Diyaliz hastalarının sayısı 100 bini buldu
Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Sağlıker: Hipertansiyon ve şeker hastalığı sıklığına paralel olarak böbrek hastalığı da giderek artıyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ADANA - Türkiye'de 5 yıl önce 45 bin olan diyaliz hizmeti alanların sayısının 100 bini bulduğu, bir hastanın haftada 12 saat makineye bağlanmak veya karnına katedral taktırmak zorunda kaldığı bildirildi.
Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji ve Hipertansiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Sağlıker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücuttaki her organ gibi böbreklerin de sağlıklı ve kaliteli yaşam açısından önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi.
Türkiye'de böbrek nakli bekleyen 60 bin kişi bulunduğunu, böbrek hastası sayısının ise bunun çok üzerinde olduğunu belirten Sağlıker, şeker ve hipertansiyonun böbreğin katılımsal hastalıklarını, taşları ve enfeksiyonları artırdığına işaret etti.
Sağlıker, yılda yaklaşık 3 bin böbrek nakli yapılabildiğini ifade ederek, "Türkiye'de Akdeniz ve Hacettepe Üniversiteleri başta olmak üzere çok sayıda organ nakilleri yapılabiliyor. Çukurova Üniversitesi'nde de bu konuda ciddi çalışmalar gerçekleştiriliyor. Akdeniz Üniversitesi zaten Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde bu konuda birinci sırada" dedi.
"Türkiye genelinde 5 milyon 600 bin böbrek hastası"
Türkiye'de diyaliz hizmeti alan hasta sayısının 100 bini bulduğuna dikkati çeken Sağlıker, şöyle konuştu:
"Kronik böbrek hastaları haftada 3 gün 4'er saat olmak üzere toplam 12 saat diyalize bağlanıyor. Bazı hastalar da haftada 3 gün sağlık kuruluşuna gitmek yerine karnına katedral takılmak suretiyle tedavi yaptırıyor. Ama esas tehlike bundan sonra olacak. Çünkü hipertansiyon ve şeker hastalığı sıklığına paralel olarak böbrek hastalığı da giderek artıyor. Stant açtığımız Çukurova 6. Kitap ve Eğitim Fuarı'nda tansiyonunu ölçüğümüz kişilerin yüzde 30'unda hipertansiyon çıktı. Ama bunu çoğu kişi bilmiyor. Hipertansiyon hastalığı sıklığı Türkiye'de yüzde 23'den 67'ye çıktı. Adana'da 700 bin kişi, Ankara'da 2 milyon, İstanbul'da 4 milyon kişi hipertansiyon hastası. Bu rakam Türkiye genelinde yaklaşık 25 milyon. Şeker hastası sayısı ise Türkiye genelinde yüzde 5 ve 8 arasında. Böbrek hastalığı da böyle. Şu anda böbrek hastalığı Türkiye'de yüzde 8 oranında. Adana'da 160 bin kişi, Ankara'da 480 bin, İstanbul'da 760 bin böbrek hastası var. Türkiye genelinde ise bu rakam 5 milyon 600 bin kişi. Dünyada 400 milyon kişi böbrek hastalığıyla mücadele ediyor. Bu ciddi bir sorun. Hastalıkla mücadele için ciddi masraflar yapılması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün de açıkladığı gibi, tansiyon ve şeker hastalığının bulunduğu vücutta hemen kronik böbrek hastalığı başlıyor."
Sağlıker, Türkiye'nin hemodiyalize harcayacağı paranın ise 2025 yılında yıllık 25 milyar doları bulmasının tahmin edildiğini söyledi.
Türkiye'de aile bağlarının güçlü olmasının organ nakillerinde en büyük şans olduğunu söyleyen Sağlıker, şunları kaydetti:
"Aslında en güzeli de aile bireylerinden birinden nakil yapılması. Aile fertlerinden birinden alınan böbreğin vücuda uyum şansı daha yüksek oluyor. Çünkü bazı durumlarda vücut nakil yapılan organı kabul etmeyebiliyor. Türkiye'de nakil bekleyen hastaların, aile bireylerinin desteği, sevgisi ve bağışlarıyla ayakta kalabildiğini söyleyebiliriz."