Kişiye özel seyahat tasarımı

Turlardan hoşlanmıyor, yabancı bir şehri kendi zevkinize göre gezmek istiyorsunuz ama buna ne vaktiniz ne sabrınız el vermiyor mu?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu hafta Değişim Yelpazesi’nin konukları, seyahat tasarım hizmeti konseptinin Türkiye’deki öncü ismi Jabiroo.com’un kurucu ortakları Ayşe Yağcı ve Sunay Babahan. Ayşe Hanım ve Sunay Hanım’la, seyahat etmeye duydukları tutkuyla kurdukları Jabiroo ve kişiye özel seyahatlerin müşterilerine kazandırdığı değerlerden konuştuk. 

► Ayşe Hanım, Sunay Hanım, merhabalar. Jabiroo.com Türkiye’nin ilk seyahat tasarım firması. Bize biraz seyahat tasarımı konseptinden bahsedebilir misiniz? Seyahat tasarımı nedir? 

SUNAY BABAHAN: Yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanlar tatillerini planlamak için online kaynakları kullanarak araştırmaya başlamakta ancak son kararlarını vermeden tanıdık veya bir uzmanın tavsiyesine kulak vermekteler. Seyahate çıkacak kişiler için en önemli konu, yapacakları seyahatin mümkün olduğunca keyifl i bir tecrübe olarak hafızalarında kalmasıdır. Jabiroo.com ile bu genel seyahat planlama eğilimi ve beklentiyi karşılayabilmek amacıyla, kişilerin birbirinden farklılaşan zevklerini, ihtiyaçlarını ve bütçelerini dikkate alan, yeni bir iş modelini hayata geçirdik. Seyahat tasarım hizmeti bu modeli en iyi şekilde ifade eden tanım oldu. Kaldı ki bu kavram aynı zamanda dünyada geleceğin 5 turizm trendi içinde. 
AYŞE YAĞCI: Jabiroo ile kişiye özel bir seyahat planlaması yapmayı önceliğimiz bildik. Her seyahatin benzersiz bir tecrübe olabilmesi ve kişinin zevklerine tam anlamıyla hitap edebilmesi için, kişiye özel tasarlanması çok önemli. Ancak bu felsefe ışığında, her seyahat kişiye eşsiz bir değer katabilir, unutulmaz anıları arasında yerini alabilir. Tam da bu yüzden verdiğimiz hizmete seyahat tasarımı diyoruz. Yaptığımız iş, bir kostüm, mücevher veya mekân tasarlamak kadar değerli. Her müşterimiz için o dönem ki bütçeleri, ihtiyaçları, ilgi alanları ve tercihleri doğrultusunda birbirinden farklı seyahat deneyimleri hazırlıyoruz. 

'ÜÇ FARKLI SÜRELİ SEYAHAT PAKETİ OPSİYONU VERİYORUZ'

► Bir kostüm veya mücevher tasarlamak denince, hepimizin gözünün önüne birkaç resim karesi gelir. Seyahat tasarlamak dediğimizde, otel, uçak ve gezilecek yerlerin planlanmasından başka bir şey gelmiyor. Nasıl seyahat tasarlıyorsunuz jabiroo.com’da? 
AYŞE YAĞCI:
Seyahat tasarımı, kullanıcının seyahati süresince harcamayı öngördüğü bedel, seyahatin süresi ve kişiye özel seyahat tercihlerini detaylı bir şekilde içine alan bir seyahat programı. Jabiroo. com kullanıcısı, internet üzerinden kalacağı süreyi belirler ve seyahat tercihleriyle ilgili anket sorularını tamamlar. Ankete verilen cevaplar doğrultusunda Jabiroo seyahat tasarımcıları; ulaşım, konaklama, yeme-içme, eğlence, gezi gibi konu başlıklarında kişiye özel bir öneriler listesi çıkarır. Girişimimiz İstanbul çıkışlı olmasına rağmen Türkiye ile sınırlı değil. Sonuçta paket bir tur değil özel bir tasarım yaptığımız için bunu Beşiktaş’tan talep eden birine de sunabiliyoruz Belçika’dan da New York’tan da. 
SUNAY BABAHAN: Jabiroo. com’u ziyaret eden kullanıcılara, 3-4, 5-6 ve 7-8 Günlük olarak üç farklı süreli seyahat paketi opsiyonu veriyoruz. Kişi planladığı tatil süresine uygun paketi seçiyor, ödemesini yapıyor ve anketi dolduruyor. Uzmanlarımız 3 ila 7 gün arasında öneri listelerini tamamlayıp, jabiroo.com kullanıcılarına geri dönüş yapıyor. 

