Canlıdan nakilde dünyada birinci sıradayız

Türkiye'nin canlıdan organ naklinde dünyada ilk sırada yer aldığı, total organ naklinde ise Avrupa'nın en iyi ülkeleri ve ABD ile başa baş gittiği bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN -  Türkiye'nin canlıdan organ naklinde dünyada ilk sırada yer aldığı, total organ naklinde ise Avrupa'nın en iyi ülkeleri ve ABD ile başa baş gittiği bildirildi. 

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, bir programa katılmak üzere geldiği Samsun'da, organ bağışıyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 

Başarılı organ naklinin tanımını yapan Kapuağası, başarılı nakillerde sağ kalım oranlarına baktıklarını, değerlendirmelerde 1 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık süreçteki sağ kalım oranlarını baz aldıklarını anlattı. 

Organ nakillerindeki sağ kalım oranlarını değerlendiren Kapuağası, "Bunlara baktığımız zaman bizim sağ kalım oranlarımız özellikle böbrekte yüzde 96. Bu bir yıllık sağ kalım oranına baktığımız zaman, Avrupa'daki ülkelerden gayet üst seviyede. ABD ile eş durumda, onlarda da aynı seviyede. Oldukça başarılı, sayısal olarak da yüksek bir rakam ama kalite olarak da başarılı nakiller yapılıyor. Diğer organ nakillerinde de benzer rakamlarımız var" dedi. 

"Organ naklinde, ABD ile başa baş gidiyoruz" 

Türkiye'de kadavradan nakilden çok canlıdan nakil yapıldığını vurgulayan Kapuağası, şöyle konuştu: 

"Organ naklinde milyon nüfusa bakıldığında ilk üç arasındaki ülkeler içerisindeyiz. Burada milyon nüfus başına nakillere baktığımız zaman, tabi bunların çoğu canlıdan nakil. Kişiler sağlığında canlıyken organlarını akrabalarına bağışlıyorlar. Kadavradan nakillerde ise maalesef kadavra bağışımız düşük ama total nakile baktığımız zaman şunu rahatlıkla söyleyebilirim, dünyada canlıdan nakilde en tecrübeli ülke biziz. Dünyada birinci sıradayız canlıdan nakillerde ama kadavradan bağış oranımız düşük olduğu için, altyapımız var ama bağış olmadığı için, yoksa bunda da dünyanın en çok nakil yapan ülkelerinden biri olacağız. Organ naklinde Avrupa'nın en iyi ülkeleri ve ABD ile başa baş gidiyoruz." 

"8 binin üzerinde nakil yapabilecek kapasitemiz var" 

Türkiye'nin organ naklinde her türlü altyapısının bulunduğunu açıklayan Kapuağası, "Avrupa'da ve ABD'de bile olmayan bir organizasyonumuz var. Çok adil bir dağıtım sistemimiz mevcut. En hızlı şekilde ulaşım için helikopter ve uçakları sağlayabiliyoruz. Teknik altyapımız Avrupa'dan daha iyi. Ayrıca hastane ve personel altyapımıza baktığımız zaman oldukça iyiyiz. 119 nakil merkezimiz var Türkiye'de. Yüzde 40-50 kapasiteyle çalışıyor. Bir 4 bin daha nakil yapabilecek kapasitemiz var. Toplam 8 binin üzerinde nakil yapabilecek kapasitemiz var" ifadelerini kullandı. 

Kapuağası, şunları kaydetti: 

"Bakanlık olarak bizim Ulusal Koordinasyon Merkezimiz, Bölge Koordinasyon Merkezimiz bir donör çıktığı zaman çok hızlı organize oluyorlar. Hemen ekipler alınır uçağa götürülür. Orada organ çıkarılır, çok hızlı getirilir. Çünkü kalpte 5 saatten fazla bekleme süremiz yok. Karaciğerde 5-6 saatlik bir zamanımız var. Bunun bilincindeyiz. Bu kadar mükemmel altyapımız var ama bunu organ bağışıyla daha güzel hale getirip bu hastalarımıza daha iyi merhem olabiliriz diye düşünüyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir