Web sitenize gelen trafiği nasıl arttırırsınız?

Web sayfanıza daha fazla ziyaretçi çekmek istiyorsunuz, değil mi? Bu potansiyel müşterilere nasıl ulaşabilirsiniz? İşte yanıtı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Milyarlarca bilginin, markanın, ürünün ve hizmetin uçuştuğu internet dünyasında sektöründeki devlerle mücadele etmeye çalışan küçük ölçekli yerel şirketlerin işi çok daha zor. Çok kaliteli bir web sayfasına sahip olsanız da, bu sayfaya ziyaretçi çekmek başlı başına bir mücadele. İnternet müşterilerini hedeflemek için bütçeniz ve kaynaklarınız olsa da, pazarlama çabalarının zaman alacağını aklınızdan çıkarmamanız gerekli. Google gibi arama motorlarında en üst seviyelerde çıkmanız için belli stratejiler uygulamalı, markanızı internet mecralarında stratejik bir şekilde konumlandırmalısınız. Arama motorlarında sağlam bir marka haline gelebilmek için, doğru kaynaklardan web sitenize link verilmesi (backlink) oldukça önemli.

Arama Motoru Optimizasyonunda en saygın pazarlama otoriterleri arasında sayılan Moz bloğunda yazan Casey Meraz’ın Mart sonunda yayınlanan yazısı yerel markaların kendilerini tanıtmaları ve web sayfalarına ziyaretçi sayısını arttırmaları için yaratıcı tüyolar vermekte. Meraz yazısında backlink stratejileri üzerine değerli bilgilere ve hemen hayata geçirebileceğiniz önerilere dikkat çekmekte: 

Öncelikle, backlink çalışması kimler için daha etkilidir?

Web sayfanızın kontrolünü elinize almak istiyorsanız, sizin işinizle ilgili yerel kaynaklarda yer edinmeniz şart. Meraz’ın sözünü ettiği kurallar internetten daha etkili bir şekilde müşterilerine ulaşmak isteyen her işletme için geçerli. Fast food yeme-içme yerlerinden, kayak kiralama dükkanlarına, hukuk firmalarından terzi dükkanına kadar her türlü müessesenin bu taktiklerden yararlanma imkanı olacaktır.

Hangi backlink’ler işletmeniz için stratejik?

Markanızın geçeceği linkin size yararını üç ana kriter çerçevesinde ölçebilirsiniz:

1. Size doğrudan trafik yönlendirecek linkler; 
2. Markanızı hedef kitlenize görünür kılacak linkler; 
3. Size saygınlık ve bilinirlik sağlayacak linkler.

Link oluşturma stratejiniz içinde bu kriterlerden en az birini hedeflediğinizden emin olun.

1. Tartışma yaratın, dikkat çekin ve haber olun

Tartışma yaratacak bir haber yaratmak kolay olmayabilir veya işletmenize zarar verebilir diye böyle bir haberden çekinebilirsiniz ancak Amerikalı rahip Peter Marshall’ın dediği gibi ‘Eğer prensipleriniz için taraf tutmaktan kaçıyorsanız, her şeye razı olabilirsiniz.’ Böyle bir tutum da işletmenizi her rüzgarla başka yöne çekecek, hiçbir yere tutunmanızı mümkün kılmayacaktır. Aynı bakış açısı müşterileriniz için de geçerlidir, her insan belli davalara inanır ve olayların karşısında belli bir duruş sergiler. Bu duruşunuz basının ilgisini çeker ve kendinizi haberin içinde bulursunuz.

Meraz’ın verdiği başarı örneği bir hukuk firmasına ait. Yeni müşteri kazanma amacı taşıyan bir hukuk firması bir link stratejisini bir burs yarışması düzenlemiş. Özellikle içkili araba kullanan müvekkillerin davalarına bakan bu avukatlık bürosu kendi işiyle çelişebilen ancak sorumluluk sahibi bir firmanın göstereceği hassasiyeti taşıyan bir kampanya oluşturmuş. Herkesin sıkça alkollü araç kullanmanın ne kadar zararlı olduğunu ancak kimsenin alkollü araba kullandığını itiraf etmediği gerçeğinden yola çıkarak, kendi bürolarının bulunduğu Colorado eyaletinde alkollü içki içtiklerini itiraf eden öğrencilere burs vereceğini açıklamış. Bu açıklama önce kendi web sayfalarında daha sonra yerel bir gazete olan The Denver Post’ta reklam olarak yayınlanmış. Yerel gazetede bir makalenin yayınlanmasıyla, The Wall Street Journal gibi prestijli gazetelere ulaşmak ve onların dikkatini çekmek çok daha kolay olmuş.

2. Markanız çevre dostu bağlantıları ile anılsın

Çevre dostu bir firmanız mı var? İlle ekolojik ürünler satmanız gerekmez. Kağıtsız ofis olma yolunda önemli adımlar mı attınız? Minimum enerji kullanmak için çeşitli girişimleriniz mi var? Neden çevre dostu şirketlerle beraber anılmayasınız? Doğa dostu davranışlar geliştirmek bir taraftan şirketin masraflarını indirirken, diğer taraftan çevreyi koruma amaçlı projelerinizden dolayı müşterilerinizin takdirini kazanacaktır. Doğa dostu şirketlerin biraraya geldiği derneklere üye olun, rehberlere kaydolun. 
 
3. Bir tanışma toplantısına sponsor olun

Internetteki varlığınızı arttırmak ana amaç olmakla beraber, tanışma toplantıları gibi organizasyonlar size hem yeni backlink’ler aracılığıyla internet üzerinde bağlantılar sağlayacak hem de potansiyel müşterilerinizle sizi yüzyüze getirecektir. Hedef kitlenizin kim olduğundan eminseniz, hangi organizasyonlara sponsor olacağınızı belirlemek de o kadar kolay olacaktır.

