2016’da daha iyi bir siz için 10 TED Konuşması

Nasıl daha mutlu ve başarılı olursunuz? 2016’da her yönden daha iyiye nasıl gidersiniz? İşte TED konuşmacılarından birkaç pratik tavsiye...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TED konuşmalarının hayranı mısınız? Sizi 9 ila 17 dakika kendi dünyanızdan çıkarıp hiç bilmediğiniz bir konuyu ilgiyle dinlemenizi sağlıyor mu? Yeni şeyler öğrenmek, işinin uzmanı konuşmacılardan ilham almak, daha iyi bir konuşmacı olmak… Aradığınız şey ne olursa olsun, TED’den aklınıza yazacağınız birçok şey çıkacaktır. İşte inc.com’un derlediği 10 konuşma...

Brene Brown ve İncinebilirliğin Gücü

Bağ kurmak-aşk-ayrılık acısı, aidiyet-kopukluk… Tüm bu çağrıştırmanın sonunda olumsuz kelimeler aklımıza gelmiş. İncinebilirliğimiz, savunmasızlığımız ortaya çıkmış. Neden? Brene Brown bu konuda 6 sene araştırmış ve incinebilirliği gözler önüne sererek cesaret göstermenin çevrenizdekilerle bağ kurma açısından en etkili yöntem olduğunu keşfetmiş. İngilizcede cesaret anlamına gelen “courage” kelimesinin kökeni latince “cor” yani kalp anlamında kullanılıyor, kelimenin orijinal tanımı ise “yürekten anlatılan hikâye”. Bu sayede, kişilere mükemmel olmama cesareti veriliyor. İşin özü şu, eğer ki kendimize affedici davranmazsak, kimseye davranamayız. Affedici olmak, savunmasız ve incinebilir olduğunu kabul etmek ve bunu çevresine gösterme cesaretine sahip olmak yürek ister. Brown’ı dinleyin ve yeni yılda bu yürekliliği gösterin.

Dan Gilbert ve Şaşırtan Mutluluk Bilimi

Mutluluk istediğini alma üzerine kurulu bir kurgu mudur? Yoksa tamamıyla yanılıyor muyuz?

Sir Thomas Brown 1642 yılında şöyle yazmış: "Ben dünya üzerindeki en mutlu insanım. İçimde yoksulluğu zenginliklere, talihsizlikleri refaha çevirecek güç var. Aşil’den bile daha çok yenilmezim.” Bu sözleri Sir Brown’a söyleten nedir? Beyninin içinde nasıl bir mutlu makinesi vardır?

Birebirde kişilere yönetilerek edinilen bilgilerden laboratuvar çalışmalarına kadar, Gilbert’ın bulguları seçimi kazanmak veya kaybetmek, sevgiliden ayrılmak veya yeni bir romantik ilişkiye başlamak, terfi etmek veya departmandan başka birinin terfi etmesi, sınavı geçmek gibi hayatımızın önemli evrelerinin genel mutluluğumuza etkisi ve bu etkinin süresi düşündüğümüzden çok daha az.

Biz insanların farkında olmadan her an yaptığı şey “mutluluk sentezleme.” Yani, en kötü olaylardan dahi bizi hayata bağlayacak şeyler bulma yetisi. Bu bizim en büyük trajedileri atlatmamızı sağlayan en önemli şey. Haksız yere hapse giren bir adamın yıllar sonra iyi halden affa uğrayınca serbest kaldığında deneyimini muhteşem olarak değerlendirmesi işte bu efsanevi mutluluk sentezleme sürecinin bir ürünü. Peki, bu sentetik mutluluk gerçek mutluluk mu? Gilbert’ın TED konuşmasına kulak verin...

Richard St. John ve Başarı Süregelen bir Yolculuktur

Neden birçok insan başarıya ulaşıyor ancak devam ettiremiyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri, başarının ulaşılması gereken bir nokta, erişilmesi gereken bir yer olarak belirlenmesi. İşte o noktaya varıldığında ayaklarımızı uzatıp rahat etme zamanı olarak görülüyor. Yani, doruk noktasına erişildiğinde, onca çalışma, onca alışkanlık neredeyse unutulmuş gibi davranılıyor. Bu; hataların en büyüğü. Eğer ki, çabalamayı, en sıkı şekilde çalışmayı, başarının sarhoşluğuyla bırakırsanız, başarısızlık kaçınılmaz olur, hızla aşağı doğru yuvarlanırsınız. Richard St. John kendi şirketinin hikâyesinden yola çıkarak, başarının devamının en az başarıya ulaşmak kadar zor bir yol olduğunu TED konuşmasında anlatmakta.

Shawn Anchor ve Daha İyi bir İş için Mutluluk Sırrı

Vücudunuzu çalıştırır gibi, beyninizi de çalıştırarak mutluluk ve başarının formülünü kendiniz için yeniden yaratabilirsiniz. İnanılanın ve önce okullar daha sonra da işyerlerinde benimsenenin aksine, mutlu olmak için çok çalışmak değil, çalışmak için mutlu olmak gerekir. Pozitif psikoloji uzmanlarına göre, bu düşünüş biçimini kabul etmek gerçek bir devrim gerektirir. Mizah, gülmek ve keyif almak verimlilik arttırır ve çalışırken daha iyi sonuçlar almamızı sağlar.

Anchor’ın pozitif düşünmeyi teşvik etmek için oldukça pratik bir yöntemi var. 21 gün boyunca her gün iki dakikayı olumlu düşünmeye ayırın ve geçtiğimiz 24 saatte yaptığımız bizi motive eden veya şükrettiğimiz 3 yeni şeyi yazın. Bu aktivite olumlu deneyimleri hafızamızda canlı tutacak ve bizi başarıya sevk edecektir. Vücudumuzu egzersizle geliştirdiğimiz gibi, beynimizi de olumlu düşünmek üzerine eğitmeliyiz. Başarı, olumlu düşünmenin bir eseridir. 

Larry Smith ve Neden Müthiş bir Kariyeriniz Olmayacak

Eğer en büyük yeteneğinizi gösterebildiğiniz mesleği yapmıyorsanız, eğer sadece enteresan olanın peşinden gidiyorsanız ama olağanüstü başarılara sahip olmak istiyorsanız, başka bir yol seçmelisiniz. Tutkularınızın peşinden gitmekten geri durmayın.

Hani şu Steve Jobs’un meşhur mezuniyet konuşmasını hatırlarsınız. Tüm Stanford mezunlarını tutkularının peşinden gitmeye davet eder Jobs, noktaları birleştirin der. Neden o mezunlardan çok azı söz dinler? Belki çok tembellerdir, belki çok zor gelir, belki tutkularını arayıp bulamamaktan korkarlar, belki de kendi kendilerine öyle ya da böyle mazeretler bulurlar, o uçsuz bucaksız denizde kaybolmamak için… Asıl yaptıkları, müthiş bir kariyere hayır demektir. Oysa yapmanız gereken tutkunuzun, kaderinizin peşinden gitmektir. Bazen bu kaderi uzun uzadıya aramak gerekir, ancak aramaya ara vermemeli, deneme yanılma yöntemiyle tutkunuzun peşinden gitmelisiniz. 2016’ya arayarak girin.

Tony Robbins ve Neden Yaptığımız Şeyi Yaparız

Motivasyonu anlamak başarı için kılavuz niteliğindedir. Sizi ne motive ediyor bilirseniz,  başarı için yolunuzu belirlemeniz kolay olur. Başkalarının motivasyon kaynağını bilirseniz, onları etkilemeniz, onları sonuca yönlendirmeniz kolaylaşır.

Robbins konuşmasının sonunda, izleyicilerini kendi beyinlerinin içini keşfetmeye davet ediyor. İhtiyaçlarını, inançlarını ve duygularını keşfetmeleri iki sebepten çok önemli: 

1. Neye sahip olduğunu bilirsen, ne vereceğini bilirsin,

2. Kendini ve çevreni bu eksende takdir eder, çevreni daha iyiye götürmek için çalışırsın. 

Değişime kendinizi tanıyarak başlayın.

John Wooden ve Kazanmak ve Başarmak Arasındaki Fark

Kazanmak ve başarmak arasındaki farkı bilir misiniz? Maçlarda bazen en büyük başarımızı kaybettiğimiz maçlarda elde ederiz, büyük aşama kaydederiz, ancak oyunun sonunda maçın skoru kaybettiğimizi gösterir. Yenilmiş olmamıza rağmen, bu başarıdır. Yenilgi ve başarı karıştırılmamalıdır. Yenilgiler büyük başarıların yolunu yapar. Wooden spor dolu bir anlatımla kazanmak ve başarılı olmak üzerine konuşmakta.

Ron Gutman ve Gülümsemenin Gizli Gücü

Gülümsemek size olumlu bir imaj verir. Penn State University’de yapılan bir araştırmaya göre, sadece daha sempatik ve kibar görünmekle kalmıyorsunuz, işinize daha hâkim, kendinizden daha emin görünüyorsunuz. Darwin’in Türlerin Kökeni kitabında evrim teorisini yazarken yüz ifadelerinin okunmasıyla ilginç bir tespitte bulunmuştu. Gülümseme eylemi iyi hissetmenin bir sonucu olmanın ötesinde, bizim kendimizi daha iyi hissetmemize neden olmakta. Gülümsemenin gücüne inanın.

Matt Cutts ve 30 Günlüğüne Yeni Birşey Deneyin

İsteseniz de istemeseniz de, eğlenceli bir şeyler yapsanız da, sıkıntıdan bayılsanız da, önümüzdeki 30 gün öyle ya da böyle geçecek. Neden yeni bir şeyler denemeyesiniz? Google mühendisi Matt Cutts bu 30 günü kendinize yeni hedefler koyarak değerlendirmenizi teklif ediyor. Hep yapmak istediğiniz ve ertelediğiniz bir şeyi seçin ve 30 günlüğüne bu yeni şeye odaklanın.

David Steindl-Rast ve Mutlu Olmak mı İstiyorsunuz, Şükredin

Şükreden insanlar farkındalığı olan, yaptıklarından, yaşamaktan keyif alan insanlardır. Şükretmenin yumuşak gücünü rahip David Steidl kısaca şöyle anlatıyor: eğer yaşamınız daha iyi olursa, siz de daha iyi olursunuz.

Öğreneceğimiz, şükredeceğimiz ve mutlu olacağımız bir yıla...

www.datassist.com.tr