Merkel'le dans

ahmetcoskunaydin@hotmail.com

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Almanya, AB'nin (Avrupa Birliği) vazgeçilmez lokomotifi. Tartışmasız bir gerçek olan bu noktadan hareketle, bu ülkenin başbakanı da bizim için önemli. Almanya'nın lideri olan Angela Merkel'in Türkiye ziyareti, bizim için olduğu kadar Alman iç politikası açısından da oldukça büyük önem taşımakta. 
 
Almanya'da halen 3 milyon civarında Türk  vatandaşı yaşamaktadır. Bunlardan 800 bininin seçmen olduğunu vurgularsak, bu seçmenlerin iç politikadaki gücü ortaya çıkar. 
 
Şu sıralar Merkel'in ülkesinde; Türkiye, Türkler'i Suriye'den korumak (!) için gelen Alman askerleri nedeniyle gündemde. Yakın yıllara kadar ülkesinin dışına asker yollaması yasak olan Almanya, bu sınırı Afganistan'da aşmış, ama içerden beklenmedik şiddette muhalefet çıkmıştı. 
 
Aynı muhalefetin, Kahraman Maraş'a gelen Alman askerleri için de var olduğunu kabul etmemiz gerekir. 
 
Merkel, Türkiye'ye ne umut vermeye, ne de umut almaya gelmedi. Çünkü yıllardan bu yana tıkanmış, Türkiye'nin AB üyeliğine en çok karşı çıkan Alman kamuoyu ve yöneticileri. Halen Almanların yüzde 60'a yakını Türkler'in topluluğa üyeliğine karşı çıkıyorlar. Bu konuda Merkel'in kısa vadede bir karar alması ve eğilim göstermesi oldukça zor. Kaldı ki, bu yıl onun (Eylül) seçim dönemi. 
 
Bunun yanında bir de çifte vatandaşlık konusu gündemde. Bu sorunda Merkel'in ciddi baş ağrılarından. 
 
Tüm bunları bir yana bıraksak, Türk kamuoyunun, Merkel'den vize konusunda (Schengen Vizesi) bir yumuşama beklentisi söz konusu. Bundan da, bu ziyaret sırasında ciddi bir sonuç beklemek, iyimserlik olacak. 
 
Almanya ve Türkiye ticaret alanında çok önemli iki ortak. Almanya ihracatımızda 1 numaralı ülke. İthalatta ise Rusya'dan sonra 2.  sırada. Geçtiğimiz yıl 34.5 milyar dolan dış ticaret hacmimizin, bu yıl sonunda 40 milyar dolara ulaşması hedefler arasında. 
 
Yine Türkiye'de iş yapan ve sayıları 5 bin civarında olan, Alman şirketlerinin sayısının, 2013 yılı sonunda 5 bin 500'ü aşması bekleniyor. 
 
Dış politika konusunda AB ile ilişkiler, İran ve nükleer çalışmaları, Suriye ve Kıbrıs ile Irak başı çekecek noktalar...
 
Merkel ile dans sırasında ele alınacaklar kaba hatlarıyla böyle...
 
Her iki tarafta yani Almanya'da, Türkiye'de masaya birbirinden bir şeyler bekliyor. Kimin ne alıp, ne verdiğini, masadan kimin kazançla kalktığını ise zaman gösterecek... Bekleyelim bakalım...