Kızamık vakaları Romanya ve Fransa kaynaklı
Sağlık Bakanlığınca, ülkede görülen kızamık vakalarından izole edilen virüslerin "D8" diye adlandırılan, Romanya ve Fransa’da dolaşımda olan virüsle aynı özellikleri taşıdığının tespit edildiği belirtildi.
ANKARA - Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel’in "Kızamık salgını" iddialarına ilişkin yazılı soru önergesine verdiği cevaba dayandırılarak, "Kızamık hastalığının Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu yerlerde arttığı" iddialarının yer aldığı haberler yayınlandığı anımsatıldı.
Müezzinoğlu'nun söz konusu yazılı soru önergesine verdiği cevapta da daha önce yapmış oldukları açıklamalarda da, Kızamık hastalığına ilişkin Bakanlıkça yapılan açıklamaların hepsinde de virüsün kaynağının bilimsel veriler ışığında Avrupa ülkeleri olduğunun ifade edildiği vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi:
"Vakalardan izole edilen virüslerin genotipik incelemesinde "D8" diye adlandırılan ve Romanya ve Fransa’da dolaşımda olan virüsle aynı özellikleri taşıdığı tespit edildiği belirtilmiştir. Güneydoğudaki bazı illerimizde vakaların olması o bölgede eski yıllardan beri aşısız veya eksik aşılı kişilerin nispeten daha fazla olması ile ilişkilidir. Bu kişilerin aşılarının tamamlanması amacıyla yoğun saha çalışmaları yürütülmüş ve olay büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır."
"Avrupa'da büyük kızamık salgınları yaşanıyor"
Ülkede yerli kızamık virüsünün yok edilmesinin hedeflendiği, bu hedef doğrultusunda 2003 yılından itibaren yoğun aşılama çalışmaları yürütüldüğü ve vaka sayılarının büyük ölçüde azaltıldığına dikkat çekilen açıklamada, şu bilgelere yer verildi:
"Ancak dünyada virüs dolaşımı devam etmektedir, özelliklede Avrupa bölgesinde zaman zaman büyük kızamık salgınları halen yaşanmaktadır. Bu salgınlar Ukrayna, Romanya, Bulgaristan, Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya, İsviçre, Polonya gibi ülkelerde yoğun olarak yaşanmıştır. 2013 yılında ise Hollanda, İngiltere, Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan’da vaka sayılarında önemli artışlar görülmüştür. Artan insan hareketlerine paralel olarak ülkemize de yurt dışından importe vakalar gelmekte ve bu vakalardan aşısız veya eksik aşılı kişiler etkilenerek hasta olabilmektedir."
2012-2013 döneminde dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkede de kızamık vakalarında bir artış söz konusu olduğu ifade edilerek, 2012 yılında 349 vaka, 2013 yılında ise yaklaşık 7 bin vaka tespit edildiği bildirildi.
Bu vakaların yoğun olarak İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Diyarbakır, Van, Siirt, Ankara ve Ağrı'da görüldüğü, 73 ilde vaka tespit edildiği belirtilen açıklamada, bakanlığın Kızamık Bilim Kurulunun önerileri çerçevesinde hareket ettiği, her bir vakanın yakından izlendiği ve temaslıları başta olmak üzere izolasyon ve aşı uygulaması yapıldığı kaydedildi.
Vaka kümelenmesi olan gruplarda ve bölgelerde de aşılama yapıldığı ifade edilerek, "Örneğin kızamık aşısı ilk dozu çocuk 12 aylıkken yapılırken erken dönem vakalarının kontrolü amacıyla 9. ayda ek aşı uygulanması yapılmaktadır. Yürütülen bu başarılı çalışmalarla kızamık hastalığı büyük ölçüde kontrol altına alınmış olup, vaka sayısı son 6 haftadır azalmaktadır" ifadesine yer verildi.