►Bu sözünü ettiğiniz seyahat tasarımı diğer seyahat acentalarının verdiği hizmetlerden nasıl farklılaşıyor? 
AYŞE YAĞCI:
Jabiroo.com binlerce otel ve tatil köylerinin listelendiği bir portal ya da standart paket turların sunulduğu bir seyahat sitesi değil. Bunların binlercesini sunan ve işini iyi de yapan siteler zaten mevcut. Bizim yaptığımız, kişilerin ihtiyaçlarını öğrenip bunları karşılamak adına konunun ve/veya bölgenin uzmanı küratörler tarafından özel bir program tasarlamak. Teşekkür ediyoruz ki kısa bir sürede bizi dikkatle takip eden ve devamlı büyüyen bir kitlemiz oluştu. 

► Kişiye özel seyahat tasarımına birkaç örnek verebilir misiniz? 
SUNAY BABAHAN:
İsterseniz daha net bir fikir verebilmek için, farklı zevk, yaşam tarzı ve tercihleri olan profiller üzerinden konuşalım. Örneğin, müşterimiz Fransa’nın birçok büyük şehrini gezmiş, Fransızca konuşan, şehir gezilerinin koşuşturmasından yorulmuş biri. Onun hayalindeki tatil, Fransa’nın küçük kasabalarında kendi kullandığı arabayla gezmek, Provence’ın büyüleyici lavanta tarlalarında dolaşmak, kralların ve şövalyelerin yaşadığı Ortaçağ şatolarını gezmek veya Bordeaux’daki dünyaca ünlü üzüm bağlarını görmek, şehrin gürültüsünden uzak bambaşka bir dünyaya yolculuğa çıkmak olabilir. Bir diğer jabiroo kullanıcısı, 2 günlük toplantı için hayatında ilk kez Londra’ya gidiyor ve sonrasında kendine 3-4 günlük bir şehir tatili planlamak istiyor olabilir. Mesela Londra’da zamanını en sevdiği iki şeye, fotoğrafçılık ve futbola ayırmak istiyor diyelim. Manchester United maçını izlemek, maç öncesi İngiliz futbol severlerle beraber stadyuma yakın gözde bir pubda takılmak, maç sonrasında taraftarlarla Londra metrosu Tube’a binip sloganlar eşliğinde oteline dönmek ve de restoranları, maçı, metroyu, parkları en doğru zamanda, en civcivli haliyle fotoğraflamak şeklinde bir program organize edebiliriz. Bir diğer jabiroo kullanıcısı, Afrika’da safariye çıkmak, vahşi doğayı yakından keşfetmek istiyor olabilir. İşte, sloganımız “Jabiroo sizi farklı gezdirir” ile kastettiğimiz tam da bu. 

KİMDİR JABİROO KULLANICILARI?

