Demir Leydi'nin ardından

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ahmetcoskunaydin@hotmail.com
 
Bir döneme damgasını vuran, eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher, aramızdan ayrıldı.Ülkesinin 1979,1983 ve 1987 yollarında üç kez seçilerek ilk kadın başbakanı sıfatını da kazanmış olan Thatcher 87 yaşındaydı.
Thatcher, başbakanlık görevinde olduğu dönemde aldığı ve ödün vermediği bir çok sosyal kararla, sadece ülkesinde değil başka ülkelerde de takipçiler bulmuştu.
 
Öyle ki, sosyal haklarda yaptığı kısıtlamalar yanında sendikalarla giriştiği savaştan geri adım atmaması, kamu işletmelerinin özel sektöre devri, etkisini Turgut Özal döneminin Türkiye'sine kadar hissettirmiş ve benzer kararların ülkemizde de alınmasında katkı sağlamıştı.
İşte daha eski başbakan toprağa verilmeden, hakkında değerlendirmeler başladı bile.Karşıtları sokaklara çıkarak, onun fakirleştirme politikalarını eleştirmek için sokaklarda eğlence partileri vermeye başladılar bile.
Buna karşılık, onun politikalarına destek verenler, onu En Büyük 'Britanyalı' olarak nitelemeye çoktan başladılar.Bu kesim, onu ülkenin en zor zamanlarında, ülkenin onur ve gururunu kurtardığını da vurguluyorlar.
Politikaya ilk kez 1959 yılında Londra'dan milletvekili seçilerek giren Thatcher 1975 yılında Edward Heath'i devirerek Muhafazakar Partinin başına geçmişti.
 
Thatcher, kararlarında öylesine ödünsüzdü ki, bu karakteri onu 1979 yılında Islas Mortinas (Falkland) için, Arjantin ile savaşa kadar götürmüştü.Savaştan galip çıkması ise ona yine yıllarca yetecek ayrı bir puan kazandırmıştı.
İngiltere'nin en uzun dönem başbakanlıklarından birini yapmış olan Thatcher,resmi bir törenle (Devlet töreni) toprağa verilmeyecek, ama görkemli bir törenle bu Dünya'dan ayrılacağı kesin.
 
Demir Leydi, daha önce de vurguladığım gibi, sadece kendi ülkesini değiştirmekle kalmadı, elini uzaklara da uzattı.Bunun en güzel örneğini ise Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetlerin yıkılması için verdiği  işbirliği oluşturdu.Thatcher'in dönemin Sovyetler Birliği Lideri Mikhail Gorbaçov ile ilk buluşmasının ardından,'Bu adamla iş yapılır!' sözü çok anlamlıdır...
 
Demir Leydi,(Margaret Thatcher) aramızdan ayrıldı, fakat bu onun fikirleri ve yaptıklarının daha uzun yıllar tartışılmasına engel olmayacak...
 
Leydi'nin vücudu olmasa bile fikirleri ve yaptıkları destekleyenleri ve karşı çıkanlarıyla hep Dünyamızda olmaya devam edecek...