'Uyku apnesi ani ölümlere neden olabiliyor'

Doç. Dr. Karaman, 10 saniyenin üzerindeki nefessiz kalma nöbetlerinin 1 saat içinde sık görülmesinin yaşamı ciddi şekilde tehdit ettiğini ve uyku apnesinin ani ölümlere neden olabildiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Medipol Mega Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Karaman, uyku apnesinin yüksek tansiyon, kalp büyümesi ve kalp atımında düzensizliklere neden olduğunu bildirdi.

Uyku apnesinde farklı tedavi seçenekleri bulunduğunu, uyku apnesini artıran faktörlerin belirlenerek önlenebildiğine işaret eden Doç. Dr. Karaman, hastaların sportif bir yaşam biçimi seçmesi ve horlayan kişilerin alerji ilaçlarını uykudan önce almaması gerektiğini kaydetti.

Karaman, "Hastalığın, ani kalp durmaları, uykuda ani ölümler, sık idrara çıkma, uykuda aşırı terleme, uykusuzluk ve huzursuz uyku, aşırı ve hızlı kilo alma, konsantrasyon güçlüğü, depresyon ve davranış bozuklukları, cinsel isteksizlik, yetersizlik, sabah baş ağrısı ve ağız kuruluğu, mide yanması, çocuklarda hiperaktivite, insülin direnci ve diyabet, felç ve kalp krizi gibi pek çok etkisi görülür." ifadesini kullandı.

"Pijama sırtına tenis topu dikmek"

Uykuda sırt üstü yatılmaması için "pijama sırtına tenis topu dikmenin" hala faydalı bir yöntem olduğuna dikkati çeken Murat Karaman, böylelikle sırt üstü uyumaya engel olunduğunu, ayrıca birtakım depresyon ilaçları, burun açıcı spreylerin de etkili olacağını dile getirdi.

Karaman, hastalığın tedavisinde dili önde tutan ağız içi aletlerden de yararlanıldığını, bu yöntemin özellikle kalp problemi veya gündüz uyku hali olmayan hafif/orta uyku apneli hastalarda fayda sağlayabildiğini aktardı.

Murat Karaman, uyku apnesinde ayrıca cerrahi tedavilerin önemli bir yer tuttuğunu, hastanın durumuna göre pek çok cerrahi tedavi alternatifi oluşturulabildiğini vurguladı.