Örneğin, bisiklet dükkanı sahibisiniz, doğa turları yapan bir firmayla işbirliği yaparak bir organizasyonlarına sponsorluk yapabilirsiniz. Bu sayede bir yandan tur firmasının web sayfasında linkinizi konumlandırır, diğer yandan potansiyel müşterilerinizle toplantı süresince sohbet etme ve bisikletlerinizi tanıtma imkanı yakalarsınız. Kendi alanınızda böyle bir toplantıyı hangi müşteri profili için düzenlemenin stratejik olacağını düşünün. Doktorsanız sağlıklı yaşam konusuna, inşaat şirketiyseniz yeni ev sahiplerinin yaşam kalitesini yükseltecek yeni ortak yaşam alanlarına dikkat çekebilirsiniz.

4. Yerel Bir Kuruma Yardım Yapabilirsiniz 

Yardım kurumlarına finansal yardımda bulunmak ve amaçlarına ulaşmaları için destek olmak toplumun geneline fayda sağlayacaktır. Şirketinizin bu tür aktiviteler içinde olması işinizi de olumlu yönde etkileyecektir. Destek olduğunuz kurumun sayfasında konumlandırılacak linkiniz sizinle aynı amaçları savunan potansiyel müşterilerinizin de dikkatini çekecek ve sizi rakiplerinizden ayıran önemli bir değer olarak algılanacaktır. Çocuk Esirgeme Kurumu, ÇEKÜL, TEMA, AÇEV gibi birçok vakfı destekliyorsanız, onların sayfalarında yer almanızda hiçbir sakınca yoktur. Bir yandan bu vakıfların linklerini kendi sayfanıza taşıyın, diğer yandan bu vakıfların sayfasında yer alın. Sponsor olduğunuz bir vakfa sponsorluğunuzu kendiniz bir basın toplantısıyla açıklayacağınıza, sponsor olduğunuz vakfın açıklama yapmasını isteyin. Bu sayede, kendi mevcut müşterilerinizin dışında çevrelerde isminizi duyurmuş olursunuz.

5. Öğrenci, öğretmen ve mezun indirimleri

Eğitim ve araştırma alanında hizmet veriyorsanız, öğrenci, öğretmen ve mezun indirimleri kurumunuz için önemli fırsatlar oluşturabilir. İndirimli fiyatlar vererek çevrenizde markanızı duyurabilir, verdiğiniz uygun fiyatlar sayesinde daha geniş bir müşteri bazına ulaşabilirsiniz.

İlkokul, ortaokul ve liseleri unutmayın. Çoğu zaman şirketlerin üniversite öğrencilerine özel indirimler verdiğini görürüz, ilköğretimden itibaren çocuklara verilen indirimler değerlendirilmesi gereken bir alandır. Öğrencilerine ve mezunlarına indirim verdiğiniz okulların backlink’leri göz ardı edilmemeli. 

6. Lokal kaynaklara yakın olun

Yakın çevreniz içinde referans oluşturacak, oteller, haber ajansları ve seyahat acentelerine yakın olun. Web sayfanızda onların linklerine yer verirken, onlar da sizin linkinize yer vererek -link takası- gerçekleştirin. Büyük şirketler sizin yerel uzmanlığınızdan yararlanırken, siz de büyük şirketin hacminden ve müşteri trafiğinden yararlanırsınız. İki tarafın da kazandığı bir ortaklık geliştirmiş olursunuz.

Çeşitli listeler oluşturun ve bu listeler içinde kendi işletmenizi en etkin şekilde konumlandırın: 

En iyi yerel rehberler – şehrinizdeki en iyi lokantalar, barlar, oteller, turistik yerler, aileler için görülmesi gereken yerler vs. 

Yerel takvim – popüler konserler, festivaller, tiyatrolar vs.

7. Üretici veya Toptancınızın Web sayfasında Olun

Çok basit ancak çoğu zaman unutulan bir backlink. Perakende satış yapan veya başka bir şirket tarafından üretilen ürünler satan küçük işletmeler için önemli bir backlink fırsatı üreticinin kendisidir. Birçok üretici müşterisine ürününü nereden satın alabileceğini göstermek ister. Web sitesinde dükkanları listelediği bir sayfaya yer verebilir. Bir dükkan sahibi olarak 100’den fazla üreticiyle beraber çalışıyor olabilirsiniz, web siteleri varsa mutlaka bu sitelerde iniz olsun.

8. Yerel fikir liderleriyle ilişki kurun.

İşletmenizin yeni backlink’ler edinmesi için yerel fikir liderleriyle; yani sözüne, görüşlerine değer verilen kişilerle ilişki kurmanız ve desteklerini almanız önemlidir. İleri gelen politikacılar, gazeteciler veya iş adamlarıyla temasa geçmek zor olabilir ancak bu bağlantılar işinizin büyümesinde önemli rol oynayacaktır. Bağlantı kurmanız için fiziksel olarak ofisinizden çıkmanız ve yüz yüze görüşmeler ayarlamanız, sosyal etkinliklere katılmanız gereklidir. Yerel cemiyetin içinde olmanız sizi fikir liderlerine ve potansiyel müşterilere yakınlaştıracaktır.

Backlink stratejinizi oluşturmak belli bir zaman, sıkı çalışma ve ilişkilerinizi arttırmayı gerektiren uzun bir süreçtir. Sitenize doğru linkleri arttırmak için birçok yol vardır, yaratıcılığınızı kullanın ve yeni linkler edinmeye hemen başlayın.

www.datassist.com.tr