Paraguaylıların çay bitkisinden sıfır kalorili tatlandırıcı üretti

Ali Raif İlaç, Canderel lisansı ile üretim yaptığı yeni ürününde kaloriyi sıfıra indirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

 
İSTANBUL - İlaç sektörünün en eski kuruluşlarından, 260 milyon lira cirolu Ali Raif İlaç, tatlandırıcı pazarında da büyüyor. Şirketin bu pazar için en önemli  kozu, Amerikan tatlandırıcı markası Canderel'in lisansıyla ürettiği yeni, "bitki özlü, sıfır kalorili" ürünler... İlk ürün stevia bitkisinden üretilen Canderel Green! Ürün kaynağı stevia bitkisinin anavatını Latin Amerika. Paraguay yerlileri yüzyıllardır çay için tatlandırıcı olarak kullanıyor. Bitki, Antalya'da 5 yıllık uğraşı sonucu  üretilmiş. Ali Raif İlaç, işte bitkiyi kullanarak üretiyor Canderel Green'i. Şirket Genel Müdürü Muzaffer Bal, "Türkiye bitkisel tatlandırıcı pazarından yüzde 50 pay almayı hedefliyoruz. Dünya'da yalnızca tatlandırıcı alanında değil her şeyde bitkise ürünlere yönelme trendi var. Türkiye'de u trendin dışında kalmıyor" dedi.
 
Yeni ürünleri Canderel Green'in özelliği bitkisel özlü. Muzaffer Bal, "Sıfır kalorili bir ürün" dedi. Bu ürünle ilgili planlarını şöyle anlattı:
"Dünya trendlerine, tüketici beklentilerine uygun bir ürün. Dünya trendini Canderel markası altında Türkiye'ye taşımak, dolayısıyla hem bitkisel tatlandırıcı pazarını var edip hem de toplam tatlandırıcı pazarındaki yerimizi de güçlendirmeyi istedik. Türkiye'de beklentimiz 2013'te 500 bin kutu ve 5.5 milyon lira gibi bir rakama ulaşmak. Bunlar, 1'nci yıl hedeflerimiz, daha sonra artacaktır. Ayrıca Stevia kökenli yani bitkisel kökenli ürün çeşitlendirmeyi düşünüyoruz. Şirketimizin tatlandırıcı pazarındaki pazar payı'nın Canderel Green Stevia ürünüyle birlikte 2013'te yüzde 50 olacağını planlıyoruz."
 
Canderel Green'in Avrupa'daki pazar payı ile ilgili bilgilerde veren Bal, "2012'de sadece Avrupa'da doğal tatlandırıcılar segmenti'nin 37 milyon euro'luk bir hacme 1 senede ulaştığını görüyoruz. Canderel'e baktığımızda da Avrupa'da doğal segmentin yine sadece 1 yılda yüzde 61'lik pazar payı yarattığı görülüyor" dedi.
 
'Paraguaylıların tatlı yeşilliği'
 
Bal'ın verdiği bilgiye göre Türkiye tatlandırıcı pazarında 20'ye yakın oyuncu var. Pazar, 2012'de yüzde 8 büyüme ile yaklaşık 18 milyon liralık büyüklüğe sahip. Genel Müdür Bal, stevia bitkisinin öyküsünü şöyle anlattı:
"Stevia bitkisinin anavatanı Güney Amerika. Ağırlıklı olarak Paraguay ve civarındaki ülkelerde yetişiyor. Nane-çay yaprağı görüntüsünde bir bitki ve ağzıda tatlı bir tat bırakıyor. Stevia bitkisini Paraguay yerlileri yüzyıllardır çaylarını demledikten sonra çaylarının içine bitkinin yaprağını atarak kullanıyorlar ve kendi aralarında bitkiye 'tatlı yeşillik' diyorlar. Ayrıca Paraguay'ın sanayisinde, Stevia üretimi ve ihracatı çok
önemli bir yere sahip. Paraguay'da hasadı başlıyor ve yaygınlaşıyor. Türkiye'de de Antalya'da tam 5 yıl uğraşıldıktan sonra ilk hasadı 2011'de alınmaya başlandı.
 
'2012 cirosu 260 milyon lira'
 
50 yıldan bu yana sektörde yer aldıklarını belirten Bal, "Ali Raif İlaç Sanayi, Türkiye'nin en eski kuruluşlarından. 1963'ten bu yana ilaç sektöründe faaliyet  gösteriyor. Turhan ailesine ait yüzde 100 yerli sermayeli bir aile şirketi. Eşdeğer ilaç üretimi, pazarlaması, ihracat ve bitmiş ilaç ve sağlık ürünleri ithalatı yapıyoruz. 1963'te çok uluslu şirketlerin yani Avrupa Amerikalı şirketlerinin lisans anlaşmalarıyla üretimini yaparak ilaç işine başladık. 50 yıldır lisans altında ürünler üretmiş veya ithal ürünler getirmiş, pazarlamış bir şirketiz. İspanya, Polonya, Özbekistan, Gürcistan, Azerbaycan, Filipinler'e ihracat yapıyoruz. Türkiye'de 10 bölge müdürlüğümüz var. 600 kişilik ekiple çalışıyoruz. 2012 ciromuz 45 milyon kutu ürün satışı ile 260 milyon lira olarak gerçekleşti" dedi.