Dünyada kızamıktan ölenlerin sayısı artıyor

DSÖ Aşı, Bağışıklık ve Biyoloji Uzmanı Perry: "Kızamık hastalığının tamamen ortadan kaldırılmasında sağlanan ilerleme durdu"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE  - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kızamık hastalığından ölenlerin sayısında artış olduğu ve hastalıkla mücadelede 2015 hedeflerine ulaşamayacakları uyarısında bulundu. 

Birleşmiş Milletller (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında DSÖ'nun kızamık hastalığı ile ilgili yeni raporu hakkında konuşan DSÖ Aşı, Bağışıklık ve Biyoloji Uzmanı Dr. Robert Perry, "Kızamıktan ölenlerin sayısı tahminen 2012'de 122 bin iken 2013'te 145 bin 700'e çıktı" dedi. 

Kızamıktan ölenlerin sayısında 2000-2015 döneminde yüzde 95 düşüş hedeflendiğini ifade eden Perry, bu dönemde yüzde 75 düşüş yaşanmasının beklendiği söyledi. Perry, "Kızamık hastalığının ortadan kaldırılmasında sağlanan ilerleme durdu" uyarısında bulundu. 

Suriye'de yaşanan çatışma nedeniyle insanların devamlı yer değiştirdiğini ve aşı yaptıramadıklarını belirten Perry, aşı olmamış çocukların giriş yaptığı ülkelerde kızamık hastalığı sorununun büyüdüğüne ve bu ülkeler arasında da Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün yer aldığına dikkati çekti. Perry, "Bu bulaşıcı hastalıkta artışın ana nedenleri fonlardaki yetersizlik ve Suriye krizi" dedi. 

Öte yandan raporda, kızamık aşısının kullanımının yaygınlaşması sürecinin yavaş işlemesi nedeniyle bulaşıcı hastalıktan ölen sayısının arttığı ifade edildi. 

Rapora göre, geçen yıl 9 aylıkken kızamık aşısı yaptırmayan 21.5 milyon çocuğun yüzde 60'ı 6 ülkeden. Bunlardan 6.4 milyonu Hindistan'dan, 2.7 milyonu Nijerya'dan, 1.7 milyonu Pakistan'dan, 1.1 milyonu Etiyopya'dan, 0.7 milyonu Endonezya'dan ve 0.7 milyonu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden. 

Bu konularda ilginizi çekebilir