İlave ücrete ceza geldi
Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkındaki yönetmelik değişti.
Acile başvuran hastalara gerekli müdahaleyi yapmayan, gerekiyorsa hastanın yatışını sağlamayıp tedaviyi tamamlamayan, hastanın sağlık güvencesi olup olmadığını, ödeme gücü bulunup bulunmadığını veya tedavi masraflarını nasıl karşılayacağını sorgulayan sağlık kuruluşunun acil vakalar haricinde hasta kabulü, üç gün süreyle valilikçe durdurulacak ve mesul müdürü uyarılacak.
Aykırılığın bir yıl içinde tekrarında sağlık kuruluşunun acil vakalar haricinde hasta kabulü on gün süreyle valilikçe durdurulacak ve mesul müdürünün yetki belgesi iptal edilecek. Aykırılığın bir yıl içinde üçüncü kere tespit edilmesi halinde, sağlık kuruluşunun faaliyeti üç ay süreyle durdurulacak ve mesul müdürünün yetki belgesi iptal edilecek. Bu fıkralara aykırılığın bir yıl içinde dördüncü tespitinde ise Bakanlıkça sağlık kuruluşunun ruhsatnamesi iptal edilecek. Acil ünitesine başvuran bir hastanın, tedavisi veya sevkinin ilave ücrete tabi kılındığının tespit edilmesi durumunda sağlık kuruluşunun mesul müdürü uyarılacak. İlave ücrete ilişkin bir yıl içinde ikinci tespitte sağlık kuruluşunun acil vakalar haricinde hasta kabulü bir gün süreyle valilikçe durdurulacak. Aynı yıl içinde ilave ücret alındığının üçüncü ve daha fazla tespitinde ise başka kapatma ve iptal cezaları uygulanacak.
Yabancı hekim çalıştırılabilecek
Tıp merkezleri, Bakanlıkça izin verilmesi kaydıyla yabancı hekim ve hekim dışı sağlık personeli çalıştırabilecek.
Bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların oluşturdukları birliklerin personeli için kurulan sandıklara ait sağlık birimlerinin faaliyeti on sekiz ay içinde sona erecek.
Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde değişiklik
Öte yandan, Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, acil servise başvuran hastalara, yoğun bakım hizmeti dahil gerekli ilk müdahalenin yapılması, gerekiyorsa hastanın yatışı yapılarak tedavisinin ve eğer gelişirse komplikasyonların tedavisinin tamamlanmasından özel hastane sorumlu olacak.
Aynı yılda 3 kez ve daha fazla acile başvuran bir hastadan ilave ücret talebi tespit edilirse hastanenin ruhsatı geri alınabilecek.
Klinisyen uzman sayısı dördün altına düşen hastanelerin faaliyeti iki yıla kadar askıya alınacak. Bu süre sonunda uzman hekim eksikliğini gideremeyen özel hastanenin ruhsatı iptal edilecek.
Özel hastane, yabancı hekim ve hekim dışı sağlık meslek mensubu çalıştırabilecek.
Diyaliz merkezleri ve üremeye yardımcı tedavi merkezlerinde kadrolu çalışan uzman hekimler, özel hastanede kadro dışı geçici çalışabilecek