Cadde üzerinde oturanlar bunamaya daha yatkın

Bilim insanları yoğun trafiğin bunama riskini artırdığını düşünüyor        

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kanadalı bilim insanlarına göre, ağır trafiğin görüldüğü kalabalık yolların yakınında yaşayan insanların bunamaya yakalanmaları ihtimali, yolların uzağında yaşayanlara göre daha yüksek.

The Lancet adlı tıp dergisinde yer alan bir makalede, üzerinden yoğun trafik geçen yolların 50 metreden yakınında yaşayanların, 300 metre uzakta yaşayanlardan yüzde 7 oranında daha fazla bunama riskine maruz kaldıkları belirtildi.              

Bu konudaki açıklamayı Kanada'nın Klinik Değerlendirme Hizmetleri Enstitüsü doktorlarıyla birlikte araştırma yürüten çevresel ve mesleksel sağlık uzmanı Ray Copes yaptı.              

Ontario Kamu Sağlığı merkezinde görevli Copes şöyle konuştu:              

"Havayı kirleten maddeler kan dolaşım sistemine girerek kalp-damar hastalıkları ve muhtemelen diyabet gibi rahatsızlıklarla bağlantılı olan yangılara neden oluyor. Bu araştırmada kirletici maddelerin kan yoluyla beyne ulaşarak nörolojik sorunlara yol açabileceğini düşünüyoruz" dedi.              

Bunama, en çok Alzheimer hastalığı ve diğer beyin hastalıklarından kaynaklanıyor. Bu hastalıkta beyin hücrelerinin ölümüyle hafıza, düşünme yeteneği, davranışlar, yön ve mekan algısı ve günlük faaliyetleri yerine getirme becerileri kayboluyor. 

Araştırma, bunama riskinin ana trafik yollarının 50-100 metre uzağında yaşayanlarda yüzde 4'e, 101-200 metre uzağında yaşayanlarda ise yüzde 2'ye düştüğünü gösteriyor.              

Uzaklık 200 metrenin üzerine çıktığında, hastalık riskinde artış kayboluyor.              

Araştırma 20-85 yaşları arasında 6.5 milyon Ontario sakininin tıbbi kayıtları incelenerek yapıldı ve 2001-2012 yılları arasında 243,611 bunama vakası saptandı. Daha sonra bu hastaların adres kodlarından yola çıkarak yaşadıkları yerin ana yollara yakınlıkları belirlendi.