Kanada'da bakliyat ekim alanında rekor bekleniyor

Kanada Tarım ve Tarımsal Gıdalar Bakan Yardımcısı Doç. Chris Forbes, bu yıl bakliyat ekim alanlarında bir rekor yaşanacağını, son üç yıllık ortalama ekim alanının 7.37 milyon dönümken, bu yıl bu rakamın 9.79 milyon dönüm olmasının beklendiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kanada'nın bakliyat sektöründe başarılı olmasında etken olan birkaç faktör bulunduğunu ifade eden Kanada Tarım ve Tarımsal Gıdalar Bakan Yardımcısı Doç. Chris Forbes, çeşit geliştirmelerin sektörün başarısında ana etken olduğunu vurguladı. Yapılan araştırmalar ve yeniliklere yapılan yatırımların çiftçiler için yeni imkânlar yarattığını aktaran Forbes, Kanada'da birçok yeni çeşidin halk üretim programları çerçevesinde geliştirildiğini ve üreticiler tarafından finanse edilerek bu çeşitlerin serbest dolaşıma sunulduğunu kaydetti. Kanada'nın iklimi ve üretim şartlarının zor olduğuna dikkat çeken Forbes, "Üretim ve hasat için kısa bir zaman aralığı var. Geliştirilen yeni çeşitler, iklim ve üretim şartlarına uygun olup, bu sıkıntılara çözüm oldu. Ayrıca ürün rotasyonu, bitki hastalıkları ve zararlı otlarla mücadele konusunda da büyük gelişmeler yaşandı" dedi. Altyapı için yapılan sanayi yatırımlarının kalite iyileştirmelerinin sağlanması için önemli bir etken olduğunu dile getiren Chris Forbes, "Bu yatırımlar yurtdışı taleplerinin karşılanmasında büyük önem arz ediyor. Böylece bakliyat temizleme, kırma ve ambalajlama imkanı yakalandı, dökme ürünlerin konteynırlarla sevk edilebilmesi imkanı yaratıldı. Kalite kontrol ve ürün sağlığı alanlarında gerekli düzenlemeler yapılıp takip edilerek üreticilerin, ihracatçıların ve nihai tüketicinin ihtiyaçlarına cevap verildi ve bunun da devamlılığı sağlandı" şeklinde konuştu. 

Bakliyat ekim alanı 9.79 milyon dönüme çıkacak 

Kanada'da bakliyat üretim alanlarının 1980'lerden itibaren devamlı artış gösterdiğinin altını çizen Forbes, geliştirilen bakliyat çeşitlerinin hastalıklara ve soğuğa karşı dayanıklı olduğunu, toprağın azot ihtiyacını karşılayarak gübre gibi giderlerin kullanımını azalttığını kaydetti. Yeni çeşitlerin geliştirilmesi, zirai yeniliklerin yapılması, kalite kontrol tedbirleri ile birlikte altyapı yatırımlarının yapılmasının verimi arttırdığını anlatan Forbes, ayrıca üretimdeki maliyetlerin de düşmesine olanak sağladığına vurgu yaptı. Forbes, verimliliğin artması ve üretim maliyetlerinin düşmesi sonucu gerek iç piyasa, gerekse dış piyasaya daha uygun fiyata ürün verilebildiğini belirtti. "Yapılan araştırmalara göre bu yıl bakliyat ekim alanlarında bir rekor yaşanacak" diyen Forbes, son üç yıllık ortalama ekim alanının 7.37 milyon dönümken, bu yıl bu rakamın 9.79 milyon dönüm olmasının beklendiğine dikkat çekti. Kanada'da dört ana bakliyat çeşidi üretildiğinin bilgisini veren Forbes, "Bunlar kuru fasulye, mercimek, kuru bezelye ve nohuttur. Kuru bezelyede ortalama verim 2.48 ton/hektar olup yıllık üretim 3.36 milyon tondur. Mercimekte ortalama verim 1.66 ton/hektarken, bu oran kuru fasulyede 2.25 ton/hektardır. Kuru fasulyede yıllık ortalama verim 0.24 milyon ton olurken mercimekte bu rakam 1.95 milyon ton olarak gerçekleşmektedir. Nohutta ise ortalama verim 1.97 ton/hektar olup yıllık üretim miktarı 0.13 milyon tondur" ifadelerinde bulundu. 

2015 yılında ihracat rakamı 6 milyon tona ulaştı 

Chris Forbes, Kanada'nın kuru bezelye ve mercimek üretiminde bir dünya lideri olduğunu vurgularken, bakliyat üretiminin yüzde 80-90'ını ihraç ettiklerinin altını çizdi. 2011- 2015 yılları arasında ortalama 4.9 milyon ton bakliyat ihraç eden Kanada'nın 2015 yılında ihracat rakamının 6 milyon tona ulaştığını aktaran Forbes, Kanada'nın 130 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Kuru bezelye ihracatının ortalama 2.74 milyon ton olduğunu ifade eden Forbes, "Kuru bezelyenin en çok ihraç edildiği ülkeler Hindistan, Çin ve Bangladeş'tir. Ortalama 1 .77 milyon ton ihracatı gerçekleştirilen mercimeğin en fazla ihraç edildiği ülkeler ise Hindistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'dir. Nohudun ihraç edildiği ilk üç ülke de ABD, Pakistan ve Hindistan olurken, kuru fasulyede ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Angola ilk sıraları almaktadır. Nohutta ihracat ortalaması 0.69 milyon ton olurken, fasulyede bu rakam 0.28 milyon ton olarak gerçekleşmektedir" dedi. Kanada'da Ticaret Riski İdaresi bulunduğunu dile getiren Forbes, bu kurumun görevinin Kanadalı çiftçilere meteorolojik olaylar, afetler ve ciddi pazar sıkıntılarının yarattığı zorluklara karşı bilgilendirme ve yardım etmek olduğunu belirtti. Forbes, şunları kaydetti: "Ziraat yani ürün sigortası vilayet idarelerinin verdiği, karşıladığı sigorta programlarıdır. Federal ve bölgesel idareler çiftçinin sigorta primlerine katkıda bulunmakta, üreticinin yükünü hafifl etmektedir. Bu program üreticilere doğal afetler, kötü hava şartları, hastalıklar gibi ekonomik zarar veren faktörler karşısında yardımcı olmaktadır. 

Kanada'da üreticinin bireysel üretim kapasitesi göz önüne alınarak ürün sigorta kontratları yapılmaktadır. Bu kapasite baz alınarak yapılan anlaşma gereği, üreticinin zararı belli oranda karşılanmaktadır. Bu kontrattaki oranın altında üretim olması durumunda ise farklılığın bir kısmı karşılanmaktadır."

Bakliyat yılı bilinirliğin ve tüketimin artmasını sağlayacak

Chris Forbes, 2016 yılının 'Dünya Bakliyat Yılı' olarak kutlanmasının bakliyatın bilinirliğine ve tüketiminin artmasına imkan sağlayacağını ifade ederken, bakliyatın insan sağlığına, toprağa faydasına dikkat çekilmesine vesile olacağını söyledi. AAFC'nin sektörün Kanada ekonomisine katkısını bilerek sektörü desteklediğini aktaran Forbes, "Ürün kalitesini ve yüksek besin değerini korumak ve güçlendirmek için her türlü araştırma ve yeniliğe destek verirken, bakliyatta ihracat lideri olan ülkenin bu liderliğini sürdürülebilir kılmak için gerekli araştırmaları yapıyor. Bakanlık ziraat politikalarını geliştirmek için sektör temsilcileri ve STK'larla görüşmeler yapmakta, sektörün önceliklerini tespit ederek rekabet şartlarını iyileştirmektedir. IYP 2016 ile yaratılan fırsatlara önem vererek bakliyat ile ilgili araştırmalara fi ilen destek veriliyor" diye konuştu.

Yerli ve yabancı yatırımcılara destek oluyoruz

Kanada hükümetinin gıda sektörü içinde yer alan tüm yerli ve yabancı yatırımcılara destek olduğunu ifade eden Forbes, Kanada Yatırım Kanunu'nun Kanada'da yatırım yapacak yabancılar için düzenleme yapan hukuki bir yapı olduğunu dile getirdi. Forbes, Kanada'da yatırım söz konusu olduğu müddetçe yerli yatırımcılar gibi yabancı yatırımcıların da bölgesel ve federal programlara ulaşabildiğinin bilgisini vererek, gerekli yardımı alabildiklerini belirtti. Forbes, Kanada'da yatırımcıların, yatırım bölgesine bakılmaksızın eşit imkanlardan faydalandığını aktararak, Kanada hükümetinin en önemli hedefi nin iş hacmini arttırmak ve yeniliklerde yol alması için gıda sektörünü desteklemek olduğunu vurguladı. Forbes, şöyle devam etti: "Kanada Tarım ve Tarımsal Gıdalar(AAFC) Bakanı MacAulay'ın önceliklerini sıralayacak olursak; Kanada'nın zirai araştırmalarda öncü olarak kalması, Kanadalı üretici ve sanayicilerine yeni pazarlar oluşturulması, etkin bir ulaşım sistemi kurulması, katma değer yaratan gıda işleme yatırımlarının yapılması, çiftçilerin çevre koruma ve iklim değişiklikleri konularında eğitimi ve uyumunun sağlanması. Yenilikçilik yaratıcılık bakanlığın önceliği olurken diğer bir önemli konu başlığı da yeni pazarlar bulmadır. Üreticiye yardımcı olmak, sanayici için ise bilgi akışı sağlayarak planlama yapmasına olanak sunmak adına Kanada Ulaşım Kanunu yenilendi, yeni hükümler eklendi. Bakan MacAulay, 5 yıllık planlama ile 2.7 milyon dolarlık tarımsal sera gazı programı yatırımı kararını yakın zamanda açıkladı."

Canada's pulse production to reach record level

Agriculture and Agri-Food Canada Associate Deputy Minister Mr. Chris Forbes said that, Canada's reaching to success in the pulse sector involves several eff ective factors, but the main one of them is to improve varieties of the pulses. The search and the invests for the new developments creates new opportunities for the farmers, the several new varieties are developed in the scope of public production programmes in Canada and these are funded by the producers and presented to the free circulation. Forbes stated that the pulse production areas in Canada have consistently increased since 1980's and added that this year the pulse cultivation areas will reach to a record level. While in the last three years the average cultivation areas is 29,48 million acreage, this year this fi gure is expected to be 39,16 million acreage. İn Canada, four main pulse varieties as dry beans, lentils, green peas and chickpeas are produced. Mr. Forbes defi ned Canada as the World leader in the production of green pea and lentils and added that Canada exports 80-90 percent of their pulse production. While between 2011-2015 Canada's average pulse export production was 6 million tone, in 2015 this fi gure reached to 6 million tone with the export to 130 countries. Mr. Forbes said that celebrating 2016 as the international pulse year will provide lots of opportunities for the pulse awareness and to increase the pulse consumption and pulses will enhance to direct all the attentions to the human health and soil.