'Spor çöpçatanları' sahaya hazırlanıyor

"Kızlar Sahada" projesinin mimarı Melis Abacıoğlu ve Boyner Holding’in veliahtlarından Elif Boyner, sosyal medyada bir tür “spor klübü” kuruyor. Sweaters, yalnız spor yapmak istemeyenleri bir araya getirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YASEMİN SALİH

İş dünyası bir aracılık deryası. Şirketlerin alım satımında, pazar bulmada bir ilişki ağı döner ve bu ağa hakim olanlara, iyi yönetenlere de genellikle “çöpçatanlar” denir. Olayın toplumsal tarafına bir gönderme vardır burada. Şimdilerde iki genç, güzel ve akıllı kadının kurduğu bir “çöpçatan” şirketten bahsediyor herkes: SweatersApp. Sweaters, bir mobil uygulama. Peki kimleri bir araya getirmek için aracı oluyorlar dersiniz? Spor tutkunlarını.

“Yalnız spor yapamam” diyenleri bir araya getirerek toplumsal harekete katkıda bulunmaya kendini adayan bu iki kadını aslında tanıyoruz. Biri ünlü tekstil ve perakende grubu Boyner Holding’in veliahtlarından Elif Boyner, diğeri de “Kızlar Sahada” projesiyle sivil toplum kuruluşları ve şirketleri peşinden koşturan Melis Abacıoğlu.

Abacıoğlu, Anadolu’da kız çocuklarının aktif hayata katılımı konusunda yürüttüğü çalışmalarla son zamanlarda adından sıkça söz ettiren bir isim. Columbia Üniversitesi’nde matematik ve sanat tarihi üzerine çift anadal yaptıktan sonra Türkiye’ye dönerek sağlık sektöründe çalışmaya başlamış. Ardından büyük hastane gruplarından birinin Almanya’daki operasyonlarını yönetmiş. “Bu başarılı tabloda kendime dönüp baktım ki mutlu değilim” diyor içinde yaşadığı dönüşümü anlatırken.

“Ne yapmalıyım” diye ararken sporcu kimliğinin daha öne çıktığını fark ediyor. “Aynı zamanda milli tenisciyim. Sporla mutlu oluyorum. Bu beni güçlendiriyor. O zaman neden ben de aynı şekilde insanları güçlendirmeyeyim? İşte bu düşünce yeni işime karar verirken ilham kaynağım oldu” diyor.

HAREKET CANDIR

Önce sosyal medyadan yakın arkadaşlarıyla bir grup kurarak tepkileri almış Abacıoğlu. Ardından “Hareket candır” adını verdiği gruba 7 bin kişi üye olmuş. Bir yandan da girişimci tarafını konuşturarak yurtdışında sporseverlerin beğenerek taktığı bileklikler getirip şirketlere satmaya çalışmış. Ancak işler beklediği gibi gitmemiş:

“Beğenilmedi bileklikler. Kurumlara girip çalışanlarına hediye etsinler diye teklif ettim ama onlar bana ‘sen madem bu işleri biliyorsun, çalışanlarımıza spor eğitimleri ver’ dediler. Böylece Actifit’i kurdum.”

KOYU GALATASARAYLI

Sporun her alanına tutkun Melis Abacıoğlu. Koyu bir Galatasaraylı. “Kızlar neden futbol oynamıyor” diyerek yakın çevresini bir araya getirdiği bir futbol takımı kurmuş önce. Sonra da bunu şirketlere satmaya karar vermiş. “Kızlar sahada” adını verdikleri fikri kurumlararası kadın futbol turnuvasına çevirerek şirketlerden gelecek tepkiyi beklemiş. Sonrasını ondan dinleyelim: “16 takım geldi. O akşam ana haber bültenlerindeydik. Şu anda 100 takıma ulaştık. Bir lig yarattık. Gençlik kupamız bile var. Hatta Kızlar Sayada Akademisi kurduk.”

Kızlar Sahada Akademisi, Anadolu’daki kız çocuklarına futbol eğitimi vermeyi hedefliyor. Futbol aracılığıyla cinsiyet eşitliği konusunda bilinç yaratmayı amaçladıklarını söyleyen Abacıoğlu’na AÇEV, Robert Kolej, Damla gibi kuruluşlardan destek var.

ARKADAŞLARLA SPOR DAHA VERİMLİ

Sweaters, aslında Elif Boyner'in projesi. Melis Abacıoğlu'nun Hareket Candır projesindeki çalışmaları, bu iki spor tutkununu bir araya getirmiş. Boyner'le yaklaşık altı ay flört ettiklerini söyleyen Abacıoğlu, buluşmayı şöyle anlatıyor: “Elif de triatlon sporcusu. Onu da spora bir arkadaşı teşvik etmiş. O da ‘Senin bana yaptığını ben de başkalarına yapmalıyım’ diyerek arkadaşla spor konseptli bir fikir geliştirmiş. Sweaters böyle ortaya çıkmış.”

2.7 KAT DAHA FAZLA SPOR

Araştırmalara göre, çevresinde spor yapan arkadaşları olanlar, olmayanlara göre 2.7 kat daha fazla spor yapıyor. Abacıoğlu ve Boyner'in çıkış noktası da bu. Sweaters’ı bir mobil uygulama olarak anlatan ikili, "Amaç, bir spor partneri bulmak" diyor.

KOŞUYA GELEN VAR MI?

Peki sistem nasıl çalışacak? Örneğin, “Yarın saat 06:00’da koşacağım, gelen var mı” diye bir mesaj atılacak ve “geliyorum” diyenlerle bir grup oluşturularak koşuya gidilecek. Abacıoğlu, projeye mekânlar, spor markalarının da dahil olduğunu söylüyor. Şimdiden sisteme 150’den fazla marka ve mekân üye. Şimdilik sadece İstanbul’da aktif olan Sweaters’ı şirketlere de götüreceklerini anlatan Abacıoğlu, “Bireysel hedeflerimiz oturduğunda bunu kurumlara da götüreceğiz. Şu anda Türkiye'de 200 bin aktif spor yapan var. Bunların yarısına ulaşmayı hedefl iyoruz. Daha sonra şirketlere yöneleceğiz. Örneğin iki rakip şirketin çalışanları birlikte yürüyüşe çıkacak” diyor.