2014 tüketicinin yılı olacak

Dijital dünyanın neferi olan tüketici 2014 yılında krallığını ilan edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Neredeyse ışık hızına ulaşan iletişim dünyasındaki gelişmeler 2014 yılında da hız keseceğe benzemiyor. Bugün teknolojinin bizi getirip bıraktığı noktada tüketici ne kadar şaşkınsa, satın alma trendlerini onlardan önce anlamaya çalışan ve ona uygun strateji geliştirmek için ter döken pazarlama iletişimi profesyonelleri de benzer noktalarda…   Sosyal medya kullanıcılarının sayısı 1.5 milyara, günlük atılan tweet sayısı ise 500 milyona ulaşmışken dijital dünyanın dinamiklerinin yeni yılda da iletişim süreçlerimizi etkileyeceği aşikar… Tüketicinin, üzerine yağan mesaj yağmurunda en ilgi çekici olana yöneleceği, kendi içeriğini büyük bir iştahla yaratacağı,  profesyonellerin de bu sürecin sancılarına uyum sağlayacağı bir yıl bizi bekliyor. Giyilebilir teknolojiler, akıllı telefon, tabletler, uygulamalar derken her güne farklı bir teknolojiyle başlayan sektör, bir yandan trendleri kovalamaya diğer yandan da ‘anladığı kadarıyla’ uygulamaya çalışmakla meşgul… Bu toz duman arasında, 2013’ün son haftasında ‘öngörebildiğimiz’ kadarıyla 2014 trendlerini paylaşalım.

Her alanda  kişiselleştirme öne çıkacak

Geçtiğimiz haftalarda Pazarlama Zirvesi’nde konuşan Finansbank CEO’su Ömer Aras “İster kazak, ister kredi olsun kişiselleştirmenin giderek önem kazandığını göreceğiz” diyordu… Gerçekten de fiyat rekabetinin bittiği, fiyat dışı rekabetin önem kazanacağı bir dönemin ayak sesleri gelmeye başladı.  Tüketiciler, sevdikleri markalarla daha kişiselleştirilmiş bir ilişki talep ediyorlar… Tüketiciye  kendini ‘özel’ hissettirebilecek aktiviteler yapma trendi 2014 yılında hız kanacak... Kişiselleştirme stratejisinde sosyal medya uygulamaları,  mikro siteler,  gerilla pazarlama, mağaza içi aktiviteleri yer alabileceği gibi, tüketiciye özel ürün ambalajı yapmak gibi daha maliyetli aktiviteler da planlanabilir. 

Entegre kampanyalar başarıya ulaşacak

Pazarlama İletişiminin bileşenleri olan PR, Reklam ve pazarlama arasındaki net çizgilerin daha da buharlaştığına tanıklık edeceğiz. Bu noktada da büyük resme hakim olan, online- offline mecraların entegre edildiği, hedef kitleye her mecradan ulaşan kampanyaların başarısını göreceğiz. 

Akıllı mobil gündemi belirleyecek 

GFK’nın verilerine göre Türkiye'de akıllı telefondaki büyüme oranı dünyadaki büyüme oranının üstünde. Akıllı telefonlar 2013 yılı 1. yarıyılı sonunda mobil telefon pazarının yaklaşık yüzde 55'ini oluşturdu. Daha büyük resmi gören Forbes’un verilerine göreyse 2017 yılında, internete girebilen cihazların yüzde 87’sinin mobil olması öngörülüyor. Yani hedef kitlenin en az yarısı mobil cihaz kullanıcısı olacak. Bu trend kampanyaların başarısını önemli ölçüde etkileyecek.  Kampanyalar hazırlanırken içeriklerin mobilde nasıl kurgulanacağı daha fazla önem kazanacak. 

