Arı sütünün raf ömrü uzatılıyor

Dünyanın ikinci büyük bal üreticisi olan Türkiye, arı sütünün yüzde 90’ını ithal ediyor. İthalatı kesmek ve ürünün katma değerini artırmak için harekete geçen bilim insanları işe arı sütünün raf ömrünü uzatacak proje ile başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Gıda Mühendisliği ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyelerinden oluşan ekibin sürdürdüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın TAGEM-18/Ar-Ge/25 projeleri kapsamında desteklenen ‘Mikroenkapsüle Arı Sütü Üretimi’ projesi ile ürünün raf ömrü uzatılacak. Projenin tanıtım toplantısında konuşan BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi ve proje yürütücüsü Dr. Aycan Cinar, Türkiye’de arı sütü üretiminin yüzde 85’inin Bursa’da yapıldığını söyleyerek, bu ürünün değerinin bilinmesi gerektiğine dikkat çekti. Dr. Cinar, “Türkiye sahip olduğu floral çeşitlilik sebebiyle arıcılık konusunda önde gelen ülkeler arasında ve dünyanın ikinci büyük bal üreticisi konumunda. Fakat bu duruma rağmen arı sütü ihtiyacının yüzde 90’ını ithal olarak karşılamaktayız” diye konuştu.

Mikroenkapsüle Arı Sütü projesiyle birlikte arı sütünün raf ömrünü uzatmayı, kullanım alanını genişletmek ve üretim miktarlarını arttırarak yerli üreticiye destek olmayı hedeflediklerini belirten Dr. Cinar, “Projemizle birlikte arı sütünü mikroenkapsüle ederek; daha kararlı ve stabil formda, oda koşullarında uzun süre muhafazası gerçekleştirilebilecek. Bu da arı sütünün korunmasında gerekli olan soğuk zinciri ortadan kaldırarak üreticimize kar sağlayacak ve bölgemiz için önemli bir ticari değeri olan ürünümüzden daha fazla faydalanabileceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, “Üreticiler olarak üniversitelerle daha fazla işbirliği yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Arı sütünün başkenti olarak gördüğümüz Bursa’dan böyle önemli bir proje çıkması tüm arıcıları mutlu etti. Arıcılar olarak biz de bu çalışmaya her zaman destek vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Mikroenkapsüle Arı Sütü proje ortağı Civan Arıcılık’ın sahibi Mustafa Civan da, “2017 yılında arıcılık sektörünün kilogram başına ihracat oranı 12 dolar. 2018’de bu rakamı 18 dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu projenin arı sütüne katma değer sağlayacağına ve ihracatı arttıracağına inanıyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir