşanacaktır. Bu takdirde biz de firma olarak 2019’da belki yüzde 10 büyüme kaydedebiliriz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir