Serbest bölge hastanelerine yüzde 15 'Türk hasta' izni
Sağlık serbest bölgelerinin sunulmasında son aşamaya gelindi. Bu bölgelere yapılan yatırımlar döviz kazandırıcı sınıfta sayılacak.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mehmet KAYA
ANKARA - Yurt dışından gelecek hastalara vergi avantajlı hizmet sunmayı amaçlayan ve ticari sağlık hizmetlerinin son ayağı olan sağlık serbest bölgelerinin kurulmasında son aşamaya gelindi. Tasarlanan sistem Türkiye'de en fazla 3 serbest bölgede yerli hastaya bakma sınırı bulunan, münhasıran yurt dışından gelen hastalara hizmet vermek üzere sağlık ve bağlı hizmetlerin sunulduğu bir serbest bölge modelinin oluşturulması. Bu bölgeye yapılan yatırımlar da diğer serbest bölgelerde olduğu gibi gelir açısından döviz kazandırıcı sınıfında sayılacak.
Yurt dışı raporuna SGK'dan ödeme
Sağlıkta kamu-özel işbirliği modeliyle atılan adımlarla birlikte, özel sektörün bütün sağlık alanlarında iş yapmasına imkan verecek son model olan serbest bölge sisteminde de hazırlıkların son aşamaya geldiği belirtildi. DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikte son aşamaya gelindi. Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütülen çalışmalarda serbest bölgedeki hastanelerden yararlanabilecek Türk vatandaşı oranının yüzde 15 ile sınırlanmasında mutabakat sağlandı. Varılan bir diğer önemli mutabakat ise Türkiye'den yurt dışında tedavi görebilir raporu alanların bu bölgelerdeki hastanelerdeki tedavilerinde SGK'nın ödeme yapmasına imkan sağlanması oldu. Daha önce bu hastanelerin tamamen genel sağlık sigortası kapsamı dışında tutulması planlanmıştı.
Doktorların yarısı yabancı olacak
Taslağa göre serbest bölgede yüzde 100 yabancı sermayeli hastane kurulabilecek ve doktorların yarısı yabancı olabilecek. Bölgeler serbest bölge uygulama kapsamında idari olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından yönetilecek ancak genel sistemden farklı olarak bu bölgelerde yatırım yapacaklara ruhsat ve hizmet denetimi tamamen Sağlık Bakanlığı yetkisinde olacak. Türkiye'de 3 serbest bölgenin oluşturulması kararlaştırılırken, yerleri Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
Serbest bölgelerde sadece hastane yatırımları olmayacak. Diğer sağlık yatırımları olan rehabilitasyon merkezi, kaplıca, geriatri merkezleri, Ar-Ge ve teknoloji geliştirme merkezleri, otel, eğitim kurumları da kurulabilecek.