İlk çeyreğin şampiyonu otomotiv sektörü oldu

Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki otomotiv sektörü, bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği 5.5 milyar dolarlık ihracat ile sektörel bazda ihracat şampiyonu oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de otomotiv sektöründe 2015 yılında toplam 1.2 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirilirken, bu rakamın yaklaşık 100 milyon dolarlık kısmını ise Temsa yaptı. Temsa, kendi markası ile otobüs ve midibüs segmentinde üretim ve ihracat yapıyor. Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, ürünlerini 66 ülkeye ihraç ettiklerinin bilgisini verirken, şu ana kadar ihracatı gerçekleştirilen araç sayısının ise 10 bini aştığını kaydetti.

Temsa ürünlerinin en çok bulunduğu ülkelerin başında 4 bin adet ile Fransa'nın geldiğine dikkat çeken Dinçer Çelik, Almanya ve dünyanın en zorlu pazarı olarak görülen ABD yollarında ise bu yılın sonunda Temsa'nın yaklaşık bin aracının hizmet vermiş olacağına dikkat çekti. Çelik, "2016 yılında da beklentimiz gerek sektörün gerekse Temsa ihracatının tahmini yüzde 10 seviyelerinde artacağı yönünde. İhracatı pozitif etkileyen en önemli dinamik, arza konu pazarlardaki rekabetçi dinamiklere cevap verebilen kaliteli ürünler sunabilmekten geçiyor" görüşünü kaydetti.

"Yıl sonuna kadar dokuz yeni aracı pazara sunacağız"

Temsa'nın bugüne kadar 110 binden fazla araç ürettiğini ve geniş bir ürün gamına sahip olduğunu aktaran Dinçer Çelik, bu sayede müşterilerinin değişen şartlara göre ürün seçebilmesine ve filolarını yeni yolcu ihtiyaçları ve seyahat eğilimlerine göre adapte etmesine yardımcı olduklarını ifade etti. Temsa Adana Üretim Tesisi'nde, Safir Plus, Safir Plus VİP, Maraton, Maraton VİP şehirlerarası yolcu ve turizm otobüsleri, Tourmalin, Opalin, Prestij SX midibüsleri ile özellikle şehir içi toplu taşımacılık için geliştirilen Avenue, Avenue IBUS, ayrıca Amerika için TS45, TS35, TS30 ve Avrupa için Avenue, LD, Midi Coach segmentinde ise MD9 otobüsler üretildiğini dile getiren Çelik, Temsa'daki araç parkının çeşitlilik arz etmesini güçlü Ar-Ge yapılarına bağladı.

Halen bin 700 kişinin istihdam edildiği Temsa'da 185 kişinin ise Ar-Ge merkezinde çalıştığı bilgisini veren Dinçer Çelik, toplam 555 bin metrekarelik bir üretim tesisi bulunana Temsa'nın Sabancı Holding grup şirketlerinden biri olarak 1968 yılında kurulduğunu anlattı. Yıllık üretim kapasitesinin 4 bin otobüs ve midibüs ile 7 bin 500 hafif kamyondan oluştuğunu kaydeden Çelik, bu yılın sonuna kadar dokuz yeni aracı pazara sunacaklarını açıkladı. Çelik, şöyle devam etti: "Böylece 2016 yılı sonunda Temsa'nın üretimini gerçekleştirdiği otobüs ve midibüs sayısı 25'e ulaşmış olacak. 2015 yılında sekiz yeni ürünü pazarla buluşturmuştuk. 2016 yılında ise pazara dokuz yeni ürün sunacağız. Bu ürünlerden TS 35E, Prestij SX, MD9 electriCİTY, Opalin ve Avenue Plus'ı sektörle buluşturduk. Haziran ayı içinde Aselsan ile çalışmasını yürüttüğümüz 12 metrelik elektrikli otobüsümüzü tanıtacağız. Yıl içinde yine Opalin CİTY'nin tanıtımını yapacağız."

"Ar-Ge'ye yüzde 4.5 pay ayırıyoruz"

Ar-Ge çalışmalarına bütçelerinden yüzde 4.5 pay ayırdıklarına dikkat çeken Dinçer Çelik, Temsa Ar-Ge biriminin 5 bin metrekare atölye, bin 800 metrekare ofis alanından oluştuğunu anlattı. Merkezde 185 kişilik ekip ile çalışıldığını vurgulayan Çelik, "Temsa Ar-Ge Merkezi, Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın yaptığı değerlendirmede 243 merkez arasında ‘en iyi uygulama' seçildi" dedi.

Dinçer Çelik, Smart Mobility mottosuyla müşterilerinin güvenlik, sürdürülebilirlik, verimlilik ve dijitalleşme boyutlarında çözümler üreten ürünler tasarlamayı hedefl ediklerini ifade ederek, bu kapsamda geliştirdikleri Avenue iBus aracını ilk kez İstanbul'da İETT'nin öncülüğünde düzenlenen Transist Fuarı'nda tanıttıklarını kaydetti. Çelik, aracın öne çıkan özellikleri arasında araç takip sistemi ve araç bilgisayarı, dokunmatik ekran üzerinden switch kontrolü, sürücü ön camı ekranı, yolcu sayma sistemleri, araç içi yolcu bilgilendirme sistemleri, araç içi kamera kayıt sistemleri, acil durum müdahale altyapısı, araç içi wifi istasyonu, USB şarj istasyonları, yeni gösterge paneli, akıllı servis donanımları bulunduğunu anlattı.

