Profesyonel yeteneklerinizi evinize taşımaya hazır mısınız?

İletişim, müzakere, takım çalışması, liderlik gibi birçok yeteneğinizi akşam işten eve geldiğinizde de kullanabilirsiniz. İzin verin kariyerinizde başarı sağlayan özellikleriniz ailenize da fayda sağlasın.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Psychology Today dergisinde yayınlanan yazısında Dr. Sara Villanueva, çalışan bir anne veya babanın, zaman yönetimi, planlaması ve birden fazla aktiviteyi ustalıkla yönetebilme yetisinin profesyonel yaşamına büyük katkı sağladığını yazıyor. Kesinlikle çalışan ebeveynlerin anne ve baba rollerinden edindikleri birçok önemli kazanım var. Örneğin sabır göstermek, zaafları kabullenip üzerine gitmek, pes etmemek, hep karşısındakinin potansiyeline inanmak... Bir de kariyerinizde edindiğiniz deneyimlerin evde uygulanabilirliği var. Genellikle işin bu yönünü işten eve gelip de iş kıyafetlerimizden rahat ev kıyafetlerine geçince hemen unutuyoruz, hızla işteki kimliğimizi bir kenara itip hemen evin dinamiklerine anne-baba rollerimize bürünüyoruz. Oysa, iş hayatımızda bize başarı getiren yeteneklerimizi eve taşımak, çeşitli uygulamaları ev yaşamımıza ve çocuk yetiştirme yaklaşımımıza dâhil etmek ailemize önemli kazanımlar getirecektir.

İşyerinde başarı sağlayan alışkanlıklar evde de başarı getirecektir

Genel kural şudur: Hem evde hem işyerinde işinize yarayan araçlara sıkı sıkı sarılın. Örneğin, işte akıllı telefonunuza veya google takviminize her türlü toplantı hatırlatmasını, önemli teslim tarihlerini mi giriyorsunuz yoksa eski düzen bir ajandaya tüm toplantı saatlerini kaydetmeyi, yapışkanlı not kâğıtlarıyla kendinize hatırlatmalar yapmayı ve o ajandayı hiç yanınızdan eksik etmemeyi mi tercih ediyorsunuz? Hangisi iş programınızı düzenli bir şekilde takip etmenizi sağlıyorsa, benzer bir stratejiyi özel hayatınızda da uygulamaya koyun. Hatta iş ve özel yaşamınızı farklı renklerle aynı takvim üzerine kaydedin. İster farklı renkte kalemlerle ister dijital olarak farklı renkli fonlar veya puntolar eşliğinde. Bu sayede, hem içinde bulunduğunuz yeni projeleri, çocuklarınızın spor etkinliklerini, veli toplantılarını, doktor randevularını bir arada görebilir, hem de zamanınızı optimumda kullanmak için kendinize kolaylık sağlayabilirsiniz. 

Kariyerinizden evinize taşıyacağınız yetenekler neler?

Evde daha iyi ebeveynler olmak için, işteki yeteneklerinizi nasıl eve taşırsınız?  Psychology Today’den kolaylıkla uygulayabileceğiniz birkaç öneri.

► İletişim, Müzakere

İyi iletişim kurmak hedeflere ulaşmak için kilit önem taşımakta. Paylaşımda bulunurken, fikir, düşünce veya görüş bildirirken, taleplerde bulunurken, mesajınızı doğru ve yalın bir şekilde anlatmak hem kurumunuz için önemli bir değerdir hem de beraber çalıştığımız kişilerle bağlantı kurmamıza, birbirimizi anlamaya ve güven oluşturmamıza yardımcı olur. Aynı fayda evde ve özel yaşamınızdaki ilişkileriniz için de geçerlidir. Anne baba olarak, düşüncelerimizi, hislerimizi ve prensiplerimizi etkili bir şekilde çocuklarımıza aktarmamız şarttır. Özellikle de çocuklarımız büyüdükçe, kendimizi ifade etme yeteneğimiz, kendi ebeveynlik başarımız olacağı gibi, çocuklarımıza yol gösteren önemli bir araç olacaktır. Net, sabit ve sürdürülebilir şekilde çocukların yaşına uygun konuşabilmek çok önemlidir. İletişim kurabilmek demek duvarların kurulmasına engel olup köprüler inşa etmek anlamına gelecektir. Siz iletişim kurdukça daha da sıkı bir bağ oluşturacak, iletişim kurma ve örnek davranışlar geliştirmede çocuğunuzun gözünün önündeki yol gösterici haline geleceksiniz. Erken yaşta çocuğunuza iletişim nasıl kurulur öğreterek gelecekte sağlıklı ilişkiler kurmaları için temel hazırlayacaksınız.

Nasıl işyerinizde takımınızla ortak hedefler ve emellerde buluşamazsanız, pazarlık yapmanız, iki tarafın da kabul edeceği bir noktada buluşmaya çalışmanız gerekirse, evde de anne-babalar ve çocukları arasında benzer bir uzlaşma arayışına ihtiyaç duyulur. Uzlaşma olmadan aynı evin içinde yaşamak imkânsızdır. Uzlaşma arayışı olmazsa sürekli kavga gürültü olur. Her şeyi nedenleriyle tartışmak, duygulara yenik düşmeden mantık çerçevesinde değerlendirmek şarttır. Sağlıklı bir aile ortamını korumanın yegâne yolu budur. Anne babalar düzen kuran kişiler olmakla beraber hep kendi dediklerinin olmayacağını çocukları olduktan kısa bir süre sonra anlayacaklardır. Her ilişkide olduğu gibi, herkes bir adım atar, bazen alır, bazen verirsiniz. Çocuklarınıza da bunu öğretmeniz gerekir. Her zaman siz kazanacaksınız, her zaman siz alacaksınız diye bir şey söz konusu olamaz. Kimi zaman adım atanın kendileri olması gerektiğini ne zaman nasıl ödünler verilmesinin uygun olacağını çocuklarınız rol modeli olarak sizden görecektir. Bazen de istediğinizi almak için sabretmeniz, çalışmanız, doğru zamanın ve fırsatın oluşması için zaman kollamanız gerekecektir. Tüm bunları çocuğunuza öğretmenin en önemli yanı bu sabretme ve pes etmeden çalışma dönemlerini kaybetmek gibi görmemek ve umutsuzluğa kapılmamak olacaktır. Çocuğunuzun mutluluğu için bu kavramların erken yaşta verilmesinde büyük yarar vardır.

► Liderlik ve Yönetim Yetileri

Liderlik yeteneklerini geliştirmek ve mentorluk yapmak işyerinde kariyer merdivenlerini tırmanmak için önemlidir. Başarının nelerin sonucunda olacağını, nasıl örnek davranışlar geliştirilmesi gerektiğini liderlik eğitimlerinde ve koçluk yaparken verebilirsiniz. Çocuklarınız için koçluk yapmak demek tüm yaşam biçiminizle onlara bir rol model olmanız anlamına gelecektir. Çocuklarınız zor durumda kaldıklarında, duygularını nasıl yöneteceklerini bilemediklerinde hep size dönerler. Bazen açık açık yardım isterler, çoğu zaman ise, sizin gösterdiğiniz yolda sonuçlar çıkarır kendi kendilerine kararlar ve davranışlar geliştirirler. Öyle ya da böyle ilk referans noktaları siz olursunuz.

► İş-Yaşam Dengesi

Ev ve işi aile hayatınıza yansıtmadan götürmek zordur, streslidir. Tamam, bunu kendinize itiraf edin ve ona göre davranın. Şöyle düşünün çalışan ailelerin iki tam zamanlı işi var: biri kariyer, diğeri anne-babalık. Dolayısıyla, ev ve iş hayatını dengelemek sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam için vazgeçilmez bir unsur. Profesyonel sorumluluklarınız ve ailenize kaliteli zaman ayırmak bir arada götürmeniz ve dengelemeniz gereken şeyler. Bu ikili yaşamınızı iyi yönetmezseniz mutlu olmanız zor. 

Altın kural, işinizin yaşamınızın amacı haline gelmemesi. Ailenize, kendinize, sevdiğiniz insanlara ve zaman geçirmekten hoşlandığınız hobilere yer açın. Dengeli yaşam her ilişkide şart; kendi kendinize, ailenizle ve işinizle…

Takım Çalışması  

Beraber çalışınca benzer hedefleri paylaşır, birbirine yardım eder, herkesin birbirine yardım ettiği, destek olduğu ve birbirini teşvik ettiği bir ortam yaratırsınız. Bu tür davranışlar iş ortamında sürekli desteklenir. Çalışan anne babaların benzer bir takım çalışma ruhunu evlerinde oluşturmaları, herkesin görev paylaşımı yapması, ortak değerler doğrultusunda ortak hedeflere ulaşmaya çalışmaları açısında çok önemlidir. Çocuğunuza biz seninle aynı yolun yolcusuyuz, her zaman seninleyiz, sana karşı değil, senin yanında yürüyoruz mesajını vermek işleri kolaylaştıracaktır. Yaşam bir mücadeledir, bu mücadelede anne ve babalar aslında hep çocuklarının yanında olurlar ancak bazen bunu göstermede başarılı olamazlar. Anne baba olarak aynı takımda olduğunuzu gösterin, hareketlerinizle hissettirin. Ne olursa olsun, beraber seyahate çıkarken karar verme aşamasında veya bavul toplarken, kötü bir not aldıktan sonra veya bir başka şehre taşınma durumunda takım gibi davranın. Fikir alın, karar çocuklarının isteği dışında olacaksa da gerekçelerinizi onlarla paylaşın. Demokratik bir ortam yarattığınızda çocuğunuza verdiğiniz değeri her hareketinizle gösterebilirsiniz. Yaşı kaç olursa olsun çocuğunuza ulaşabileceğinize inanın ve ona göre davranın. Onları büyük yerine koyarak takım arkadaşınız yapacak ve her konuda sorumluluk almaları gerektiğini hissettireceksiniz.

www.datassist.com.tr

Bu konularda ilginizi çekebilir