Markalar, sosyal fenomen pazarında

Sosyal medya fenomenleri ile sıkı ilişkiler geliştiren markaların ilgisi dev bir pazar yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyada kartların teknolojiyle yeniden dağıtıldığı bir dönemden geçiyoruz. Dijital medya kabarık rakamlarıyla hayatın hemen her alanında değişimler yaratırken kendi ünlülerini de önüne katıp sürüklüyor… Öyle ki dünyada 3.4 milyar insan internete bağlanıyor, bunun 1.7 milyarı Facebook kullanıyor. Instagram’ın ise 500 milyondan fazla aylık aktif kullanıcısı var… Öte yandan reklam pastasından payı giderek azalan geleneksel basın için musluklar giderek kısılırken, blogglerlara özel basın toplantıları düzenleniyor, çok takipçiye sahip olan sosyal medya fenomenleri olarak çevirebileceğimiz ‘influencer’ların baş döndürücü hayatları çıkıyor karşımıza… Çoğunun fikir lideri olmak, kitleleri peşinden sürükleyecek birikim sahibi olmak gibi nitelikleri olmasa da karizmaları, enerjileri, kıyafetleri, absürd hareketleri ile kitleleri peşlerinden sürüklüyorlar. Attıkları bir tweet, çektikleri bir video binlerce tık alırken markalar da bu yoğun ilginin ibresini kendilerine çevirmeye çalışıyor. Peki, markalar “Influencer Marketing”i nasıl kullanmalı? Bütçeleri nasıl ayarlamalı? Influencer kullanımının bu denli artmasının altında yatan nedenler neler? Bu konuları ve daha fazlasını CreatorDen Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Rick Köletavitolu ile konuştuk…

► Influencer marketing nasıl ortaya çıktı?

Influencer marketing 2000’lerin başında blog’ların popülarite kazanması ile yaygınlaşmaya başladı. Sağlık, fitness gibi konulardan otomotiv, teknoloji konularına kadar birçok farklı konuların meraklıları kendi fikirlerini blog’larında yayınlayarak konuyla ilgili bir kitle sahibi oldular. Markalar ise bu trendi değerlendirerek, blog yazarlarına bir bütçe ayırarak veya ürün yollayarak kendi reklamlarını yapmalarını istediler. O zamanlarda bu çok değerli bir alışverişti. Daha sonraki yıllarda, influencer marketing sektörü sosyal medyaya kaydı. Ünlü isimler ve niş influencer’lar Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube gibi kanallardan milyonlarca kişiye ulaşabiliyordu.

► Bazı markaların geleneksel pazarlama yerine ağırlığı dijitale verdiğini de görüyoruz. Bu trendi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pazarlama dünyası ciddi bir değişim içerisinde. Yaşantılarımız gittikçe çevrimiçi bir hal alırken, dijital pazarlama ilkeleri herkes tarafından kabul görmeye başladı. Dijital pazarlamaya doğru kayma, büyük ölçüde tüketicilerin ihtiyaçlarından kaynaklanıyor. İnternet, sosyal medya ve mobil kullanımın fazlalaşması, tüketicilerin marka ve pazarlama uzmanlarından beklentilerini arttırdı.

Inlfuencer pazarlama bunun neresinde?

Sosyal medya bu kadar popüler olmadan önce, influencer marketing sadece ünlülerin bir reklamda yer alması ve ya bir markanın bir ünlüyü sponsor olması anlamına geliyordu. Ünlü kişiler ne kadar güçlü ve ilgi çekici de olsa, tüketiciler arkadaşlarının ve takip ettikleri kişilerin tavsiyelerine daha çok güvenmeye, önerilerinden daha çok etkilenmeye başladı. 2012’ye geldiğimizde influencer marketing ünlüler hakkında olmaktan çıkmaya başladı. Şimdi ise, influencer marketing bir ürün veya hizmeti etkili bir şekilde pazarlamak anlamında blogger’lar veya marka elçileri dediğimiz kişiler üzerine yoğunlaşıyor.

► Nereye gidiyor bu iş?

Benim öngörüm 2017 itibariyle influencer marketing teriminin tekrar evrim geçireceği yönünde. Markalar daha az takipçisi olan influencer’lardan daha yüksek sayıda işbirlikleri yapacak, kendi hedef kitlelerine hitap eden kişilerle ortaklıklar kurarak daha efektif bir erişim yaratacaklar. Influencer marketing gelişmiş ülkelerde son birkaç senede yüzlerce firmanın bulunduğu oldukça revaçta olmaya başlayan bir endüstri olarak dikkat çekiyor. Bu alanda hızlı bir büyüme bekliyoruz

► Instagram’ın bu alandaki etkisini nasıl değerlendiriyoruz?

