Arama motorlarının dehlizlerinde kaybolmayın

Marka bilinirliğini artırmak için yapılan SEO (arama motoru optimizasyonu) çalışmalarının önemi her geçen gün artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sorduğumuz her sorunun cevabı onlarda… Aradığımız her şeyi elimizle koymuş gibi bulan yine onlar...Hatta artık daha bizim aramamıza gerek bile kalmadan, kişisel profilimizden ilgi alanlarımızı tespit edip, arayacağımız şeyleri daha biz sormadan önümüze getiren, leblebiyi anlamak için ağzımızı açmamızı bile beklemeye gerek duymayanlar yine onlar.. Haklarında her gün yüzlerce kullanıcı istatistiğinin yayınlandığı, koridorlarında milyarlarca verinin gizlendiği bu motorlar deyim yerindeyse her gün mahallenin 'popüler çocuklarını' yaratıyor ve aynı gün diğerlerini yutuyor. Arama motorlarından bir dünya yarattık kendimize… Bu dünyada şirketinizin adının arama sonuçlarının ilk sayfasında olmasının önemi tartışılmaz.  Düzenli ve sistematik arama motoru optimizasyonu (SEO) olarak adlandırılan çalışmalarla 'ilk sayfada' yer alanlar bir yandan bunun keyfini sürerken, diğer yandan da bir sonraki günün endişesini içinde taşıyor. Çünkü gizemli algoritmaların sır perdeleri arkasında çalışan arama motorları nankörlüğü affetmiyor… Web dünyasında – gerçek hayatta olduğu gibi- bugünün kralı yarının piyonu olabiliyor. Düzenli, sistematik ve doğru bir yönlendirme ile arama motorlarında sizi arayan müşterinize ulaşabilirsiniz.

 

Web rekabeti gerçek hayatı aratmıyor

Sitenizi emekle yapmış, en ilgi çekici renkleri seçmiş, en kurumsal metinleri hazırlamış olabilirsiniz… Ancak bu, işinizi başarıyla tamamlamış olduğunuz anlamına gelmiyor. İş kolunuzdaki rekabet web'de de peşinizi bırakmıyor. Marka bilinirliğinizi arttırmak için bir web sitesi hazırlamak kadar onu doğru tanıtmak da önemli… Bunun için de arama motorlarında en tepede ya da en azından ilk üç sayfa içinde listelenmek kritik önem taşıyor. Arama motorları o denli güçlü hale geldiler ki; kimi zaman hükümetlere kafa tutuyor, kimi zamansa bir hayır işi için milyonları peşlerinden sürükleyebiliyorlar… Bu denli güçlü bir rüzgarın şirketlerin satış grafiklerini umulmadık kadar yukarı çıkartabilecek bir araç olduğu aşikar…  Bir web sitesinin arama motorları tarafından doğru ölçüde anlaşılıp daha üst sıradaki sonuçlarda gösterilebilmesi için yapılan çalışmalara SEO diyoruz. SEO'nun temel amacı açılımı itibariyle arama motoru optimizasyonu, yani arama motorlarında üst sıralarda listelenmek. Bu sayede de sitelerde yer alan bilgi, hizmet veya satışların daha fazla ilgili kitleye ulaştırılması mümkün oluyor.   

SEO süreklilik ister

SEO Uzmanı Cem Yiğitoğlu, "SEO işlemi bir kereye mahsus olan bir iş değildir. Süreklilik ister, ilgi ister, düzen ve sabır ister, en önemlisi bir yol haritası ister. Bu kadar çok şey isteyen bir çalışmanın neticesinde saygınlık, prestij, ve nihai hedefte daha çok kazanç elde edebilirsiniz" diyor.  Yiğitoğlu, SEO için ayrı bir bütçe ayrılmasının ve alanında uzman profesyonellerle çalışılmasının öneminin altını çiziyor ve şöyle devam ediyor:  "SEO uzmanı dediğimiz kişi bu konu hakkında artık profesyonelleşmiş olmalı, linklerden kelimelere kadar her şeyi gözden geçirmeli ve sitenizi A'dan Z'ye arama motoru  optimizasyonu için uygun hale getirmelidir ki, sitenize ilgi çekmenin yanında hem müşterilerinizin gözünde, hem de genel olarak sanal ortamda bir popülerlik elde edebilesiniz. Eğer kişisel denebilecek ve çok fazla bütçesi olmayan bir siteniz varsa çeşitli yöntemlerle sitenizi arama motoru optimizasyonu yani SEO'ya uygun hale getirebilirsiniz" diyor.

