Markayı kendine pazarlamayı tüketicine yap

Şirketler ve ürünlerin markaları kadar kişisel markalar da önem kazanıyor. Sizin marka olmanız işlerinizi de etkiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

6 çocuklu Chuck Lamb'in hayatını anlamlı kılmak için gerçekleştirmek istediği tek bir hayali vardı: Bir polisiye filmde ölüyü oynamak. Öyle ki film seyretmek onun ve çevresindekiler için bir ıstırap haline gelmişti… Chuck ölü birini her gördüğünde "Bu ben olabilirdim, ben çok daha iyi ölürdüm" diyor ve içi içini yiyordu. Ta ki bir gün bu soruna bir çözüm bularak her türlü ölüyü canlandırdığı web sitesi Dead-BodyGuy.Com'u (ÖlüBedenAdam.Com) açana kadar. Sitenin girişindeki "Rüyamı Yaşamama İzin Verin, Ölüyü Oynamamı Sağlayın" ibaresi Chuck'ın tutkusunun bir ifadesiydi. "Oyunculuk eğitimim yok, kesinlikle yakışıklı değilim, güneyli aksanım var… Peki, bir yapımcının nasıl dikkatini çekebilirim? Karıma sorun! Kimse benim gibi ölü taklidi yapamaz!" diyen Chuck'ın web sitesini toplamda 50 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti. 10'a yakın Hollywood filminde ve bir sürü TV programında yer alan Chuck kişisel markalamanın –ne kadar saçma olursa olsun- hayalleri gerçekleştirmek için ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

2000li yılların başları kişisel markaların yılları oldu; Jack Welch, Oprah Winfrey, Tom Peters, David Beckham, Eminem, İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar… Hepsi 2000'li yıllarda marka oldu. Çağdaş sanat, tasarım ve sinema gibi alanlarda çalışmalarıyla tanınan Andy Warhol'un "Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak" sözü, günümüzün fast-food felsefesinin mihenk taşlarından biri olarak tarihe geçti. Ancak sadece 15 dakika değil, arkasında sağlam değerlere dayanarak, uzun soluklu bir ünün peşinde koşarak markalaşmak isteyenler için yol çok daha uzun ve dolambaçlı. Kişisel markalaşma bugün birçok insanın kariyerlerinde köşeyi dönmek uyguladığı, çoğu zamanda başarısızlıkla sonuçlanan bir araç. Çünkü bunun için sebat etmek, çok sayıda kuralı uygulamak yani adeta sırat köprüsünden geçmek gerekiyor.

ŞİRKETLER KİŞİSEL MARKALAŞMANIN ASIL KAZANANI

Bugün sadece bireyler değil, şirketlerinde kişisel markalaşmadan ciddi kazanç elde edebilecekleri gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor. Bugün hangi inşaat patronunu tanıyorsunuz diye sorulsa, çoğumuzun aklına Ali Ağaoğlu isminin gelmesi boşuna değil… Ağaoğlu konutlarının satış başarısını sadece konut kalitesiyle ile değil, kişisel markaya yani Ağaoğlu'na olan güvenle açıklanabilir. Peki, Ali Ağaoğlu bunu nasıl başardı? Ali Ağaoğlu'nun başarısı rastgele değil, tam tersine ince ince örülmüş bir stratejinin ürünü.

TV - gazete reklamlarına 'güven' dolu mesajlar veren, basınla çok iyi ilişkiler tesis eden ve bunun için kesenin ağzını sonuna kadar açan Ağaoğlu, binlerce aktörün olduğu emlak piyasasında ayrışmayı başardı. Öte yandan her fırsatta izleme olanağı bulduğumuz Ali Ağaoğlu'nun zenginlik, lüks ve refah içerisindeki yaşantısı bizlere güven verdi. Birbirinden lüks otomobilleri dillere destan olan Ağaoğlu, tüketiciye güven pompalarken, adeta tüketici psikolojisini yönetiyor. Yüklü para yatırılan yerde güven arayışından daha doğal bir şey olamayacağını bilen Ağaoğlu, tüketiciye tam da istediğini veriyor. Çünkü Ağaoğlu, insanların birçok şeyi çok çabuk unuttuğu şu günlerde söz konusu cüzdanları olunca hafızalarının birer fil hafızasına dönüştüğünü iyi biliyor. Nitekim emlak sektöründe yıllar önce yaşanmış bir banker Kastelli faciası Türk emlak tüketicisinin hafızasından silinmedi. İşte bu yüzden bu sektörde güven çok önemli.

