Bilgisayar karşısında uzun vakit geçirenler dikkat!

Ekranlı cihazlar, göz kuruluğuna yol açıyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KASTAMONU - Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orkun Müftüoğlu, bilgisayar ve akıllı telefon gibi ekranlı cihazların katarakt ve sarı nokta hastalığı riskini artırdığını söyledi.

Müftüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekranlı cihazların günlük yaşamda yaygın kullanım alanı bulunduğunu anlattı.
"Bilgisayar ve akıllı telefon gibi ekranlı cihazların sık kullanımı gözde kuruluğa yol açmaktadır" diyen Müftüoğlu, "Mümkün olduğunca bu cihazlara uzun süre bakmamalıyız. İşimiz olmadıkça cihazları kullanmaktan kaçınmalıyız. Bu tür cihazlardan yayılan ışın ve radyasyon, gözün dış yüzeyinin hasar görmesine neden olabilir. Işınlar, gözdeki lense etki ederek katarakt ve sarı nokta oluşumunu hızlandırabilir" şeklinde konuştu.

"Gözlerimizi sık kırparak ıslak ve nemli tutmalıyız"
Bilgisayar kullananlara ekran parlaklığını azaltmalarını tavsiye eden Müftüoğlu, ortamın karanlık olmaması gerektiğini vurguladı.
Ekran karşısında göz hareketinin önemli olduğunu aktaran Müftüoğlu, "Bu tür cihazları kullanırken gözlerimizi sık kırparak ıslak ve nemli tutmalıyız. Ayrıca sürekli bilgisayar başında çalışıyorsak, belirli aralıklarda mola vermek ve gerektiğinde gözyaşı damlası takviyesinde bulunmak göz sağlığına yararlı olacaktır" diye konuştu.