Kelime odaklı SEO

Peki nedir bunlar ?… Öncelikle, web sitenizin temasına ve ana mantığına uygun kelimelerin bir listesini çıkarmanız gerekiyor. İş kolunuza uygun olarak tasarlanan bir site için, bu çok da zor bir süreç değil. Metinlerinizde kişileri çekecek ve şirket hedeflerinizi gerçekleştirecek anahtar kelimeler kullanmak bu noktada kritik önem taşıyor. Sayfa başlığı sayfanın en önemli kısımlarından bir tanesi.  Arama motorları sayfanızda ne olduğunu değerlendirmek için ilk olarak başlığınıza bakıyorlar. Sayfa başlığınıza mutlaka bir anahtar kelime eklemek şart. Öte yandan uzun ve anlamlı başlıklar koymanız da çok iyi olacaktır. Yazı başlıklarına SEO yaparak o yazıyı arama motorlarında daha çabuk gösterebilir, yani index hızınızı arttırabilir ve daha yüksek sıralara çıkabilirsiniz. Mesela erkeklere hitap eden bir sitede  bebek bakımı ile ilgili bir yazı başlığı ekleyerek bu yazıyı yayımlarsanız o yazının arama motorları tarafından hızlı indexlenmesinde fazla etkisi olmaz, hatta arama motorlarında o yazı neredeyse bulunamaz. Başlığın dışındaki yazılarınızın içerisinde de bu anahtar kelimelerin geçirilmesi önemli. Bu sayede arama motorlarında o yazı aratıldığında sizin ilk sıralarda çıkma şansınız daha yüksek olacaktır.

URL'lerinize anahtar kelime ekleyin

URL adı verilen web adreslerinin seçimi de SEO için oldukça önemli. Arama motorlarının sayfanızı değerlendirirken bakacağı kıstaslardan bir tanesi de URL'nizdeki metinlerdir. Bu noktada anahtar kelimelerinizin URL'de geçmesi şansınızı artıracaktır. URL'nizde rakamsal ve garip ifadeler yerine net ve anahtar kelimelerinizin geçtiğine emin olun.

Meta tag anahtar kelime ekleyin:

Meta taglar veya etiketler,  adeta web sitesinin görünmez kahramanları olarak çalışırlar. Site meta tagları temel olarak site hakkında arama motorlarının ve robotların bilgi almasını sağlayan alt veriler. Sayfanızı iyi tanımladığını düşündüğünüz kelimeleri bir araya toplayın ve meta tag koyun. Bu işlemi yaparken aynı kelimeleri tekrarlamanın gereksiz ve ısrarcı bir tavırdır.  Mesela bebek bakımı ile ilgili bir site için Üst üste "bebek, bebek, bebek" yazmak. yerine "bebek, benek, bebek bakımı, kolik ,bebek ağlaması" şeklinde etiketler girmek arama motorlarında aramalarını imla hatası yaparak gerçekleştiren kullanıcılarında sitenize girmesini sağlayacaktır.

Sonuçlarınızı raporlayın

Tüm bu çalışmaların ardından Alexa.com gibi site sıralaması yapan sitelerde kendi sayfanızın durumunu gözlemleyerek yaptığınız arama motoru optimizasyonunun başarılı olup olmadığını değerlendirebilirsiniz. Bu siteler size arama sonuçlarında kaçıncı sırada olduğunuzu söyleyecek ve sitenizin popülerliği konusunda bilgi verecektir. Ben tüm bu çalışmaları yeni açılan bir mağaza tanıtımına benzetiyorum. Tanıtım için sokakta dağıttığınız broşürler yerine sitenizi içeriği,  pazarlamacılar yerine sitelerinde size link veren siteler (backlink). Ancak sokaklarda broşür dağıtırken kaybolmak veya markanızı desteklemekle yükümlü pazarlamacıların başarısızlığa uğrama riski hep var. O yüzden bu alanda profesyonel çalışan kişilere başvurmakta fayda var… Malum işin ehli bilir ve bitirir her işi…