Lokasyon bazlı servislerin yılı olacak

Artık markalar kullanıcılarına “Sen neredeysen, ben oradayım” diyor.  Mobil pazarlamanın geleceği sadece teknolojik gelişmelere değil, aynı zamanda diğer mecralarla nasıl entegre edileceğine de bağlı. Bu noktada, yer belirleme teknolojilerini kullanan servislerin artışına tanıklık edeceğiz.  Bugüne kadar daha çok tüketicilerin ‘buradayım’ demek için kullandığı servisler öneri, tavsiye için ciddi potansiyel barındırıyor.  2014 bu potansiyelin açığa çıkacağı yıl olacak. Öte yandan sosyal medyanın kullanım oranı  ve diğer davranış biçimlerimiz mobil dünyayla bütünleşmiş durumda. Bu trend Foursquare gibi lokasyon bazlı servislerin önemini artıracak. 

İçeriğin krallığında bir yıl daha 

Kanıtlanmış olan ‘İçeriğin gücü’ artarak devam edecek. Ancak en başarılı markalar, kendileri değil,  geniş kitlelere pozitif içerik ürettirebilen markalardan çıkacak. Marka, ürün, hizmet adında ‘gönüllü savunucu’, ‘marka elçisi’ yaratabilen ve bunu kampanyalarla taçlandırabilen markaların başarılı kampanyalarını izleyeceğiz.   Öte yandan  Türkiye’de kişi başında düşen video izleme süresindeki %50’lik artış, video içerik üretiminde de Youtube ve yerel kanalların  önemini ve bu alandaki mecra sayısını artıracak.  

Dijital PR dönemi başlıyor

Geleneksel halka ilişkiler yerini dijitale bırakması hızlanacak. Türkiye gibi geleneklerine bağlı ülkelerde bu süreç daha sancılı yaşansa da şirketler çalıştıkları ajanslarda bu yetkinliği aramaya başlayacak.  Hedef kitleye ulaşmak için online görünürlüğü önemsemeye başlayan müşterilerin talepleri PR sektöründe de dönüşüme yol açacak. Sadece medya ilişkileri değil,  online basın bülteni oluşturma ve dağıtma, arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya pazarlama alanlarında yetkin şirketler ön plana çıkacak. 

Büyük data anlam kazanacak

Dijital olarak toplanan veri  pazarlama ekiplerine ciddi fırsatlar sunmaya devam edecek.  Bu alanda verinin işlenmesi için altyapı teknolojileri de gelişme gösterecek.  Veri odaklı pazarlamanın önemi, verinin anlamlı hale gelmesi toplantıların önemli gündem maddesi olacak. 

Görsel odaklı içerikler çoğalacak

Görsel algımız ve hafızamız, yazıya göre çok daha fazla güçlü. Dijtal dünyada da görselin önemi yadsınamaz.  2014 yılında da  bu trendin güçlenerek sürmesi öngörülüyor Buna en iyi örnekler Pinterest, Tumblr gibi görselliğin ön planda olduğu sosyal ağlar verilebilir. Bu alanda rekabetin artacağını söyleyebiliriz. 

e-ticaret büyümeye doymayacak

Gelişen e-ticaret sektörünün altyapı ihtiyaçları yeni iş kolları doğuracak. Lojistik, finans, depolama konusunda yeni modeller ortaya çıkacak.  Büyük datanın kullanımı, etkili içerik kullanımı, çapraz kanallar üzerinden ticaretin sürdürülebilirliği, mobil ödeme sistemleri ve sosyal ticaret siteleri bu alanda gelişmelerin katmanları olacak.  

Giyilebilir akıllı teknoloji devri başlıyor

Akıllı telefonlardan sonra, başka eşyalarımız da akıllanacak… 2018 yılında 100 milyona yakın akıllı saat satılacağı öngörüsünde bulunan Business Insider  şimdiden markaların dikkatini çekmeyi başardı… Google,Samsung, Sony, Apple gibi firmalar harekete geçti bile…  Bu yıl satışa başlayacak Google Glass  ise şüphesiz 2014 yılına damgasını vuracak.