► Seyahat deyince hepimiz heyecanlanırız ancak bu kadar geniş ve kişiye özel bir hizmetle insan daha da heyecan duyuyor, bir sonraki seyahati için sabırsızlanıyor… Kimdir jabiroo kullanıcıları? Kimler ağırlıklı olarak seyahat tasarımı hizmetinden yararlanıyor?
AYŞE YAĞCI: Seyahat planları açısından farklı noktalarda olan birkaç profil ön plana çıkıyor diyebiliriz. Bazı müşterilerimiz kabaca ne zaman tatile gideceğini belirlemiş ancak nereye gideceği, ne gibi bir tatil yapmak istediği konusunda belli bir fikre sahip değil. Bazıları tatilinde ne yapmak istediğini veya ne yapmak istemediğini çok iyi biliyor ancak yer konusunda bizden detaylı öneriler bekliyor. Bir kısım müşterimizin hayalini süsleyen, sürekli etrafındaki arkadaşlarından övgüyle duyduğu özel şehirler, kasabalar, bölgeler var. Ancak bu favori yerlerde dolu dolu bir tatil yapmak için ne gibi aktiviteler yapılabileceğinden tam olarak haberdar değiller. Bir diğer profil ise, gideceği yere, kalacağı otele ve gidiş-dönüş tarihlerine karar vermiş, hatta otel ve uçak rezervasyonlarını gerçekleştirmiş ancak gittiği yeri doyasıya yaşamak, görmek, yerel insanların yaşayışına tanık olmak isteyenler. 
SUNAY BABAHAN:Bu profilin içinde anılabilecek bir diğer grup da, her türlü uçak ve konaklama hazırlığını tamamlamış ancak neler yapılabileceği konusunda arkadaşlarından birbiriyle çelişen öneriler aldığından epey aklı karışmış olanlar. Seyahatini ana hatlarıyla planlamış olan bu gruplar için, kişiye özel tasarım aktiviteler, görülecek yerler ve yaşam tarzı paralelinde yapılacaklar olarak seyahatlerinin kalitesini arttırabilecek bir içerik sunmaktayız.

jamiroo-orta.jpg

HER ŞEY KİŞİYE ÖZEL TASARLANIYOR

► En ince detayına kadar kişinin ilgi alanları ve mekânları birleştiren bir seyahat tasarımından bahsediyorsunuz. Kişinin zevklerini, ilgi alanlarını gidecekleri bu yepyeni şehir veya kasabada elleriyle koymuş gibi bulabilecekleri tüm bilgileri içeren bir hizmet olan seyahat tasarımında başka ne gibi bilgiler yer alır? 

- OTEL 

Otel seçimi kullanıcıların bütçesi, seyahat ettikleri yerde yapmayı planladıkları aktiviteler ve yaşam tarzları doğrultusunda uzmanlarımız tarafından belirlenmekte. Otellerin konumu, büyüklüğü ve fiyatları değişkenlik göstermekle beraber, jabiroo onaylı oteller belli bir standardın üzerindedir. Jabiroo seyahat uzmanları, tavsiye ettikleri otelleri ziyaret eder, inceler ve görüşlerini detaylı değerlendirmelerle kullanıcılarına aktarır. 

- RESTORAN 

Yöresel mutfakların lezzetlerinden Michelin yıldızlı gastromi gezilerinde yer alan restoranlara, en ekonomik salaş lokantalardan en şık mekânlara kadar kişinin tercihine göre geniş bir liste jabiroo kullanıcılarına sunulur. 

- ULAŞIM 

Gidiş-dönüş uçak biletlerinden, şehirlerarası ulaşımda en pratik alternatifler (tren, araba kiralama vs.) jabiroo kullanıcısına tavsiye edilir. Ulaşım da, diğer tercihler gibi kişiden kişiye farklılıklar gösterecektir. Kimi seyahat sever trenle, şehir ve kasaba manzaralarına doya doya zaman geçirmek isterken, diğerleri en hızlı ulaşım şeklini ilk tercihine koyacaktır.

- AKTİVİTELER 

Belki de en unutulmaz saydığımız seyahatler en değişik aktivitelerin tadını çıkardığımız seyahatlerdir. Bir sanat aşığı için Venedik bienali, bir maceraperest için bungee jumping veya Alaska’nın Alsek nehrinde rafting, bir tango tutkunu için Buenos Aires’te tango festivali, çocuklarıyla seyahat edenler için Universal Studios, Disney World veya ender görülen hayvanların bulunduğu hayvanat bahçeleri, yeme-içme tutkunları için baharatların birbiriyle uyumunu farklı tatlar içinde keşfedecekleri Uzak Doğu yemek kursları… Her şey yerinde, o kültürün içinde daha da güzel.

► Jabiroo çok ilginç bir isim. Ne anlama geliyor?
Jabiru, Güney Amerika yerlisi uzun mesafeler uçabilen bir leylek türü. Türkçemizde leyleği havada görme deyimiyle seyahatin ve jabiroo.com markasının özdeşleşmesini ve kullanıcılarımızın hafızasında yer etmesini umuyoruz.

www.datassist.com.tr

 

Bu konularda ilginizi çekebilir