Sizin hala 1 uygulamanız yok mu?

Giderek büyüyen mobil uygulama pazarı sayesinde şirketler gelir kapısı elde ederken tüketici de giderek kolaylaşan hayatın keyfini çıkarıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




Bir zamanların karanlık mı karanlık bilgisayar ekranlarını hatırlayanlarınız vardır… Windows öncesi  işletim sistemi olan Dos'ta  yanıp sönen iki nokta ve bir işlem yapabilmek için yazmanız gereken formüller beklerdi sizi… Eğer formülü bilmiyorsanız vay halinizeydi, saatlerce ekranda yanıp sönen C:/ işareti ile başbaşa kalırdınız. Bir şey kopyalayıp yapıştırmak, bir dosyayı bir yere taşımak, açmak, kapatmak hepsi ayrı birer komut gerektiriyordu. Zaman alır, bilgi gerektirirdi. Sonra bir gün Windows penceresi açıldı.  Aslında Dos üzerinde çalışan bu sistem, tüm bu formülleri sizin yerinize şipşak yazıyordu. Sevdik Windows'u. Kopyalayıp yapıştırmak artık bir tık ile mümkündü. Ve bugün başka bir dünyadayız. Uygulama adı verilen bu dünyada Windows'un sizin için yaptıkları da mazi oldu. Artık bir web sitesi adresini bilmenize, ezberlemenize, aramanıza gerek kalmadan servis ayağınıza geliyor.  Biraz daha kolay bir anlatımla eskiden çevirdiğimiz telefon numaralarını artık ezbere bilmemize gerek yok. Tek bir tuşa basıyoruz. Uygulama dediğimiz de tam bu aslında... Aradığınız bir web sitesinin adresini bulmakla uğraşmak yerine, indirdiğiniz uygulama sayesinde tek tıkla web sitesine ve özel içeriğe ulaşabiliyorsunuz. Dolaştığınız süpermarkette fiyat karşılaştırması için diğer süpermarketin uygulamasına yine bir tıkla ulaşıp fiyat karşılaştırması yapabiliyorsunuz…   Üstelik bazıları ücret karşılığında olmasına rağmen ödemeye gönüllü bir çok kişi de var. Paralı sistem, web siteleri için yeterince yaygınlaşamamışken, uygun fiyatlı uygulamalar için tüketicinin eli cebine kolayca gidiyor. Yani mobil uygulamalar şirketler için de kazanç kapısı olurken tüketici de kolaylaşan hayatının keyfini çıkarıyor.  

UYGULAMA SATIŞI YÜZDE 54 ARTTI

Mobil uygulamalar markaların iletişim ve pazarlaması için de yepyeni bir dünyanın kapısını aralıyor.  Akıllı telefonlar/cihazlar günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Önümüzdeki dönemde  akıllı telefonlardan sunulan mobil servislerin hem tüketiciler hem de şirketler için ciddi bir yatırım aracı olmaya devam edeceği öngörülüyor: Önümüzdeki beş yıl içinde akıllı telefon kullanıcı sayısının ikiye katlanması bekleniyor. Şirketler bir yandan uygulamaları sayesinde müşteri memnuniyet, bilinirlik sağlarken, gelir kapısı da elde ediyor. Bir araştırmaya göre uygulama pazarı geçen yıl 17,5 milyar dolardı. 2013 yılında ise pazarın 60 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Uygulama geliştirme pazarı internetten de hızlı büyüyor. Akıllı telefon ve tablet satışlarındaki artış da bu trendin besleyicisi…  International Data Corporation (IDC) araştırmasına göre dünyada akıllı telefon sayısı 500 milyona yaklaştı, 2016'da 1 milyarı geçmesi bekleniyor.  Eğer bu cihazlarda olmanın gerekliliğini kavradıysanız da web'i aşmanız gerekiyor.  Araştırma şirketi Distomo‘nun yayınladığı büyüyen uygulama pazarlarını konu alan araştırmaya göre Türkiye, gelişmekte olan pazarlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Brezilya, Meksika ve Rusya'nın da yer aldığı araştırmaya göre Türkiye'de, Eylül 2011-Mayıs 2012 arasında iPhone uygulamaları kategorisinde satış hacmi bazında yüzde 54'lük büyüme kaydedildi. Bu büyüme rakamı küresel çapta Türkiye'nin 9. sırada yer almasını sağlıyor.

TÜKETİCİNİN HAYATI KOLAYLAŞIYOR

Tüketiciler mobil uygulamalar sayesinde hayatı çok büyük ölçüde kolaylaştırıyor, ayrıca  zaman ve para tasarrufu yapabiliyor. Bir kaza anında en yakın hastaneyi buluyor, sinema biletini yer ve zamandan bağımsız olarak satın alabiliyor, uçağa binmek için cep telefonundaki barkodu okutması yeterli oluyor. Sosyal ağlara girebiliyor; alışveriş ve bankacılık işlemlerini bulunduğu yerden ve donanımdan bağımsız olarak yapabiliyor. Ayrıca bu uygulamalar, kullanılan cihaz modeline özel olarak geliştirildiğinden, kullanıcıya çok daha etkili bir deneyim sunuyor. Gelişen teknolojiyle bant genişliği, güvenlik, konum bulma ve veri kapasitesi gibi sorunların çözülmesi, uygulamaların çok daha etkili ve masrafsız hizmet vermesine olanak tanıyor. Nokia Servisler ve Çözümler Müdürü Salih Özkan ise Webrazzi zirvesi'nde yaptığı Mobil Uygulama Ekonomisi ve Geleceği başlıklı sunumunda şu noktalara dikkat çekiyordu: "Mobil uygulamalar yaşam biçimine sunulan bir iletişim metodu. 2012'de küresel mobil uygulama ekonomisinin 17.5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. Artık yeni şirket modelleri var. Finlandiya'dan çıkan Angry Birds'ün günlük 80 bin dolar geliri olduğu tahmin ediliyor. Büyük kitlelere ulaşıldığında mobil dünya bir mecra olarak daha rahat kabul görecektir. Bu nedenle tüketici odaklı düşünmek son derece önemli" diyor. Cihaz ve uygulamaların birbirinden kopmaz bir noktaya geldiğine de dikkat çeken Özkan, "Biz de yeni cihazlarımızda çeşitli uygulamaları dahil ediyoruz. Örneğin Migros'un uygulaması mobil perakende satışı için önemli" diye konuşuyor.

TÜRKİYE ÜRETMEDEN TÜKETİYOR

Öte yandan şirketler açısından baktığımızda da, dünya genelinde mobil platform, web benzeri bir ortam olarak değerlendiriliyor ve oldukça ilgi görüyor. Rekabette ayakta kalmak için mobil uygulamalar geliştirilmesi bir zorunluluk haline geldi bile. Bu uygulamaların şirketlere kattıkları değer maliyetleriyle karşılaştırılamayacak düzeyde.

Ancak Türkiye'de mobil uygulamalar henüz yolun başında. İlgi, teknolojik bilgi ve beceri yetersizliği bir çok küresel şirketin Türkiye pazarında uygulama platformları açmamalarının nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen dünya teknoloji pazarında Türkiye'nin binde 8 payı bulunduğunu ve bu rakamın büyütülmesi gerektiğini söylüyor ve bu konuya dikkat çekiyordu. Son iki yılda ortaya çıkan ve hızlı gelişen uygulama geliştirme pazarının büyük bir potansiyel sunduğuna işaret eden Özmen: "Uygulama geliştirme pazarı internetten de hızlı büyüyor. Türkiye'nin burada maalesef hiç payı yok. Bizim saydığımız 103 tane uygulama var. Bizim bu çok hızlı büyüyen pazarda aynı hızla yerimizi almamız ve bu rakamı 10 binlere, 100 binlere çıkarmamız gerekiyor."

GELECEKTE OLMAK İSTİYORSANIZ MOBİLDE YERİNİZİ ALIN

Öte yandan, Türkiye'de birçok şirket, mobil platformun önemini yakın zamanda anladı ve bu alana yatırım yapmaya başladı bile.  Bu trendi ilk görenlerden biri de Pozitron firması. Bugün Türk bankacılık sektöründe finansal işlem yapılan uygulamaların hemen hepsi Pozitron tarafından geliştirildi. 10 yıldır yazılım alanında faaliyet gösteren Pozitron başlangıçta farklı alanlarda yazılım çözümleri geliştirdikten sonra yoğun rekabet yüzünden 2004-2005 yılları arasında sadece mobil uygulamalar alanına geçti ve yaptıkları ilk uygulama da halen kullanılan Bilyoner'in cepte iddia uygulaması oldu. Kurucusu Fatih İşbecerer Türkiye'de uygulama alanında önde gelen isimlerden biri.  Kullanıcı deneyimine önem verenlerin mobil uygulamalara önem vermesi gerektiğine dikkat çeken Becerer,  "Farklı bir alan araştırırken mobil aklımıza geldi. O zaman çok niche bir alandı. İlk olarak Bilyoner'i yaptık, ardından da bankalar, Digitürk derken mobili çok sevdik. Şimdi ise mobilde inanılmaz bir rekabet olmaya başladı. Ardından Digitürk'e gittik, Mobil TV projesini bize verdi. Daha sonra da THY'nin cepten check-in ve barkod uygulamalarını yaptık" diyerek şirketin geçmişini özetliyor.

Uygulama pazarında büyümenin devam edeceğini belirten İşbecerer  "Ta ki mobil tarayıcılar iyi bir noktaya ulaşıncaya kadar bu büyüme sürecek. Gidişat çok pozitif, bir kaç sene sonra çok farklı noktalara geleceğimize inanıyorum. Cihaz adedine göre indirilme sayısına baktığımızda iPhone dikkat çekiyor ve iPhone kullanıcıları para harcıyor. Bu aynı zamanda bir yazılım devrimi de getiriyor" diye konuşuyor.

Değişimin hızla yaşandığı ve önümüzdeki 5 yıl içerisinde son 50 yıldan daha çok gelişme beklediğimiz şu günlerde, teknoloji tarafında trendleri yakından takip etmek önem kazanıyor. Şirketlere müşteri bağlılığı sağlayan, memnuniyeti artıran ve iletişim kanalı açmak gibi değeri parayla ölçülemeyecek getirileri olan uygulamaları yakından incelemekte fayda var. Bu trendi/treni yakalayamayan şirketlerin orta ve uzun vadede her açıdan değer kaybına uğrama olasılıkları yüksek görünüyor.

Türkiye'de her 100 kişiden 60'ı oyun indiriyor

-Türkiye'deki kullanıcıların indirdikleri uygulamaların neredeyse yüzde 60'ı oyun kategorisinde yer alıyor. İkinci sırada ‘ulaşım' uygulamaları bulunuyor. Üçüncü sırada sosyal ağ uygulamaları yer alırken, dördüncü sırada eğlence uygulamaları bulunuyor.
-Mayıs ayında Türkiye'de en fazla indirilen uygulamalara bakıldığında ücretiz kategoride Garanti Cep Şubesi öne çıkıyor. Zil Sesleri iPhone uygulaması ücretli kategoride birinci sırada. iPad uygulamalarındaysa ücretsiz olan Milliyet Gazetesi ve ücretli olan Film Dizi İzle uygulamalarının Türkiye'deki kullanıcılar arasında en popüler olduğu görülüyor.
- Google Play'deyse ücretsiz kategoride yer alan Okey ve ücretli kategoride yer alan S-Banking uygulamaları birinci sırada yer alıyor
 -Türkiye'deki iPhone kullanıcıları gelişmekte olan diğer ülkelerdeki kullanıcılara oranla daha cimri.  Türkiye'deki kullanıcılar her 100 ücretsiz uygulamada, 2.2  adet ücretli uygulama indiriyor. Bu rakam Rusya'da 5, Brezilya'da 5.4, Meksika'da 5.9 ve ABD'de ise 7.5'e denk geliyor.
- iPhone uygulamalarının satışı konusunda Japonya amiral gemisi. Ülkedeki iPhone uygulamalarının satışı geçen sene Eylül ayına göre yüzde 560 büyümüş durumda.
-Türkiye'de gelir getiren uygulamalar arasında ilk sırayı oyun kategorisi alırken, Rusya'da kitap uygulamalarının ilk sıralarda yer alması dikkat çekiyor.
-Türkiye'de ücretli uygulamalar popüler değil. İndirilen her 100 uygulamadan sadece 2'sine para ödeniyor.
 -Gelişmekte olan pazarlar incelendiğinde Rusya'nın ilk sırada olduğu görülüyor. Söz konusu dönemde Rusya'daki iPhone uygulaması satışının yüzde 115 oranında artmış durumda.
 -Araştırmada yer alan Rusya, Brezilya, Meksika ve Türkiye'de geçtiğimiz ay günlük bazda 160 bin dolarlık uygulama satılmış.
Kaynak: Distimo Mayıs 2012

Erkekler oyun,  kadın zeka geliştirme peşinde

Android tabanlı uygulama keşfetme servisi AppAware, uygulama tercihlerinin cinsiyete göre gösterdiği değişikliği gözler önüne seren bir araştırma yayınladı. AppAware'e üye olan 20,488 erkek ve 4,133 kadından toplanan bilgiler ışığında oluşturulan araştırmaya göre, erkekler akıllı telefonlarına Facebook, Twitter, Instagram ve Google Maps gibi ortalama 90 uygulama kuruyor. Erkeklerin oyun konusundaki seçimi ise araba yarışı olan Drag Racing. Kadınlar ise akıllı telefonlarına ortalama 70 uygulama kuruyor.  Araştırmada kadınların çoğunlukla zeka, kelime ve balon patlatma tarzı oyunlardan hoşlandığı ortaya çıktı.

UYGULAMA PAZARINI NE KADAR TANYIYORSUNUZ?

1.    Türkiye'de uygulama pazarı satış hacmi 2011-2012 Mayıs arasında ne kadar büyüme göstermiştir?

a)    15
b)    67
c)    54
d)    22

2.    Türkiye bu büyüme ile dünyada uygulama kullanan kaçıncı ülke sırasına yerleşmiştir?

a)    4
b)    5
c)    6
d)    9

3.    Apple ürünlerinin satıldığı sanal marketin adı nedir?

a)    Apple bug
b)    Apple home
c)    Apple Store
d)    Apple can

4.    Google uygulamalarının satıldığı sanal marketin adı hangisidir?

a)    Google Drive
b)    Google Plus
c)    Google Play
d)    Google Search

5.    Türkiye'de her indirilen her 100 uygulamadan kaçı oyun uygulamalarıdır?

a)20
b)50
c)80
d)60

1 C 2D 3C 4C 5D