'Çocukla kurbanlık arasındaki duygusal bağa dikkat'

GÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İşer, çocukların bayram öncesinde kurbanlıkla uzun süreli ve sevecen bir yakınlık kurmalarına izin verilmesini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BARTIN -  Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elvan İşeri, çocukların bayram öncesinde kurbanlıkla uzun süreli ve sevecen bir yakınlık kurmalarına izin verilmemesi uyarısında bulundu. 

Prof. Dr. İşeri  yaptığı açıklamada, çocukların ruh sağlının korunması için kurban kesilme sebebinin anlaşılabilecek dilde ve uygun şekilde anlatılması gerektiğini söyledi. 

Genellikle kurbanların birkaç hafta öncesinde alınıp beslendiğini, özellikle çocukların hayvana karşı sevgi duyarak yakınlaştığına işaret eden İşeri, "Çocukların bayram öncesinde kurbanlıkla uzun süreli ve sevecen bir yakınlık kurmalarına izin verilmemeli. Çünkü hayvanla yakınlaşan çocuk, onun kurban olarak kesilmesini algılayamaz ve ruhsal travma yaşayabilir. Bunun sebebi de çocuğun beslediği, sevdiği sabah kalkar kalkmaz görmek istediği, hatta isim verdiği hayvan gözünün önünde kesilmiş olmasıdır" dedi. 

İşeri, kurban kesimine tanık olan çocukta ruhsal travma görülebileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Bu da korku verici kabuslara neden olabilir. Bunun yanı sıra çocukta hayvanı kesenlere karşı kızgınlık, öfke ve nefret oluşabilir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için öncelikle çocuklara bu işlemin neden yapıldığı, anlayabileceği dilde anlatılmalıdır. Mesela onlara 'fakir insanların bayramda et yeme olanağına kavuştuğu', 'bunun dini bir görev olduğu' gibi ifadeler kullanılabilir. Çocukların, ölümü yetişkinlere benzer şekilde kavrayabilmesi mümkün değildir. Küçük yaşta ölüme, can çekişmeye ve kana şahit olma çocuklarda ciddi tedavi gerektiren psikolojik sorunlara yol açabilir." 

"Çocuklar kurban kesimini görmemeli" 

Özellikle okul öncesi dönemdeki çocukların kurban kesimini kesinlikle görmemesi gerektiğine dikkati çeken İşeri, "Çocuklar 8 yaşından başlayarak kurban kesilmesinin anlamını kavrayabilirler ama dini görev olarak kurban kesilmesi kavramı özellikle 10-12 yaşından sonra daha iyi anlaşılır" diye konuştu. 

Prof. Dr. İşeri, hangi yaşta olursa olsun, istemiyorsa çocuğa kurban kesiminin zorla izletilmemesi gerektiğine işaret ederek, televizyon kanallarındaki benzer görüntülerden de uzak tutulmalarında yarar bulunduğunu dile getirdi. 

Kurban kesimine şahit olan çocukta sık karşılaşılan durumlardan birinin de et yemek istememesi olduğuna dikkat çeken İşeri, bu durumdaki veya iştahsızlık sorunu görülen çocukların zorlanmaması, bir uzmana başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir