'İnme'nin Türkiye'ye maliyeti 1,5 milyar lira

İnmeli her hasta için yapılan harcama yıllık 7 bin 444 TL olurken, Türkiye’ye yıllık maliyeti 1,5 milyar TL'ye ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Her bir inme hastası için yıllık harcama tutarının 7 bin 444 TL olduğu belirlendi. Boehringer Ingelheim, Polar Saglık Ekonomisi ve Politikası Danısmanlık, geri ödeme kuruluşlarının bilgi altyapısına katkı için inme hastalarına yönelik bir maliyet belirleme çalışması yaptı. İnme, hem hastalığa müdahale, hem de uzun süreli bakım gerektirdiği için maliyetler açısından önem taşıyor. Çalışmada geçen 4 yıl içinde 1921 hastaya yönelik belirleme yapıldı. Türkiye’de istatistiksel olarak her 3 dakikada bir inme yaşandığı ve Türkiye’de de yıllık 200 bin yeni inme vakasıyla karşılaşıldığı belirtilen çalışmada, bu vakalar için yıllık harcama tutarının 1,5 milyar TL’ye ulaştığı belirlendi. 

Çalışma, başta ödeme kuruluşları olmak üzere karar alıcıların analizlerine katkı amacıyla yapıldı. Buna göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 200 bin kişi inme (felç) geçiriyor. Dünyada 6 milyon kişinin hayatı felç inmesiyle son buluyor. İnme geçiren hastalarının yüzde 20’si erken dönemde, yüzde 30’u bir yıl içinde hayatını kaybediyor. 

İnme geçirenlerin yaklaşık üçte biri de başkalarının desteğiyle ve uzun tedavi gerektiren süreçlerle yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. Bu gruptaki hastaların tedavi masrafları da kamu harcamalarının ana kaynağını oluşturuyor. 

Çalışmada, inme geçirenlerden doğan masraflar içinde yoğun bakım ve yatarak tedavi, toplam maliyetlerin yüzde 76’sını oluşturduğu belirtildi. Çalışma dönemi fiyatlarına göre, yıllık olarak, yoğun bakım ve yatarak tedavi maliyeti, 5 bin 636 TL, ayakta tedavi maliyeti, 1.807 TL ve toplam yıllık maliyet de 7 bin 444 TL olarak hesaplandı. 

Çalışmaya yönelik bir değerlendirme yapan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Murat Arsava, çalışmada ortaya çıkan maliyetin sadece sağlık harcamalarını kapsadığını, kişilerin çalışamamasından kaynaklı işgücü kaybı, hasta yakınlarının yaşam kalitesi vb. unsurların maliyet hesabına dahil edilemediğini belirtti. İnmeye karşı insanların korunmasının önemli bir unsur olduğunu belirten Arsava, “Hipertansiyon, seker, obezite, sigara içimi, hareketsiz yasam, gibi pek çok faktörün erken dönemde tanınması ve ortadan kaldırılması inme riskini azaltabilir. Dolayısıyla devlet kanalı ile olusturulacak uygun saglık politikaları inme iliskili maliyeti azaltabilir” dedi. Araştırmayı destekleyen Boehringer Ingelheim ilaç şirketi Genel Müdürü Roland Stehlin de, önleyici ilaçlara yönelik ilaçlarının bulunduğunu ve yenileri için de ruhsat başvuruları bulunduğunu vurguladı.