Türkiye, makarna ihracatında dünya liderliğine koşuyor

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, bu yıl geçen seneye göre makarna ihracatında yüzde 30'luk bir artış kaydedildiğini dile getirdi. Külahçıoğlu, Türkiye'nin makarna ihracatında dünya ikincisi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye makarna sektöründe 152 ülkeye yaptığı ihracatla dünyada 2'nci sırada yer alıyor. İlk sırada yer alan İtalya'nın tek avantajı ise Avrupa Birliği ülkelerinin kota uygulaması. Türkiye, AB kotaları kalktığında 3 yılda 2 milyar dolarlık ihracata ulaşarak ilk sırada yer almayı hedeliyor.

Bu yıl makarna sektörünün ihracatta son yılların en iyi dönemini yaşadığını vurgulayan Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, en yüksek ihracat rakamına ulaşıldığı 2014 yılını da geçtiklerini dile getirdi. Bu yılı 850 bin ton ihracat ile kapatmayı beklediklerini belirten Külahçıoğlu, makarna ihracatının en iyi olduğu 2014 yılına göre 2016'da yüzde 10, 2015'e göre ise yüzde 30'luk bir artış yaşanacağını ve bu yıl ihracatın 420 milyon dolara ulaşacağını kaydetti. Türkiye'nin dünya makarna sektörü ihracatında 2'nci sırada yer aldığının altını çizen Külahçıoğlu, İtalya'nın dünya ihracatında ilk sırada yer almasında rağmen AB dışındaki dünya ülkelerine yaptığı ihracatın 550 bin ton olduğunu ve Türkiye'nin bu alanda açık ara öne geçtiğinin altını çizdi. Külahçıoğlu, "İtalya'nın birinciliği korumalı bölge olan Avrupa ülkelerine yaptığı ihracat ile söz konusu. Türkiye ise AB ülkelerine kota nedeniyle 20 bin tonun üzerinde ihracat yapamıyor. AB kotası artar veya kalkarsa Türkiye ihracatta liderliğe oturacak" diye konuştu. Hükümet nezdinde AB kotaları ile ilgili görüşmelerin devam ettiğinin bilgisini veren Külahçıoğlu, bu yıl içerisinde kotaların kalkabileceğini veya yükselebileceğini kaydetti. Külahçıoğlu, "Kota kalkarsa 3 yılda 2 milyar dolar ihracata ulaşabiliriz" dedi.

ABD ve Uzakdoğu hedef pazarlar arasında

İhracatta sıkıntı yaşadıkları bir diğer pazarın ABD olduğunu dile getiren Külahçıoğlu, ABD'nin anti-damping vergisi uyguladığını kaydetti. ABD'nin bu uygulamayı her 5 yılda bir gözden geçirdiğini belirterek, "Önümüzdeki 2 yıl içerisinde gözden geçirme toplantısı yapılacak. Biz de dernek olarak ülke savunmamızı bu uygulamanın kaldırılması yönünde yapacağız. ABD de bizim için önemli bir pazar. Ayrıca Hindistan ve Çin gibi yoğun nüfusu olan ülkelerde de makarna ihracatımızın artması için çalışmalar yapacağız" şeklinde konuştu.

Türk makarnasının dünyada markalaştığına dikkat çeken Külahçıoğlu, "Türkiye kalite ve fiyat rekabetini doğru bir şekilde yaptığı için dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer alıyor" ifadelerinde bulundu. Dernek olarak yurtdışında sürekli fuarlara katıldıklarını dile getiren Külahçıoğlu, ayrıca diğer dünya ülkelerindeki makarna üreticileriyle yoğun bir şekilde iletişim halinde olduklarını anlattı. Külahçıoğlu, derneğin Uluslararası Makarnacılar Federasyonu'nun üyesi olduğunu kaydetti. Makarnanın ara mamül ithalatı olmadığı için ihracatta ülkeye net döviz girdisi sağladığını aktaran Külahçıoğlu, tarım sektörüne katma değer sağlandığını anlattı.

Türkiye'de kişi başı tüketimi 10 kiloya çıkarmak istiyoruz

İç piyasada tüketimin artmaya devam ettiğini dile getiren Külahçıoğlu, bu yıl iç tüketimin 600 bin ton olacağını aktardı. Külahçıoğlu, "Derneğimizin yaptığı çalışmalar sayesinde makarnanın sağlıklı, besleyici ve doğal bir ürün olduğu bilinci gün geçtikçe artıyor. Bu da tüketimin artmasını sağlıyor. Kişi başı tüketim 8 kiloya kadar ulaştı. Kısa vadede hedefimiz bunu en az 10 kiloya çıkarmak. Dernek olarak bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. Türkiye'de durum buğdayının kalitesinin daha da artırılması için Tarım Bakanlığı ve TMO ile sürekli görüşmeler halinde olduklarını belirten Külahçıoğlu, son yıllarda buğday alımında TMO'nun kriter olarak proteini öne aldığına dikkat çekti. Külahçıoğlu, bu sayede çiftçilerin de duyarlılığının arttığını ifade ederek, daha kaliteli tohumlar kullandığını vurguladı. Külahçıoğlu, "Türkiye'de üretilen durum buğdayının kalitesi son birkaç yılda arttı" dedi.

Yoğun rekabet fiyatı düşürüyor

Külahçıoğlu, Türkiye'de makarna üreticilerinin son 10 yılda fabrikalarını teknolojik olarak tamamen yenilediklerini vurgulayarak, bu sayede sektör büyümesinin önünün açıldığını kaydetti. Külahçıoğlu, "Son 10 yılda ihracat 6 kat, iç tüketim de yüzde 50 arttı" dedi. Ancak sektörde yoğun bir rekabet ortamının yaşandığını belirten Külahçıoğlu, bu ortamın makarnanın hak ettiği değerde alınıp satılmasını engellediğine işaret etti. Külahçıoğlu, "Uzun vadede bu durumun sonuçları sektör açısından olumsuz olabilir. Yaratılan fiyat rekabeti uzun vadede istihdam ve ürün kalitesi üzerinde ciddi baskı yaratacaktır. En ucuz makarna 1 TL'nin altında olmamalı. Ancak şuan daha düşük fiyata da makarna bulunuyor" ifadelerinde bulundu.

DÜNYAYA MAKARNA GÜNÜ ARMAĞAN ETTİK

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği olarak 25 Ekim tarihini Dünya Makarna Günü olarak dünyaya armağan ettiklerini ifade eden Külahçıoğlu, dernek olarak 1997 yılında öneri olarak sunduklarını ve kabul edildiğini belirtti. Külahçıoğlu, 25 Ekim'de her yıl bir ülkede makarna sektörünün bir araya gelerek kutladığını anlatarak, "Bu yıl Moskova'da tüm dünya makarnacıları buluştu. Türkiye makarna sektörü olarak Moskova'ya en geniş delegasyon ile katılım sağladık" diye konuştu.

Sektörün 3 sorunu

1- AB'nin uyguladığı 20 bin tonluk miktar kotası
2- ABD'nin uyguladığı antidamping
3- Yoğun rekabet nedeniyle düşük fiyat uygulaması

RAKAMLARLA TÜRKİYE'DE MAKARNA SEKTÖRÜ

ÜRETİM: 1 MİLYON 450 BİN TON
ÜRETİM KAPASİTESİ: 2 MİLYON TON
İHRACAT: 850 BİN TON
İÇ TÜKETİM: 600 BİN TON
İŞLEM HACMİ: 1 MİLYAR DOLAR
İSTİHDAM: 30 BİN
İHRACAT YAPILAN ÜLKE SAYISI: 152