Emojiler hedef kitleyi adrese teslim edecek

Twitter’ın geçtiğimiz günlerde tanıttığı ‘emoji tabanlı hedefleme’ markaları tüketiciye bir adım daha yaklaştıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

sevda-001.jpg

Hiç olmadığımız kadar sosyaliz… Sevincimizi, üzüntümüzü, her türlü duygumuzu herkesle paylaşmakta özgürüz… Bunu yaparken kelimelerin kifayetsiz kaldığı yerlerde yardımımıza koşan, işimizi kolaylaştıran ‘emoji’ler sosyal medyanın da yardımıyla artık bize hiç olmadıkları kadar yakın. Geçtiğimiz günlerde 2014’ten bu yana platformunda toplam 110 milyar adet emoji tweet atıldığını açıklayan Twitter, “Emoji tabanlı hedefl emeyi” tanıttı. Bu oldukça kritik hamle markalar için büyük bir fırsatın da kapısının aralıyor. Öyle ki artık markalar sosyal medyasında belirli emojileri kullanan tüketicileri hedefl eyebilecek… Dünya Emoji Günü olarak kabul edilen 17 Temmuz’da kullanıma sunulacak olan bu özellik, kullanıcıların tweetlerindeki emojileri kişinin ruh durumu ve düşünme biçimine göre hedefl enmesinin yolunu açacak. Farklı emojilerin insanların tutkularını, korkularını, duygularını yansıttığını düşünen Twitter, markalarla kullanıcılarını anlık duygulara göre bağlantıya geçirecek. Mesela pizza emojisi tweetleyen bir kullanıcının yakınındaki bir pizza restoranının radarına girmesi bu hedefl eme sayesinde mümkün olacak… 

Emoji kullanımı yüzde 775 arttı 

Gerçekten de bu kadar mobil olduğumuz bir başka dönemimiz hiç olmadı… Öyle ki sadece geçen yıl 800 milyon kişi akıllı telefon devriminin bir parçası oldu. Bu sene 600 milyon kişinin daha bu rakama eklenmesi bekleniyor. Mobil kullanıcılar telefonlarındaki zamanın yüzde 90’ını email, sosyal medya ve mesajlaşma için kullanıyor. Mobil pazarlama şirketi Appboy’un 9 bin pazarlama kampanyasına dayanarak yaptığı araştırmaya göre emoji kullanımı bir yılda yüzde 775 arttı. Bu gülümseyen suratlar, hayvancıklar ve sevimli ikonlar 2016’da ise her ay yüzde 20 artarak hayatımıza daha da fazla dahil oldu. Appboy Pazarlama Müdürü Marissa Aydlett, “Markalar emojilere tüketicileri harekete geçirecek tek kanal olarak bakmamalı. Mesajı başarısını etkileyen çok fazla faktörü var: ton, kampanyanın amacı, mesajın içeriği, görseller, varış sayfasında ne olduğu ve kullanıcılar oraya geldiğinde nasıl bir mobil deneyim yaşayacakları, gibi çok fazla faktör var. Herşeyin birbiriyle bağlantılı olması gerekiyor. Emojiler ilişkilendirilebilir olmalı ve mesaj içerikleri doğru belirlenmeli” diyor. 

Özel günlerin ikonları 

Twitter bugüne kadar Star Wars lansmanı, Onur Yürüyüşü gibi özel günler için özel emojiler önermişti.Ancak reklam kampanyalarında hiç görmediğimiz bu durum geçtiğimiz yıl sonunda kırıldı. İlk kez Coca Cola ile #ShareaCoke kampanyası ile ‘özel emoji’ kapısını açan şirket #ShareaCoke tweeti her atıldığında tokuşturulan iki coca cola emojisini tweetlere gömdü. Evet markalar bugün hiç kullanmadıkları kadar kullanılıyorlar emojileri…Dünyanın en fazla takip edilen 500 şirketini inceleyen sosyal medya analiz şirketi Social Bakers 10 şirketin 6’sının tweetlerinde emoji kullandığını ortaya çıkardı. 2014 yılında bu rakam 10’da 4 idi… Öte yandan sırf bu alana özel klavye üretenlerin sayısı da az değil… IKEA Emoji klavyesi, Foot Locker ayakkabı mağazasının “Shoemoji” uygulaması, Burger King’in yarattığı emoji klavyesi ve hatta ünlü yıldız Kim Kardashian’ın “Kimoji”si… Bu örnekler ve çok faha fazlası markaların günlük yaşamam daha fazla dahil olmak istediklerinin bir göstergesi. Yeni dünya düzeninde yeni deneyimler sunmak isteyen markaların örnekleri bizlere fikir veriyor. 

Starbucks’un emoji klavyesi 

Mesela bir kahve markasının oldukça ötesine geçen Starbucks sadece kahve ve zengin bir kahve kültürü değil, aynı zamanda ortamı, ürün yelpazesi ve dünyanın her yerinde sunduğu benzer hizmetle bir deneyim sunuyor. 9.4 milyon takipçisiyle Instagram’ın en popüler markalarından biri olan marka, teknolojiyi de yakından takip ederek mobil yatırımlarını sürdürüyor. İlk olarak iOS ve Android uygulamalarıyla müşterilerine online sipariş verme imkanı sunan marka, ardından Spotify ile anlaşarak müşterilerinin özel müziklere erişimini sağladı. Emoji dünyasını da keşfeden markanın özel emoji klavyesinde kahve emojileri, firma logosu, mağazası, Starbucks yeşili gibi ikonlar bulunuyor. Android ve iOS cihazlarda kullanılabilen klavye, Whatsapp, Facebook Messenger ve iMessage uygulamalarıyla da uyumlu. Starbucks, şimdilik sınırlı sayıda ikonların bulduğu emoji klavyesinin sürekli güncelleneceği de takipçilerine gururla duyurdu. 

Footlocker’dan Shoemoji 

Ayakabbı üzerine uzmanlaşan spor ürünleri mağazalar zinciri Foot Locker da İOS ve Andorid uyumlu uygulamasında ‘shoemoji’yi de dünyaya tanıttı. Dünyanın ilk spor ayakkabılarının emojilernden oluşan klavyede 80 ikonik spor ayakkabı bulunuyor. Akıllı telefon kullanıcıları bu sayede sevdikleri spor ayakkabıların emojilerini birbirleriyle paylaşabiliyor. Dijital deneyimi artırmayı hedefl eyen marka, uygulaması ile yeni çıkacak ürünlerle ilgili kullanıcıları bilgilendiriyor.

Emoji pazarlamaya ilgi duyan markalara 5 öneri:

► Hedef kitlenize ulaşmak için trendleri izleyin: Snapchat, instagram veya yeni ‘büyük’ platform neresi ise hedef kitlenizle iletişim kurmak, paylaşmak için orayı bulun ve kullanın. 

► İlk önce mobil: Markalar artık her stratejiyi öncelikle mobili düşünerek kurgulamalı. 

► Duyguları kullanın: Araştırmalar, promosyon yerine duygulara odaklanmanın önemini ortaya koyuyor. Hedef kitlenin neye önem verdiği ve bunları insani bir şekilde ortaya koymayı önceliklendirin. 

► Basitleştirin: Tüketicilerin kampanyanıza katılırken kat edeceği yol basit olmalı. Emojilerin yükselişi bize hızlı ve etkili iletişim metotlarının giderek daha popüler olacağını gösteriyor. 

► Test edin: Emoji pazarlama yükselişte olsa da her marka için uygun olmayabilir. Küçük adımlarla başlayın ve markanız için bir deneme yaklaşımı geliştirin.