Evde diyaliz yaşam süresini uzatıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Ok, evde diyaliz yöntemlerinin böbrek hastalarında iyi sonuç verdiğini ve yaşam süresini uzattığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

ANKARA - Ankara'da düzenlenen Evde Diyaliz Tedavileri Toplantısında konuşan Prof. Dr. Ercan Ok, kronik böbrek rahatsızlıklarının artma eğiliminde olduğunu vurguladı.

Diyalize giren hasta sayısının artmasına karşılık, organ bağışının yetersiz kaldığını hatırlatan Ercan Ok, "Böbrek yetmezliği teşhisi sonucu diyaliz tedavisi gören hasta sayısında 60 binin üzerinde. Her yıl 10 binin üzerinde hasta diyalize başlıyor. Fakat organ bağışında istediğimiz oranda bir artıştan söz edemiyoruz maalesef. Sağlık Bakanlığı'nın 2016 verilerine baktığımızda, 25 bin civarında hastanın nakil sırası beklediğini görüyoruz" dedi.

Hemodiyalizin en yaygın kullanılan tedavi olduğunu belirten Ercan Ok, buna karışlık en etkin tedavinin ise böbrek nakli olduğunu vurguladı. Böbrek bağışçı ve naklinin artması gerektiğini kaydeden Ercan Ok, buna ilave olarak diyalize giren hastaların yaşam süre ve kalitesini artırmaya da odaklanılması gerektiğini belirtti.

"Ev Hemodiyalizi hastaların yaşam kalitesini artırıyor"

"Ev Hemodiyalizi" olarak adlandırılan, hastanın evinde yapılan diyaliz yönteminin bu arayışlardan biri olduğunu kaydeden Ercan Ok, barılı sonuçlar alındığını ve kadavradan böbrek nakline yakın bir yaşam süresinin elde edildiğini kaydetti.

Ercan Ok, "Evde diyalize giren ve haftada üç defa gece uykuda iken 8'er saat diyaliz olan hastaların kanları çok daha iyi temizleniyor. Ev Hemodiyalizi hastaların yaşam kalitesini artırırken, sosyal yaşam dengesini de daha rahat kurma imkanı sağlıyor. Örneğin, çalışan hastalar gece diyalize girip gündüz iş rutinini sürdürebiliyor.

Öte yandan diyaliz süresinin uzaması sonucu kas krampları, tansiyon düşmesi, halsizlik gibi belirtiler ortadan kalkıyor, ilaç kullanımı azalıyor. Bu tedavi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından diyaliz hastalarına ücretsiz bir hizmet olarak sunuluyor. Böbrek yetmezliği olup diyalize giren hastalar bu seçeneği mutlaka değerlendirmeli" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir