Akıllı telefonlar kalp krizini haber verecek

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde görevli tekniker, arkadaşının geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi üzerine "Kalp Yaşam Destek Sistemi" adını verdiği bir cihaz geliştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde teknik koordinatör olarak görev yapan Recep Metin Yerdelen, arkadaşının kalp krizi sonucu yaşamını kaybetmesi üzerine "Kalp Yaşam Destek Sistemi" adını verdiği bir cihaz yaptı.  

Yerdelen'in geliştirdiği sistemde vücuda bağlanan 3 elektrotla kalp bilgilerini depolayan 64 gigabayt hafızası bulunan flash bellek, bu bilgileri kişinin Android işletim sistemli cep telefonuna aktarıyor. Kalp ritminde belirlenen limitlerin dışına çıkılması durumunda ise sistem, otomatik olarak belirlenen 5 cep telefonuna uyarı mesajı gönderiyor.

Üniversitenin Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı'nda görev yapan Yerdelen,yaşam için gerekli birçok şeyi üretmek için çalıştığını, bu amaçla "Kalp Yaşam Destek Sistemi" ismini verdiği sistemi geliştirdiğini söyledi.

Yaklaşık 300 liraya mal ettiği sisteminin bir flash bellek ve cep telefonu aracılığıyla çalıştığını anlatan Yerdelen, sisteminin kalp ritmindeki bozukluğu ilgili kişilere bildirdiğini ifade etti.   

Sistemi, Erzurum'da yakın bir arkadaşının dağda kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi ve kendisine 1,5 gün sonra ulaşmalarından etkilenerek geliştirdiğini belirten Yerdelen, "Sistem vücudunuza 3 elektrotla bağlı ve kalp bilgilerinizi topluyor. 10 saniye arayla kalp bilgilerinizi test ediyor. Herhangi bir şey yaşar veya bir aksaklık olursa bu bilgiler 5 ayrı cep telefonuna mesajla gönderiliyor. Burada amaç zaman kazanmak" dedi.  

Sistem tarafından gönderilen mesajda hastanın adı, soyadı, kalp ritmi, nabız bilgisi ve vücut sıcaklığı gibi bilgilerinin aktarıldığını bildiren Yerdelen, böylece doktorların hasta hakkında önemli bilgilere sahip olduğunu vurguladı.

Sistem geliştirildiği takdirde hastaya erken müdahale etme şansı yakalanabileceğine işaret eden Yerdelen, tek isteğinin projesinin geliştirilerek daha işlevsel hale getirilmesi olduğunu kaydetti.

"Sistem, vasiyetname görevi de görüyor"

Yerdelen, aynı zamanda bir vasiyetname görevi de gören sistemin kalp bilgilerini aldıktan sonra ağızdan çıkan her kelimeyi kaydettiğini vurguladı.

Sistemden faydalanan birisinin kalp krizi geçirmesi durumunda yardım için gelenlere "Ben kalp hastasıyım, ilacım sağ cebimde, lütfen yardımcı olun" şeklinde sesli uyarı yaptığını anlatan Yerdelen, cihazın 48 saat süreyle kayıt yaptığını söyledi.  

Sistemin aynı zamanda kişilerin trafik kazası geçirmesi durumunda yer bildirimi yaparak belirlenen kişilere sağlık durumu hakkında bilgi verdiğini belirten Yerdelen, cihazın Türkiye'de patentini aldığını, yurt dışında patent alma çalışmalarının devam ettiğini, bunun için sponsor arayışında olduğunu dile getirdi.  

Yerdelen, çalışmasıyla Türkiye'de bu anlamda çalışma yürütenlere öncülük etmek istediğini sözlerine ekledi.