'Diyabet görülme sıklığında yüzde 100 artış'

Ankara Bayındır Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Kutlu, Türkiye'de daha önce yüzde 7,2 olan diyabet görülme sıklığının yüzde 13,7'ye çıktığını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Ankara Özel Bayındır Hastanesi  Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kutlu, "Türkiye'de daha önce yüzde 7,2 olan diyabet görülme sıklığı yüzde 13,7'ye çıkmıştır. Yani yüzde 100 artış göstermiştir. Bu, 2030'da beklenen sonuçları daha erken yakaladığımızı gösteriyor. Yani 20 yıl daha hızlı ilerliyoruz" dedi. 

Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir otelde düzenlenen 50. Diyabet Kongresi'ne katılan Ankara Özel Bayındır Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki diyabet hastalarının yüzde 50'sinin, hasta olduklarının farkında olmadığına dikkati çekti. 

Kutlu, açıklamasında ayrıca diyabetin ortaya çıkmasının, yaşam şeklinde yapılacak değişikliklerle önlenebileceğini de kaydetti. Haftada 3 gün birer saat veya 5 gün 30'ar dakika yürüyüş yapmak gerektiğini anlatan Kutlu, "Bu egzersiz, diyabet riskinde yüzde 58 azalma sağlıyor. Yani hastanın diyabete geçişini durdurabiliyoruz" diye konuştu. 

Kongrede, solunum ve oral yolla alınan insülinler, pankreasta insülin hücrelerinin ömrünün uzatılma çalışmaları, diyabet hastalığında yeni tedavi yöntemleri, kök hücre ve genetik çalışmalar gibi konular tartışılıyor. 

50. Diyabet Kongresi yarın sona erecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir