Bayramda günde 3-4 bin ton baklava tüketilmesi bekleniyor

Türkiye'de günlük baklava üretiminin ortalama bin ton olduğunu belirten Baktad Başkanı Yıldırım, Ramazan Bayramı'nda günlük tüketilen baklavanın 3-4 misline çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de günlük yaklaşık bin ton olan baklava üretiminin Ramazan Bayramı dolayısıyla 3-4 bin tona çıkması bekleniyor.

Fiyatlar baklavanın kalitesine göre değişiklik gösterirken, kaliteli baklavanın kilosu 60 liradan, daha az maliyetli bir baklava ise 20 liradan başlayan fiyatlarla tezgahlarda yerini alacak.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (Baktad) Başkanı Mehmet Yıldırım, ramazanda sektörde işlerin arttığına işaret ederek, Türkiye'de günlük baklava üretiminin ortalama bin ton olduğunu, bunun 200-220 tonunun İstanbul'da üretilip tüketildiğini, ramazan ayında bu rakamın yüzde 80 arttığını söyledi.

"Sadece Ramazan Bayramı'nda, Türkiye'de günlük tüketilen baklavanın 3-4 misline çıkacağını tahmin ediyoruz" diyen Yıldırım, "İstanbul'da ise günlük bin ton baklava tüketimi olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"İyi baklava 5 duyuya hitap etmeli"

Tüketicilerin bütçelerine göre baklava tercih ettiğini belirten Yıldırım, "İyi bir fıstıklı baklavanın kilosu en az 60 liradan başlar ama diğer baklavaları 20-30 liradan başlayan fiyatlarla satanlar var. Fiyat farkı, işçilik ve ham madde maliyetlerinden kaynaklanıyor. Fiyatı ucuz olan baklava da yenir. Alım gücü düşük olan tüketiciler gidip onu alacak. Eğer sağlıklı ortamda üretilmişse 20 liraya satılan baklava da tüketilir. Yeter ki üretim ortamı sağlıklı olsun" açıklamasında bulundu.

"Merdiven altı üretim yüzde 10'a kadar düştü"

Sektörde eskiden merdiven altı üretimin had safhada olduğunu, dernek olarak yaptıkları çalışmalar sonucu merdiven altı üretimin azalmasında önemli gelişmeler kaydettiklerini ifade eden Yıldırım, İnsanları bir araya topladık ve eğitim verdik. Şu an sektörde merdiven altı problem en aza inmiş durumda, en az yüzde 10'a kadar düştü. Böyle bir sektörde bu çok iyi bir rakam. Üretici bu anlamda çok bilinçlendi" diye konuştu.

"Baklavayı aç karnına tüketin"

Baklavanın kiloda birinci etken olmadığını savunan Yıldırım, "Baklavayı aç karnına tüketin. Bir sürü yemek yiyorlar, üstüne de baklava yenildiğinde suç baklavanın oluyor. İyi bir baklava kilo yapmada birinci etken değil. Her şey kararında tüketilirse sağlık muhafaza edilmiş olur" dedi.

Kendi iş yeri bünyesinde oluşturduğu laboratuvarda fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik, duyusal analiz ve ölçümlerden geçirdikleri bal ile ballı baklava üretimi yaptıklarını bildiren Yıldırım, doğal baldan üretilen bu baklavaya yurt dışından da önemli talep geldiğini söyledi.