Koçluk ve Mentorluk Konseyi Başkanı Rıza Kadılar, "Eğer farklılaşamamışsanız bir anlamda yok olmaya mahkumsunuz..." diyerek özetliyor bugün gelinen noktayı. "Hem rekabet koşulları hem de gelişen teknoloji sayesinde "long tail" diye adlandırılan müşteri taleplerinin artık çok daha detaylı bir şekilde karşılanabiliyor olması iş dünyasını farklılıklarını daha da net ortaya koymak durumunda bırakıyor" diyen Kadılar girişimcilik ruhunun her aşamada devreye giriyor olmasının bu sürecin hızlanmasına neden olduğunu söylüyor.

KOBİ'LER YILLARDIR MARKALAŞIYOR

Peki, bu ortamda KOBİ'ler ne yapabilir? Aslında çoğu KOBİ kişisel markalaşmanın ismini bilmese de, yıllardır bunu uyguluyor. Bir esnafın bir semtte iyi bir şekilde bilinmesi, sırf onun karakteri için müşterilerin o dükkana gelmesi aslında en basitinden kişisel markalaşma…

Bunu bilinçli yaptığınızda ise artık sonuçlar kontrolünüz altında. Kişisel markanın her ne kadar ülkemizde profesyoneller arasında daha çok ifade edilse de aslında yurt dışında serbest meslek erbabına dönük olarak geliştirilmiş modellerin literatürde yerini bulduğunu kaydeden Kadılar, "Bu konuda yazılmış kitaplara ve aktif bloglara bakarsanız kendi işini yapan şahıs şirketinden KOBİ'lere kadar yayılan bir yelpazede önerilen teknik ve yöntemlerin geliştirildiğini görüyoruz. Ancak burada gözden kaçan çok önemli bir husus oluyor:

Kişisel marka çalışmalarımızda geliştirdiğimiz kişisel marka modeli "kimlik", "yetkinlikler", "iletişim" ve "imaj" olmak üzere dört modül üzerine oturuyor. Burada en önemli modül aslında marka kimliğini oluşturduğumuz "ben kimim", "ne istiyorum" soruları üzerinde şekilleniyor. Esas sonucu belirleyen sorundan çok o sorunu nasıl ele aldığımız. İşte bu bağlamda kişisel marka süreçlerinde kimlik ve marka kimliği çalışmalarına odaklanan bireyler arzu ettikleri hedeflere daha etkin ulaşabileceklerdir" diyor.

SOSYAL MEDYADA YERİNİZİ SAĞLAMLAŞTIRIN

Öte yandan sosyal medya hem şirketler hem de bireyler için bu süreçte önemli fırsatlar sunuyor. Kişisel markalaşma uzmanı Dan Schawbel, "Sosyal medya hedef kitlenizle direk olarak bağlantı
kurmanızı sağlayacak ve ilişki kurmanızı sağlayacak çok önemli bir araç. Eskiden markalaşma uğruna kimsenin izlemeyeceği reklam filmleri çekebilir, binlerce doları sokağa atabilirdiniz. Artık çok daha şanslısınız" diyor.

Ancak bu konuda dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Schawbel, "Tüm sosyal ağlara katılmak gibi bir hata yapmayın. En tepedeki dörtte kalın, Facebook, Google +, Twitter ve Linked'in e üye olun ve buralardaki profillerinizi düzgün doldurun. Oraya katılma sebebinizi iyi anlatın, tutkunuzu ortaya koyun. Sonuçta yüzbinlerce doktor, avukat, iletişim uzmanı, sosyal medya gurusu orada ancak sadece bir kaçı -kendini en iyi anlatan- sıyrılıyor…" diye konuşuyor.

SANDIKTAN DA KİŞİSEL MARKA ÇIKTI

Öte yandan sadece iş hayatında değil politikada da kişisel markalamanın ne kadar önemli olduğu bir gerçek. Bugüne kadar hangi partiyle seçime girdiyse arkasından kitleleri sürükleyen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yakından incelediğinde kişisel markanın tüm öğelerini barındırdığı görülüyor.

Her zaman her yerde olan, düğünlere, cenazelere katılan, gerektiğinde halkla beraber çöp toplayan Sarıgül'de bugün belediye başkanları arasında sıyrılan bir isim. Bir dönem Türkiye'nin dört bir yanındaki 'Çare Sarıgül' duvar yazılarını hatırlayanlar Sarıgül markasının bugün geldiği noktayı daha iyi anlayabilir…
Aynı durum Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için de geçerli. Erdoğan'sız bir AKP'nin seçimlerde bu kadar oy alıp alamayacağı sorusu kafaları kurcalarken, kişisel markanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Editörden…

Yaratıcı olmak, farklı olana yönelik bir yaratma cesareti sayesinde kişisel markanın oluşma sürecini başlatan unsur olarak görülüyor. Öte yandan sabır kişisel marka olmak için en gerekli araçlardan birisi çünkü kişisel markayı oluşturmak uzun sürüyor. Reklam ve hakla ilişkiler ile bu süre kısaltılsa da markanın oturması yılları alabiliyor. Kişisel marka yaratmak, zahmetli uzun bir süreç, ama sonucunda elde edilebilecekler, bu zahmetlere değiyor. Ülkemizde Metis Yayınevi tarafından basılan Yaratma Cesareti, Amerikan psikolojisi ve varoluşçu psikoterapinin önde gelen ismi Rollo May'in en temel yapıtlarından biri. May, "yeni olan"ın her yerde fışkırdığı bir dünyada, insanın bilinçdışı kaynaklara güvenmesi gerektiğini savunuyor. Bunun için de yeni bir cesaret biçiminin bireyde yaratılmasının çok önemli olduğunu seviyor. Mayasında yaratıcılık olan kişilere tavsiye olunur.

 KİŞİSEL MARKALAŞMANIN 10 ALTIN KURALI

1. KENDİ DEĞERİNİ BİL, BENZERSİZ OLDUĞUNU UNUTMA: Bir kişisel marka denetlemesi yap.
2. BÜYÜK RESİMDE UFAK SEKMELER YARAT: SWOT analizi yap (güç,zayıflık,fırsat ve tehditler
3. REKABETTEN KAÇMA: Rekabetle ilgili eğitimi ihmal etme.
4. DOĞRU NOKTAYI BUL: Hedeflerine ulaşmak için doğru stratejiye odaklan.
5. KENDİ ETKİLİ SUNMANIN GÜCÜNDEN FAYDALAN: Görsel kimliğin ilkelerini öğren.
6. KELİMELERİN GÜCÜNÜ KULLAN: Sözel kimliğin ilkelerini öğren.
7. PAZARLARIN DÜŞÜNCE BİÇİMİNİ KAVRAMAYA ÇALIŞ: Hedef pazarında mücadeleye gir.
8. SOSYAL AĞINI GENİŞLET VE GÖRÜNÜRLÜĞÜNÜ ARTIR: Bir yerlerde bir şeyler için birilerinin aklına senin geliyor olman lazım.
9. KİŞİSEL MARKA AKSİYON PLANINA GÖRE HAREKET ET: Belirli taktikler geliştir ve bir takvime bağlı olarak uygula.
10. HEP İLGİLİ VE ODAKLI KAL: Ne yaptığını ölçümle.
Kaynak: Sen Bir Markasın, CatherineCaputa


Pazarlamada esen Osmanlı rüzgarı Kale Grubu'nu da sardı

İHSAN KARAGÖZ / KALE GRUBU YAPI ÜRÜNLERİ PAZARLAMADAN SORUMLU BAŞKAN YARDIMCISI

Son dönemde toplumda artan Osmanlı ilgisi şirketleri de bu konuya eğilmeye zorluyor. Yakın zamanda Saraylı Koleksiyonu'nu çıkaran Çanakkale Seramik bu trendin son izleyicilerinden. Bünyesinde Kalebodur ve Çanakkale Seramik bulunduran Kale Grubu - Yapı Ürünleri Grubu Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı İhsan Karagöz ile pazarlamadaki trendlerini, yeni kampanyalarını ve stratejilerini konuştuk. Genel olarak toplumda Osmanlı dönemine ilginin arttığını ve bunun da bolca reklam kampanyalarına yansıdığını gözlüyoruz. Saraylı kampanyasında da bolca osmanlı, tarih vurguları mevcut.

Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Günümüzde TV dizileri toplum popüler kültürünün oluşturulması ve yayılmasında önemli rol oynuyor ve Türkiye'deki bu dalgalar çevre ülkelere bile yansıyıp, buralarda da benzer etkilere sebep oluyor. Özellikle TV izleme alışkanlığının oldukça yüksek olduğu ülkemizde bu etki güçleniyor ve tüketim alışkanlıklarına da ciddi etki ediyor ve pazarlamacıların da gündemine doğal olarak giriyor. Biz pazarlamacıların görevi toplumdaki bu trendleri takip etmek ve markalarımızı bu trendlerden aykırı konumda bırakmamak. Son dönemde çeşitli TV dizileriyle birlikte toplumun büyük çoğunluğunun tarihe ilgisi arttı. Bu doğrultuda biz de bu dalganın üstüne bindik ve bu ilgili konseptleri derinden araştırarak Saraylı koleksiyonu bütünsel banyo ürünlerini tasarladık.

Kampanyayı biraz anlatır mısınız? Fikir nasıl doğdu?

Tarihe ilginin popüler hale gelmesi ve bu trendden hoşlanan çok geniş bir kitlenin, bu konsepti hayatlarının hemen her yanına taşımayı istemeleri fikrin ilk dayanak noktası tabii ki... Bu eğilimin popülerlik kazanmasıyla da bu ve benzer ürünlerde hem talep, hem de ürün bolluğu artmaya başladı. Önemli bir grup tüketici, özellikle banyolarında bu trendi görmekten çok hoşlanacağını belirtti. Böylece de Saraylı Koleksiyonu'nun tohumları atılmış oldu.Bu aşamada ciddi bir tüketici davranışları araştırması ile başladık işe ve sonrasında gerek konseptin, gerekse ürünlerin geliştirilmesinin birçok aşamasında tüketicilerle birebir test ortamında çalışarak onların en beğendiği şekilde geliştirdik bunları. Bu çalışmalarda "Banyonuzun sultanı olun" fikri öne çıktı. Biz de bu doğrultuda reklam kampanyamızı geliştirdik.

Yeni kampanya ile hedefleriniz neler?

Yeni kampanyamız ile hedefimizi iki başlık halinde özetleyebiliriz: Hedef Kitleyi Banyo değişikliği konusunda özendirmek ve bu koleksiyonu satın almaya yönlendirmek.

Sosyal medyayı nasıl kullanacaksınız? Bir sosyal medya ajansı ile çalışıyor musunuz?

Sosyal medya artık iletişimin vazgeçilmez bir parçası. Kullanıcılar arasında WOM (Word of mouth) yaratmak, kullanılan ürünü tavsiye etmek ve erişim yüksekliği açısından artık bir zorunlu mecra… Medya satın alma ve planlamada çözüm ortağımız MediaCom ile çalışıyoruz. Tüm reklam kampanyası mecralarına sosyal medyayı da dahil ediyoruz. Digital Youth ise bize sosyal medyada yardımcı oluyor. Facebook, Twitter, Foursquare, Pinterest'i halen yoğun olarak birçok kampanyamızda kullanıyoruz.

Pazarlama grubu olarak pazarlama iletişiminde ne gibi yöntemleri sıklıkla kullanıyorsunuz?

Şirketimizin Çanakkale Seramik markası nihai tüketicileri hedef kitle olarak alırken, Kalebodur markamız, mimari çözümlerle profesyonelleri hedefliyor. Biz de marka iletişim stratejilerimizde, Çanakkale için tüketici bazlı ve tüketiciyi 360 derece saran reklam kampanyaları tasarlayıp uygularken, profesyonellere daha kesin çizgilerle sınırlanmış ve daha odaklı bir iletişim planı oluşturuyoruz. Geliştirdiğimiz metodolojik plan ve yol haritası doğrultusunda tüm yeni planlarımızı hazırladık. Seramik dünyasını inceledik ve Türkiye'yi seramik sektöründe, dünyanın zirvesine oturtabilecek pazarlama altyapısı ve metodlarını geliştirmeyi kendimize amaç edindik ve hedefimiz 2016 yılına kadar Kale Seramik'i, seramik sektöründe, dünyada en iyi pazarlama uygulamalarının yapıldığı, en iyi pazarlama organizasyonuna sahip şirket haline getirebilmek.

 

TEST

1) Kişisel markalaşma konusunda aşağıdakilerden hangisi en gereklidir?

A) Para
B) Sabır
C) İyi bir aile
D) Akademik geçmiş

2) Aşağıdaki markalardan hangisi inşaat sektöründe kişisel marka olarak öne çıkıyor?

A) Ali Dumankaya
B) Ali Sabancı
C) Ali Ağoğlu
D) Ali Yenmez

3) Aşağıdakilerden hangisi kişisel markalaşma yolunda önemli bir sosyal networklerden biri değildir?

A) Linkedin
B) Facebook
C) Twitter
d) Inploid

4) Hangisi kişisel marka olma yolunda ön koşullardan biri değildir?

A) Kişiliğinizi iyi tahlil etmek
B) Kolay pes etmemek
C) Çok zengin olmak
D) Bir konuda uzmanlaşmak

1)B 2)C 3)D 4)C