Bilişim Sözlüğü

Backlink: Bir siteye başka bir site tarafından link verilmesi yani (referans olarak) gösterilmesine backlink denir.
URL: Web adreslerinin resmi ismi URL'dir (Uniform Resource Locator). Bu adresler sayesinde aradığınız Web sayfalarını bulursunuz diyebiliriz. Her Web sayfası sadece kendine ait bir URL'ye sahiptir.
Meta tag / data: Site meta tagları temel olarak site hakkında arama motorlarının ve robotların bilgi almasını sağlayan alt verilerdir. Meta Data aslında bilgisayar dahilindeki nerdeyse her şeyde bulunmaktadır. Örnek olarak, müzik dosyalarında sanatçı bilgisini, albümü, parça süresini vs tutarlar.

KOBİ WEB SİTELERİNDEKİ 9 TEMEL EKSİK

Bugün sosyal medya planlı bir şekilde hareket edildiği takdirde KOBİ'ler için reklam, iletişim ve marka bilinirliği konularında düşük maliyetlerle uygun fırsatlar sunuyor.  Ancak online ve mobil platformlarda yer almayan birçok KOBİ', yeterince tanımadıkları bu alanda önemli fırsatları kaçırıyorlar. Türkiye'de son yıllarda internet ve mobil kullanım oranlarında ciddi artışlar yaşansa da bu durumun KOBİ'ler nezdinde parlak bir senaryo henüz oluşmadı. KOBİ'ler gelişen teknoloji ile birlikte değişen tüketici davranışlarına yeterince hızlı adapte olamamaktan mustarip. Bu noktada da eksikleri sıralamakta fayda var:
1. Sitelerin büyük kısmında Twitter ve Facebook gibi sosyal medya ağlarına bağlantı yok, hatta çoğu zaman bu hesapların açılması için yürütülen bir çalışma bile yok. Halbuki etkileşim olmazsa olmaz…
2. Web sitelerinin ana sayfasında firma ile iletişime geçilebilmesini sağlayacak bir telefon numarası bulunmuyor. Gönderilen mailler geri dönebiliyor. Firmaya ait harita veya yol tarifinin de web sitesinde bulunması gerekiyor.
3. Web sitelerinin çoğu mobil cihazlarda düzgün olarak görüntülenmelerini sağlayan optimizasyona sahip değil.  
4. Web sitelerinin çoğunda gizlilik ilkeleri yok.
5.Çoğu web sitesi güncellenmiyor. Birkaç yıl öncesine ait haberler güncelmiş gibi sunuluyor.
6.Web siteleri kurumsal kimlik ile pek örtüşmüyor.
8.Web sitelerinde kurumla ilgili bilgilerin olduğu bir 'hakkımızda' kısmı olmadığı zaman tüketici gerekli ve güven sağlayacağı bilgiden mahrum bırakılıyor.  
9. SEO çalışması yapılmadığı için birçok site arama sonuçlarında geri planda kalıyorlar.

SEO UZMANI  NE YAPAR ?

Bu işin profesyonelleri ile çalışmanız markanız açısından her zaman daha olumlu olacaktır. Cem Yiğitoğlu bir SEO Uzmanı'nın günlük rutinini şu sözlerle anlatıyor:  SEO Uzmanı sitenizin alt yapı sorunlarını ele alarak işe başlar, kodlardaki yanlış döngülerden tutunda CSS tablolarındaki sorunlara kadar hepsini tek tek düzeltir. Sonra arama motorları için sitenin alt yapısında ve görselindeki düzenlemeleri yapar, ana sayfanın önemi kadar alt sayfaların da çok önemli olduğunu iyi bir SEO uzmanı iyi bilir. Gereksiz linkleri kaldırır. Kuvvetli olan ana sayfadan zayıf alt sayfalara link verir, burada bir link piramidi oluşturarak tüm sitenin güçlenmesini sağlar.

NEDEN SEO:

• Ziyaretçi trafiğinizi arttırır.
• Daha büyük kitlelere hitap ederek marka değerinizin artmasını sağlar.
• Daha çok ürün satma ve reklâm alma şansınız olur.
• Karlılığınız artar ve online reklama harcadığınız bütçeyi kısabilirsiniz.