AB bakanları yumurta krizini görüşecek

AB üyesi ülkelerin tarım bakanları bugün Estonya'nın başkenti Talinn'de yumurta krizini görüşmek üzere bir araya gelecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AB üyesi 28 ülkeden 24'ünün de içinde bulunduğu toplam 40 ülkede Fipronil adlı böcek ilacının bulaştığı yumurtalar tespit edildi.

Zehirli yumurta salgınından henüz etkilenmemiş dört AB ülkesinin Litvanya, Portekiz, Kıbrıs ve Hırvatistan olduğu belirtilirken, Amerika, Rusya ve Güney Afrika zehirli yumurtaların bulunduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Milyonlarca zehirli yumurta Avrupa'da market raflarından kaldırılırken bazı yetkililer zehirli yumurtaların bisküvi, salata ve pastalar gibi işlenmiş yiyecekler aracılığıyla çoktan besin zincirine girmiş olabileceğini söylüyor.

Bu arada AB üyesi ülkelerden tarım bakanları bugün günü Estonya'nın başkenti Talinn'de yumurta krizini görüşmek üzere toplanacak.

Hollandalı ve Belçikalı yetkililer, haşere ilacının kaynağının Hollanda'da kullanılan bir temizlik ürününe dayandığını tespit etmişlerdi. Chickfriend adlı hayvan barınaklarının temizliğiyle ilgilenen şirketin başında bulunan iki Hollandalı geçen ay tutuklanmıştı.

Fipronil, hayvanlarda pire ve keneler temizliğinde kullanılıyor. Ancak besin zincirine girmesine izin verilecek şekilde kullanılması kesinlikle yasak.