Doktorlar için "e-imza" ay sonuna hazır

Aile Hekimliği Bilgi Sistemleri ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri yazılımlarında e-imza entegrasyon çalışmaları 1 Mart'ta bitecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Hekimlerin elektronik reçete sistemine güvenli girebilmelerini sağlayacak elektronik imza için çalışmalar ay sonuna kadar tamamlanacak.
Hekimler, Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) 15 Ocak'tan itibaren zorunlu hale getirilen e-reçeteyi Medula Sistemi üzerinden kurumun sağladığı şifre ya da Sağlık Bakanlığınca temin edilen e-imza ile yazıyor.
SGK'nın sağladığı şifre, hukuki olarak ıslak imza ile eşdeğer olmadığı için, e-reçeteyi şifreyle giren hekimler bunu imzalayıp kaşeliyor. Sisteme e-imza ile girenler için ise e-reçete çıktısını imzalama ve kaşeleme zorunluluğu bulunmuyor.
Sağlık Bakanlığı, hekimlere e-imza temini için çalışmalarını hızlandırdı. Bakanlık tarafından, Aile Hekimliği Bilgi Sistemleri (AHBS) ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) yazılımlarını yapan firmalara gönderilen yazıda bu konudaki çalışmaların 1 Marta kadar tamamlanması istendi.
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Hakkı Öztürk'ün gönderdiği yazıda, bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli hekimlerin elektronik ortamda yazdığı reçetelerin, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu hükümleri doğrultusunda elektronik imzayla imzalanması, SGK'ya elektronik ortamda iletilmesi amacıyla yazılımda yapılacak e-imza entegrasyon çalışmalarının en geç 1 Mart'a kadar tamamlanması gerektiği bildirildi.
 
e-İmza nedir?
 
e-İmza, e-posta, Ms excel dosyası, Ms word dosyası gibi elektronik dokümanları imzalamak için kullanılan, bunu alan kişinin de gönderenin kim olduğundan emin olmasını sağlayan bir elektronik kod.
Elektronik imza, elle atılan ıslak imza gibi kullanılabildiği için internette her türlü resmi işlemin, hem zamandan hem de kağıt israfından tasarruf edilerek ve elektronik ortamda arşivlenerek yürütülmesini sağlıyor.
Elektronik imza ile imzalanmış herhangi bir belge, bilgisayar ortamında arşivlendiğinden bulunması için zaman harcanmıyor. Böylece depolama maliyetleri de yok denecek kadar az oluyor.
İl ve ilçe sağlık müdürlükleri ile Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikleri bağlı hastaneler, il halk sağlığı müdürlükleri de bağlı Toplum Sağlığı Merkezleri, Aile Hekimlikleri gibi birimlerde çalışan tüm hekimlere, kurum içi, kurum dışı yazışmalarda evrak üzerine ıslak imza atmaya yetkili personele nitelikli elektronik sertifika temin ediyor.