Türkiye, dünya bakliyat ticaretinde önemli oyuncu

Mersin Ticaret Borsası Yönetin Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye'de son 25 yılda bakliyat üretiminin yarı yarıya azalmasına karşın, ülkemizin dünya bakliyat ticaretinde en önemli oyuncular arasında yer aldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fasulye, mercimek, nohut gibi bakliyat ürünlerinin Türkiye'de binlerce yıldır üretildiğini söyleyen Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, birçok bakliyat ürününün dünyaya Türkiye'den yayıldığını vurguladı. Özdemir, Türkiye'nin uzun yıllar bakliyat üretiminde ve ticaretinde söz sahibi bir ülke olduğunu aktararak, "Ancak, son 25 yılda ülkemizdeki bakliyat ekim alanları yaklaşık üçte iki oranında azaldı. Dünya bakliyat üretimi aynı dönemde yaklaşık bir buçuk kat artarken, ülkemiz bakliyat üretiminde yarı yarıya azalış gözlemleniyor" dedi. Son 25 yılda bakliyat üretimi neredeyse yarı yarıya azalırken, Türkiye nüfusunun ise yüzde 40 dolayında arttığını aktaran Özdemir, "Bundan dolayı, üretimimiz iç talebi karşılayamaz duruma geldi. İhracatımız azalırken, ithalatımız ise arttı. 2015 yılında, bakliyat ihracatımız yaklaşık 311 bin ton iken, ithalatımız 480 bin ton seviyesine ulaştı" ifadelerinde bulundu. Özdemir, bu gelişmeler neticesinde, özellikle son 10 yılda, Türkiye'nin bakliyatta net ihracatçı pozisyonunu kaybedip, net ithalatçı konuma geldiğinin altını çizerek, 2015 yılı itibariyle kuru fasulye, kuru bezelye, nohut, mercimek gibi tüm bakliyat ürünlerinde net ithalatçı pozisyonda olduğunu kaydetti. 

"Her şeye rağmen ülkemizin dünya bakliyat ticaretinde en önemli oyuncular arasında yer aldığını asla unutmamalıyız" diyen Özdemir, özellikle mercimek ithalat ve ihracatında Türkiye'nin hala çok önemli bir ülke olduğuna dikkat çekti. Özdemir, 2015 yılında dünyada dış ticarete konu olan mercimek miktarının yaklaşık 3.5 milyon ton olduğunu aktararak, "Ülkemizin dünya mercimek ihracatından aldığı pay yüzde 6, ithalatından altığı pay ise yüzde 9 dolayındadır" dedi. Türkiye'de 2015 yılında ithal ve ihraç edilen bakliyatın toplamının 800 bin tona yaklaştığının bilgisini veren Özdemir şöyle devam etti: "Bu rakamın çok önemli bir kısmı Mersin'den geçmekte ve Mersinli firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, Mersin için bakliyatın özel bir önemi vardır. Mersin sadece ülkemizin değil, dünyanın sayılı bakliyat merkezlerinden birisi. Ülkemizde, bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70' i Mersin' de kuruludur. Kentimizde yaklaşık 250 firma bu sektörde çalışmaktadır. Bu firmalarda çalışan insan sayısı on binli rakamlara ulaşmaktadır." 

Mersin Ticaret Borsası bakliyatta lider borsa konumunda 

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan 5 Mersinli firmadan 3 tanesinin, en büyük 1000 ihracatçı firması arasına giren 15 Mersinli firmadan 5 tanesinin bakliyat sektöründe faaliyet gösterdiğini vurgulayan Özdemir, Mersin'deki bakliyat işleme tesislerinde yıllık 1 milyon ton mercimek, 1.5 milyon ton nohut ve kuru fasulye işleme kapasitesi bulunduğunu belirtti. Geçen yıl Mersin Ticaret Borsası'nda işlem gören bakliyat miktarının 877 bin ton olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Bu ürünlerin değeri yaklaşık 2 milyar TL'yi bulmaktadır. Bu yüksek işlem hacmi ile bakliyatta lider borsa, Mersin Ticaret Borsası' dır. Mersin bu yönüyle dünya bakliyat endüstrisinin ve ticaretinin en önemli merkezlerinden birisidir" diye konuştu. 

120 çeşit bakliyat yemeği sergiledik 

Devletin üretimini artırmak istediği ürünlere verdiği destek miktarını ciddi biçimde artırabildiğini aktaran Özdemir, "Tarım Bakanlığımız bakliyat üretimini artırabilmek için, bu ürünlere verilen destekleri artırdı. Daha önce kilogram başına 20 kuruş olan destekleme prim ödemeleri 30 kuruşa çıkarıldı. Bakliyat ürünlerinin üretimini desteklemeye yönelik bu artışın olumlu yansımaları olacağını umuyoruz. Ülkemizdeki bakliyat üretiminin artarak eski günlerine dönmesi halinde, Mersin sektördeki konumunu daha da güçlendirecektir" değerlendirmesini yaptı. Abdullah Özdemir, Türkiye'nin yoğun çalışmaları neticesinde 2016 yılının BM tarafından 'Uluslararası Bakliyat Yılı' olarak ilan edildiğini kaydetti. Özdemir sözlerini şöyle tamamladı: "Mersin Ticaret Borsası olarak bakliyatı tanıtmak, özellikle genç nesillere benimsetmek ve bakliyatın ne kadar geniş bir kullanım alanı olduğunu göstermek için bir yemek sergisi düzenledik. 20 aşçımızın hazırladığı 120 çeşit yemeği katılımcıların görüşüne sunduk. Bu yıl kapsamında, zengin- fakir herkesin gıdası olan bakliyat ürünlerinin insan sağlığı, çevre ve üreticiler için faydalarını toplumun her kesimine anlatmalı, bakliyat ürünlerinin üretimini ve tüketimini teşvik etmeliyiz."

The president of Mersin Commercial Exchange 

Mr.Ozdemir stressed that Turkey is among the indispensable players in the world pulse trade,several pulse products were spreaded out to the world from Turkey and added that the pulse products as beans, lentils and chickpeas have been produced in Turkey for thousand years. Mr.Ozdemir said that Turkey has been an important country for a long time, but unfortunately in the last 25 years the pulse cultivation areas have been decreased almost in the rate of two thirds. While the world pulse production increased around one and a half fold, in our country the pulse production decreased to its' half rates. Despite all these negativeness, Turkey is among the most important countries in the world pulse trade. Especially in the import and export of lentils Turkey still keeps its' importance. Mr.Ozdemir said that in 2015 the quantity of lentils, the subject of the foreign trade is almost 3,5 million tone and mentioned the share of Turkey in the world lentils export as 6 percent and for the World lentils import as 9 percent. Mr.Ozdemir added that in 2015 the total fi gure of the imported and exported pulse by Turkey, reached to 800 thousand tone and mentioned that the major part of this fi gure belonged to Mersin province of Turkey and carried out by the fi rms that are located in Mersin. In line with this information, the pulses have a valuable meaning for Mersin and Mersin is one of the pulse centers not only for our country but also for all over the world.