Yerli elektrikli otobüs geliştirdik

Temsa'nın taşımacılık sektörünün ihtiyaçlarına göre geliştirdiği yenilikçi otobüsü MD9electri- CITY'nin, fosil yakıt yerine sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan elektrikle çalıştığına dikkat çeken Dinçer Çelik; enerji tüketimi, çevreye duyarlılık ve verimlilik özellikleriyle öne çıkan MD9electri- CITY'nin, duraklarda veya son duraklarda kısa şarjlar yapılarak güzergahını tamamlayabildiğini vurguladı. Çelik, daha az parça sayısıyla, yağ gibi yan ürünler ya da bakım gerektirmeden, daha kısa sürede üretilebilen bu çevreci otobüsün, Temsa mühendisleri tarafından yerli olarak geliştirildiğini anlattı.

MD9electriCITY'nin üç kapısı sayesinde hızlı yolcu indirme-bindirme olanağı sağladığını anlatan Dinçer Çelik, 63 kişilik taşıma kapasitesi ile 9m elektrikli otobüs sınıfının dünyada liderini pazara sunacaklarını iletti. Çelik; çevreci, sessiz, ekonomik ve verimli bir şehir içi otobüsü ürettiklerini belirterek, aracın diğer özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Elektrikli otobüs; basit tasarımı, düşük bakım gereksinimi ve yağ ile benzeri ürünleri içermemesiyle dikkat çekiyor. Fosil yakıt yerine sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan elektrikle çalışması nedeniyle çevre dostu olan elektrikli otobüs, sessiz olmasıyla şehirlerdeki gürültü kirliliğinin azaltılmasına da büyük katkı sağlayacak. 200kwh batarya ile 230 km menzil özelliğine sahip olan bu otobüs, gece 6 saatte şarj edilebiliyor. Hızlı şarj özelliğini kullanmak isterseniz 2 saatte de şarj edebilirsiniz. Elektrikli otobüs dizel bir otobüse göre yılda 5 te biri oranında daha az işletme maliyetine sahip. Şu anda yüzde 50 oranında yerlilik oranı bulunan MD9 electriCİTY, 2020 yılında yüzde yüz yerli bir araç haline gelecek."

"Geleceğin trendi elektrikli otobüs olacak"

Küresel ölçekte, özellikle Avrupa Birliğinde trendin emisyonsuz taşıma sektörüne doğru kaydığını ifade eden Dinçer Çelik, Avrupa Birliği'nin 2030 yılı için emisyonlarının bugünkü seviyelere göre yüzde 30 azaltma hedefi koyduğunu vurguladı. Çelik, konuya ilişkin şunları kaydetti: "Özellikle şehir içi taşımacılıkta geleceğin trendleri elektrikli araçlar olması çok yüksek bir ihtimal olarak görünüyor. Otobüslerin akıllı bir hale gelmesi özellikle güvenliği arttırmak için ve sürücü destek sistemlerini geliştirmek açısından çok önemli. Internet of Things'e Temsa'da Internet of Buses IoB diyoruz. Teknolojiyi kullanarak yakıt tasarrufu sağlayan araçlar daha çok tercih edilir hale gelecek. Araçlarda konfor ve güvenlik donanımları zaten çok üst düzeye gelmiş durumda. Şehirler arasında 2+1 koltuk düzeninde araçların ağırlığı giderek artıyor. Bu alanda Temsa büyük başarılara imza atıyor."

2015'te yüzde 30 büyüdük 

Temsa olarak, 2015'te tüm ürün segmentlerinde satış adetlerini yükseltmeyi başardıklarının altını çizen Dinçer Çelik, 2014 yılında bin 700'ü aşan satış seviyesi elde ederken, TÜİK verilerine göre, 2015'te bu rakamı 2 bin 250'ye yaklaştırdıklarına dikkat çekti. Bu sayede yüzde 30 büyüme gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Çelik, "Müşterilerimizi ilk olarak Safir VIP 41+1 koltuklu aracımız ile buluşturduk. 2+1 segmentinin otobüs pazarında giderek yükselen bir trend olmasında TEMSA'nın bu pazarın ihtiyaçlarına yönelik en uygun araçları sunmasının da önemli bir katkısı olduğu muhakkak. Önümüzdeki süreçte de Türkiye'de seyahat otobüslerinin büyük oranda 2+1 olacağı artık netleşti, siparişler böyle geliyor. Safir VIP 41+1 koltuklu aracımız müşterilerimiz tarafından büyük bir beğeni topladı. Sektörün tüm lider firmalarının filosunda yerini aldı. Safir 41+1 aracımızın lansmanını Tourmalin, Safir Plus, Maraton, MD7, TS 35E, Avenue iBUS, Opalin ve Avenue Plus izledi" ifadelerinde bulundu.

"Otobüste pazar payımız yüzde 25" 

Dinçer Çelik, Türkiye genelinde 2015 yılında bin 340 büyük otobüs satışı gerçekleştiğini söylerken, bu pazarda Temsa'nın payının ise yüzde 25'i bulduğunu kaydetti. Midibüs pazarında 2015 yılında yüzde 30 artış yaşandığını aktaran Çelik, "Temsa'nın payı da yüzde 29 oldu. 27-29 koltuklu midibüs segmentinde ise 2014'te olduğu gibi 2015'te de yüzde 43 ile yılı lider tamamladık. 2015 yılında şehiriçi otobüs pazarı diğer segmentlerin üzerinde büyüme gösterdi. 2014 yılına göre yüzde 82 civarında büyüyen bir pazar oldu. 2015'te pazar 1650 adete ulaştı. TEMSA olarak yine lideriz ve payımız yüzde 23 oldu. 2010~2015 yıllarında toplam 4.750 adet Prestij aracının Türkiye'nin 67 iline satışı gerçekleşti. Prestij SD aracımızın en çok bulunduğu il 1.366 adet ile İstanbul. Safir araçlarından 2010~2015 yıllarında bin 360 adet satıldı" şeklinde konuştu.