Yeni Türkiye'ye yeni ekonomi lazım

ADMİB Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, "Yeni Türkiye'nin yeni bir başarı hikayesi yazması için katma değer, ar-ge ve inovasyonu merkeze alan ihracata dayalı yeni ekonomiyi hayata geçireceği inancındayız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Akdeniz Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş, 2015 yılında global piyasaları meşgul eden en önemli iki gündemin ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artışı beklentisi ve başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin yavaşlayan büyümeleri olduğunu ifade ederken, emtia fiyatlarındaki gerilemenin de global piyasaları etkilediğini belirtti. 

Global pazarlardaki olumsuzluklara ilave olarak genel seçimler sürecindeki siyasi belirsizlik ve komşu ülkelerimizde yaşanan iç karışıklıklara bağlı jeopolitik risklerin Türkiye ekonomisini bir hayli zorladığını belirten Ulubaş, "Buna rağmen son dönemde canlanan iç tüketimin de katkısı ile beklentilere yakın bir büyüme rakamı ile yılı tamamlıyoruz. Emtia fiyatları ve euro/dolar paritesindeki düşüşleri göz önüne alarak değerlendirme yaptığımızda ihracat tarafında da farklı bir tablo ile karşılaşıyoruz" dedi. 2015 Ocak-Kasım döneminde ihracatın dolar bazında azalmasına rağmen miktar bazında artış gösterdiğini aktaran Ulubaş, diğer taraftan geçen yıla kıyasla yüzde 16,9 düşen paritenin ihracata etkisinin 11,9 milyar doları bulduğunu anlattı. Ulubaş, "Bu veriler ışığında dünya ve Türkiye ekonomisi açısından zorlu geçen bir yılı az hasarla atlattığımızı ifade edebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

AB ile yeni fasıl açılması 2016 için umut veriyor 

Adnan Ersoy Ulubaş, yeni yılda ise Türkiye'nin en önemli gündem maddesinin ekonomi olması gerektiğinin altını çizerken, "FED'in faiz artışı bunu daha da zorunlu kıldı. Doların değerlenmesinin ve faizlerin artmasının beklendiği bir ortamda gerek yeni yatırımların hayata geçmesi gerekse bu yatırımlar için gerekli sermayenin ülkeye çekilmesi konusunda ekstra gayret sarf edilmek durumunda. İlave olarak bölgemizdeki jeopolitik riskler de eklendiğinde Türkiye'nin 2016 yılı için ekonomik ve politik performansı daha da önemli hale geliyor" şeklinde konuştu. Bu noktada 2 yıl aradan sonra AB ile yeni bir faslın hem de "Ekonomik ve Parasal Politikalar" başlığında açılıyor olmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Ulubaş, Türkiye'nin ekonomik ve demokratik alandaki gelişiminde kritik role sahip AB ile müzakerelerin hükümet tarafından yeniden gündemin üst sıralarına taşınmasının 2016 yılına umutla girilmesini sağladığını söyledi. 

Girişimcilik hamlesini ileri boyuta taşımalıyız 

Türkiye'nin, 2016 yılı ve sonrasında ekonomik büyümeyi yeniden hızlandıracak adımlar atması gerektiğine dikkat çeken Ulubaş, "Bunun için Türkiye dış konjonktürden bağımsız olarak gerçekleştireceği reformlarla yurtiçi koşulları oluşturmalı ve piyasalara bu reformlarda kararlı olduğu mesajını vermeli. Açıklanan Hükümet Eylem Planını da bu bakımdan çok önemsiyoruz" dedi. Ulubaş, Eylem Planı'nda Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşması için gerekli katma değerli ihracat artışını sağlayacak inovasyon, Ar-Ge, tasarım, markalaşma ve girişimcilik gibi maddelere yer verilmesini son derece olumlu bulduklarını belirtti. 

Gelişmiş ülkelerin yenilikçi girişimcileri ile ekonomide kazandıkları ivmenin Türkiye için de önemli mesajlar içerdiğini vurgulayan Ulubaş, şöyle konuştu: "Ülkemizin ekonomik hayatında önemli role sahip bugünkü OSB'lerin kurulmasına öncülük eden girişim hamlesini artık bir ileri boyuta taşımalıyız. Bu anlamda hızlı büyüme potansiyeli olan yenilikçi girişimcilerin özellikle desteklenmesi gerekiyor. Bizler de Girişim Evleri'nde bu öncelik kapsamında girişimcilerimize destek olmaya gayret ediyoruz. Yine birlik olarak da ayrıca girişimcilik konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Geçmişte başarıyla yürüttüğümüz 'İhracata Yönelik Girişimcilik Programı', Mersin'de açılış çalışmaları devam eden TİM-TEB Girişim Evi, Çukurova Kalkınma Ajansı ve diğer paydaşlarla Adana- Mersin bölgesinde Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi gibi faaliyetlerle yeni ihracatçılarımızı dış ticaret camiasına kazandırma gayretindeyiz. Yeni bir şeyler yapmadan ekonomik dönüşümü sağlayamayacağımızın farkında olarak çalışmalarımız aynı kararlılıkla devam edecek." 

Ekonomiye odaklanmalıyız 

Zorlu geçen bir yılın ardından 2016 yılında ekonomiye odaklanan bir Türkiye'nin, gerçekleştireceği reformlarla ihracatçıların yüzünü güldürmesini temenni ettiklerini vurgulayan Ulubaş, "Yeni Türkiye'nin yeni bir başarı hikayesi yazması için katma değer, ar-ge ve inovasyonu merkeze alan ihracata dayalı yeni ekonomiyi hayata geçireceği inancındayız. Gerek Eylem Planı'nda bu konulara yapılan vurgu gerekse Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın göreve geldiği günden bu yana geçen kısa sürede ihracatçılarımızla kurduğu içten ve samimi bağ bizlere bu inancı aşılıyor. Bakanımızın dış ticaret camiasının içinden gelmesi sebebiyle ihracatçılarımızla aynı dili konuşması biizm için önemli bir avantaj. Sorunları dinlediğinde ve destek verildiğinde ihracatçılarımız bugüne kadar olduğu gibi bunda sonra da Türkiye ekonomisinin itici gücü olmaya devam edecek" şeklinde konuştu.