Pazarlama, tüketicilere doğru zamanda ve doğru şekilde ulaşarak onların alışkanlıklarını değiştirmeye çalışmaktır. Bunu başarmak için ise tüketicilerin en çok zaman geçirdiği mecraları kullanmak gerekiyor. Geçtiğimiz yıl mobil kullanımı, online kullanımını büyük ölçüde geçti. Mobil tarafında günde 100 milyon aktif kullanıcı, 1.6 milyar beğeni ve 20 milyar fotoğraf paylaşımı var. Y kuşağını hedef alıyorsanız ise rakamlar çok daha yüksek. Yapılan araştırmalara göre Y kuşağı Instagram’da ayda 439 dakikadan fazla zaman geçiriyor.

► CreatorDen bu süreçte bir aracı olarak kullanılıyor, her iki taraf için de avantajlarını anlatır mısınız? İş modeliniz nedir?

Biz bir pazar yeri modeli geliştirdik, bu platformda markalar kampanya oluşturuyorlar ve influencer’lar teklif gönderiyor. Kendilerini markaya yakın hisseden influencer’lar içerik yaratıp fiyat tekliflerini yolluyorlar. Marka yöneticileri ise CreatorDen’in dashboard’unda bu teklifl eri takip edebiliyor, kabul veya red edebiliyor yada revize isteyebiliyor. Sadece beğendiği içerikleri satın alıyor ve uygun bulmadıkları fiyatlar üzerine pazarlık edebiliyorlar. Biz bir pazar yeri olarak gerçekleşen satışlardan komisyon alıyoruz.

► Nasıl bir pazarlama bütçesi kurgulamak lazım, genel bütçeler içinde Instagram’ın payı nedir?

Sosyal medya ınfluencer’larıyla işbirliği yapma bütçeleri çok yüksek olabiliyor. Bu da dijital pazarlama bütçesinin büyük bir kısmını kapsayabiliyor. Yüksek takipçi sayısına sahip Influencer’lar sponsorlu bir video için 50 bin TL’ye ulaşan fiyatlar koyabiliyor. Daha niş Influencer’ların fiyatları ise değişkenlik gösterebiliyor, ürün yerleştirme yapılan bir Instagram gönderisi için 500 TL’den, ürün yerleştirme yapılan bir video için 10 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Fiyatlandırmalar genel olarak Influencer’ın ulaştığı kitle ve bu erişimin derinliğine bağlı. CreatorDen platformunda önerdiğimiz fiyatlar 300 TL ile 5 bin TL arası değişiyor.

Sahte takipçileri anlamak

Sosyal medyanın hızlı yükselişiyle beraber, markalar başta Instagram olmak üzere, sosyal medya pazarlamasının gücünü daha iyi kavramaya başladı. Bu markaların izlemesi gereken doğru bir yol. Fakat, markaların sosyal medya pazarlamasına verdiği önemi gören bazı influencer’lar, bu mecraları takipçi ve etkileşim satın alarak söndürüyor. Biz takipçi satın alan sosyal medya hesaplarını anlayabilmek için bir algoritma geliştirdik. Fakat herhangi bir kişi ise sahte takipçilere sahip olan hesapları şöyle anlayabilirsiniz: Tek tek takipçilerine bakın: Takipçilerinin çoğu sosyal medya hesabında çok aktif değilse, profil resmi yok ise, hiç gönderisi bulunmuyorsa ve ya takipçisi yok ise, sahte hesaptır. Yıllardır bir güncelleme yapmadıysa, ölü hesaptır, yine sahtedir. Çok fazla etkileşim gözükmüyorsa: Influencer bir gönderi paylaştığında çok az geri dönüş alıyorsa, o kişi takipçi satın almıştır. Takipçi sayısı ile beğeni oranına bakabilirsiniz. Çok sayıda takipçisi var fakat beğeni veya yorum sayısı çok düşük ise, büyük ihtimalle ölü hesap’lar onu takip ediyor demektir. Çok spam var ise: Influencer’ın paylaştığı gönderilerin yorum kısmında çok fazla spam mesajı var ise, yüksek ihtimalle takipçi satın almıştır.

Nedir?

Influencer marketing Influencer Marketing, Youtube,Facebook, Twitter,Periscope, Instagram gibi sosyal medya kanallarında yüksek takipçi sayılarına sahip kişilerin içerik yoluyla bir ürün ya da marka hakkında deneyimlerini takipçilerine aktarması.

Bu konularda ilginizi çekebilir