Kalp hastalarına ramazanda sigara ve kahve uyarısı

Prof. Dr. Seyfeli, oruç tutacak kalp hastalarının iftar yemeğinin hemen arkasından kesinlikle sigara ve ard arda kahve içilmemeli gerektiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAYSERİ  - Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, ramazan ayında görülen kalp krizlerinin nedeni daha çok iftar veya sahurda yenilen ağır yemeklerden kaynaklandığını, bu nedenle iftar ve sahurda ağır yemek yenmemesi, yemek sonrası sigara tiryakilerinin aşırı sigara içmemeleri gerektiğini belirtti. 

Seyfeli, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle sigara sonrası ani tansiyon yüksekliği, koroner spazm ve pıhtılaşmanın artarak kalp krizlerini tetiklendiğini vurguladı. 

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi, artan sıcaklık, uzun süren açlık, iftar sonrası ardı ardına sigara ve kahve içmek, hızlı yemek yemek, sahura kalkmamak gibi sağlıklı kişileri bile olumsuz etkileyen bu hatalı alışkanlıkların, kalp hastalarında çok ciddi tablolara yol açabildiğini belirten Seyfeli, şunları kaydetti: 

"Yapılan araştırmalarda orucun kalp yetmezliğinden hastanelere yatış sıklığını arttırmadığını gösteriyor. Buna rağmen kalp yetmezliği olan hastalar koroner kalp hastalarına göre daha riskli bir grubu oluşturuyor. Bu hastalar yaz aylarında ve uzun açlık döneminde halsizlik, bitkinlik, tansiyon düşüklüğü, aritmiler ve şuur değişikliğine kadar ilerleyen klinik tablo ile karşılaşabilirler. Bu nedenle kalp yetmezliği hastaları mümkünse oruç tutmamalı, tutmak isteyenlerin ise oruç tutmadan önce mutlaka kendilerini takip eden kardiyoloji uzmanına danışmalıdırlar. Oruç tutacak kalp hastaları yaz aylarına gelen ramazan ayında gün ışığında fazla kalmamaya dikkat etmelidir. İftar yemeğinin hemen arkasından kesinlikle sigara içilmemeli, kan basıncını yükseltecek tuzlu çerezlerden kaçınılmalı ve ard arda kahve içilmemelidir" 

Gün içinde vücudun ihtiyacı olan 2-2,5 litre sıvının iftar ve sahur arası mutlaka alınması gerektiğini ifade eden Seyfeli, sahur sofralarının kahvaltı gibi hazırlanması, su ve mineral ihtiyacını karşılayacak gıdaların yanında ölçülü miktarda yumurta, süt, yoğurt, peynir veya lifli gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirtti. 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir