'Beslenme destek ürünleri ömürlerini uzatıyor'

Dr. Berktaş, Tükiye’de 80 hasta üzerinde yapılan araştırmanın yaklaşık 4 yıllık uzun takip sonuçlarına göre, beslenme destek ürünü kullanan kanser hastalarının yaşam kalitesi yükselttiğini ömürlerini de uzattığını söylüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yeditepe Üniversitesi Farmakoekonomik ve Farmakoepidemiyolojik Araştırmalar Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Berktaş " beslenme destek ürünleri kullanan hastaların ömürleri uzamaktadır"dedi.

Berktaş, kolorektal kanser hastalarında radyo-kemoterapi ile birlikte verilen eikozapentaenoik asitten zengin oral beslenme destek ürününün etkilerinin değerlendirildiği randomize klinik çalışmasındaki maliyet etkililik analizi konusunda şunları söyledi:
 
"Belli bir evrede bulunan kalın bağırsak kanseri hastalarda, tümörün olduğu bağırsak kısmı cerrahi operasyon ile çıkartılmaktadır. Bu tür hastalarda cerrahi operasyondan önce 5 haftalık bir kemoterapi ve radyoterapi uygulanır. Bu sayede cerrahi operasyonun başarısı artmakta ve hastaların yaşam süreleri uzatılabilmektedir.

5 haftalık tedavi esnasında kanser hastaları için özel olarak hazırlanmış bir beslenme destek ürünü  ve EPA maddesi ile zenginleştirilmiş beslenme ürünü, verilmesinin hastaların yaşam kalitesinin artırılması, kemoterapi ve radyoterapinin neden olduğu bazı istenmeyen olayların azaltılması ve hastaların yaşam süresi üzerine olumlu bir etkisinin olup olmadığı konusunda bir araştırma yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır"

Tükiye’de 80 hasta üzerinde yapılan araştırmanın yaklaşık 4 yıllık uzun takip sonuçlarına göre, 5 haftalık tedavi esnasında beslenme destek ürünü kullanan hastalar yaklaşık 1.3 yıl daha uzun yaşayabilmektedir.
 
Araştırma çalışma sonuçlarının maliyet açısından değerlendirildiğine de değinen Berktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

" 5 haftalık tedavi döneminde beslenme destek ürününe harcanan 516 TL ile yaklaşık 1 yaşam yılı kazanılabilmektedir. Çalışmanın 4 yıllık takip sonuçları kullanılarak, ileri matematiksel analiz yöntemleri ile, 10 yıllık sonuçlar tahmin edildiğinde ise beslenme destek ürününe harcanacak 215 TL ile yaklaşık 1 yaşam yılı kazanılabilir."
 
"Kanser hastalarında beslenme çok önemlidir"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kılıç "Hastalık tanısı konulan her beş  kişinin yaklaşık üçünde orta veya ciddi düzeyde beslenme bozukluğu görülmektedir" açıklamasında bulunmaktadır.Beslenme bozukluğunun kanser hastalarında  özenle izlenmesi gerektiğine de değinen Kılıç sözlerine şöyle devam etti: 
 
''Beslenme bozukluğu bulunan  hastaların  %20'si yani her beş hastadan birisinde ne yazık ki malnütrisyonun ( kötü beslenme ) yol açtığı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Kötü beslenmenin kanser hastasına ödettiği en büyük bedel, kanserin tedaviye cevabının, dolayısıyla hastadan beklenen yaşam süresinin dolaylı olarak azalmasıdır. Kötü beslenmeye (malnütrisyon) bağlı gelişen istemsiz kilo kaybının, kanserin en önemli, hatta kimi zaman hastalığın farkına varılmasına vesile olan uyarıcı bir belirtisi de bulunmaktadır.'' 

Bu konularda ilginizi çekebilir