Dünyanın gözü Kuzey Kore'de

ahmetcoskunaydin@hotmail.com

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
Dünya'nın gözü yeniden Kuzey Kore'ye çevrildi. Milletler ailesinin yaramaz çocuğu Kuzey Kore, kendisine yapılan tüm uyarı ve ihtarları hiçe sayarak başlattığı nükleer denemeleri sürdürüyor. 
 
Daha önceleri de 2006 ve 2009 yılında nükleer denemeler yapan bu ülke, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere bir çok ülkenin tepkisine aldırmadan yeni bir deneme daha gerçekleştirdi. 
 
Son denemenin gerçekleştirilmesiyle birlikte, tüm dünyanın gözü yeniden bu ülkeye çevrildi. Yerin yaklaşık 1 kilometre altında yapılan nükleer deneme, çevrede Richter ölçeğiyle 4.9 büyüklüğünde bir depreme ol açtı. 
 
1950 ile 1953 yılları arasında yaşanan kardeş kavgasından sonra ayrılarak Kuzey ve Güney diye bölünen bu ülke, halen kağıt üzerinde savaş halinde görünüyor. 
 
Kuzey Kore seçmiş olduğu komünist yöntem ve idare sistemi nedeniyle, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya tarafından destek görüyordu. 
 
Bu destek söz konusu ülkelerden halen gelmesine karşılık, son dönemlerdeki nükleer çalışmalar, bu dost ülkeleri de kızdırma noktasına geldi. 
 
Geçtiğimiz günlerde yapılan nükleer deneme, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, Rusya, Çin, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, İran ile Japonya tarafından şiddetle kınandı. Bunun en son göstergesi ise Kuzey Kore'nin Beijing (Pekin) büyükelçisinin, Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, kendisinin nükleer çalışmalar konusunda uyarılması. 
 
Koreli yetkililer ise bu tür çalışmaların, savunmaya yönelik olduğunu, önümüzdeki dönemde iki aşamalı bir denemenin daha yapılacağını vurgulamaktan çekinmiyorlar. Bu çalışmalara karşı çıkan ülkeler arasında yer alan İran ise, amacın dünyayı nükleer silahlardan arındırmak olması gerektiğini, yani silahlanma olmamasını vurguladı. Yaklaşık 125 bin kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip ülkede 25 milyon Koreli ile çok az sayıda Japon ve Çin kökenli insan yaşıyor. 
 
Dünyaya kapalı bir yaşamı benimsemiş olan Kuzey Kore, tarımda dışa bağımlı ve çoklukla dış gıda yardımı ile ayakta durabiliyor. 
 
Kuzey Kore hem Rusya ile hem de Çin Halk Cumhuriyeti ve Güney Kore ile sınırdaş. Ülkenin yaklaşık 2 bin 500 kilometrelik bir sahili bulunuyor. Kuzey Kore'nin bu denemeleri inatla sürdürmesi durumunda, uygulanmakta olan ambargonun daha da ağırlaştırılması kaçınılmaz hale gelebilecek. Şimdi gözler yeniden ve dikkatle Kuzey Kore üzerinde...
 
Bu konularda ilginizi çekebilir