Meme kanseri aşısı umut verdi

Amerikalı bilim adamları geliştirdikleri meme kanseri aşısını hastalarda denedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Amerikalı bilim adamlarının geliştirdiği meme kanseri aşısının klinik deneyleri olumlu sonuç verdi. 

Washington Üniversitesi'nden bilim adamları, meme kanserinin yayılma hızını yavaşlatmaya yönelik aşının etkili olduğunu belirtti.  

Sonuçları "Clinical Cancer Research" dergisinde yayımlanan araştırmada, 1. aşamadaki deneylerde aşının yan etkilerinin orta düzeyde olduğu bildirildi.  

Aşının, bağışıklık sistemindeki akyuvarların meme kanseriyle bağlantılı mammaglobin-A (MAM-A) proteinini barındıran hücreleri yok etmek için harekete geçmesini sağladığını belirten bilim adamları, sağlıklı meme dokusundaki rolü net bilinmese de bu proteinin seviyesinin meme kanserlerinin yüzde 40-80'inde yüksek olduğunu hatırlattı. 

 Bilim adamları, tümörün başka dokulara ve organlara yayıldığı ve MAM-A proteinini barındıran 14 hastaya aşı yapıldığını, 8 hastada grip belirtileri, aşının yapıldığı yerde şişlik ya da ağrı gibi hafif ve orta düzeyde yan etkilere rastlandığını açıkladı. 

Aşının, kemoterapi nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflasa da hastalarda bir yıl boyunca kanserin yayılmasını durdurduğu vurgulandı. 

Araştırmaya imza atanlardan William E. Gillanders, katılımcı sayısının azlığına rağmen sonuçların umut verici olduğunu ifade etti. Gillanders, hastaların bağışıklık sistemi zayıf olsa da aşının etkinliğinin saptandığını, bir sonraki aşamada etkinin daha iyi belirlenmesi amacıyla yeni teşhis konulan hastalarda bunun deneneceğini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir