Tek rakibimiz ABD!

Dünya’nın 3’te 1’i obez ya da kilolu. OECD’nin son açıkladığı rapora göre Amerika, yüzde 28.5’lik obez nüfusuyla listenin zirvesinde. Türkiye yüzde 16.9’luk obez nüfusuyla OECD ortalamasının (%15) üzerinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_saglik-003.jpg

Gelir, eğitim ve yaşam standartlarının arttığı insanların kilo ve boyları da 18. yüzyıldan bu yana artıyor. Kilo almak atalarımız için daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmayı sağladığı için faydalıyken bugün çok fazla sayıda kişi kilo almanın zararları ile karşı karşıya. Obez kişiler normal kilodaki insanlara göre ölüme 8-10 yıl daha yakınlar. Aynı sigara içenlerde olduğu gibi fazladan alınan her 15 kilo daha erken ölme riskini yaklaşık olarak yüzde 15 artırıyor. Pek çok ülkede yapılan toplam sağlık harcamalarının yüzde 1-3’ünün obeziteye yapılan sağlık harcamaları olduğu tahmin ediliyor (Bu ABD’de yüzde 4 ile yüzde 10 arasında) ve bu maliyetin obezite ile ilgili hastalıkların ortaya çıkması nedeniyle gelecek yıllarda artması bekleniyor. 

Ekonomik kriz obeziteyi tetikledi 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2010 yılında “Obezite ve Önlenmesinin Ekonomik Bilimi: Şişman Değil Sağlıklı” başlığıyla yayınlandığı rapor bu yıl 27 Mayısta “Obezitede Trendlerin ve Sosyal Dengesiziklerin Analizi” başlığı ile güncellendi. Yeniden yayınladı. Bu rapora gore OECD ülkelerinde yaşayan pek çok insan ya kilolu ya da obez. Obezitenin çarpıcı sosyal ve ekonomik sonucu ise diyabet, kanser ve kalp krizi gibi hastalıkların giderek artan sayıda kişiyi etkiliyor olması. 

Yeni OECD verileri ve analizi obezite seviyelerinin pek çok ülkede önceye göre daha yavaş şekilde olsa da son 5 yıldır artmaya devam ettiğini ortaya çıkardı. Obezite İngiltere İtalya, Kore ve ABD’de sabit şekilde kalırken Avustralya, Kanada, Fransa, Meksika, İspanya ve İsviçte’de yüzde 2-3 artış gösterdi. OECD ülkelerinde ortalama olarak her 5 çocuktan 1’i kilolu fakat bu oranlar Yunanistan, İtalya, Slovenya ve ABD’de daha yüksek. Bu ülkelerde her 3 çocuktan 1’i kilolu. Buna karşın daha fazla ülke yetişkin obezitesinden daha fazla çocuk obezite oranlarını azaltmayı ya da stabil kılmayı başardı. Ekonomik kriz obezitenin yaygınlaşmasına neden oldu. Kriz aileleri daha az alışverişine itti ve bunun yanında alt gelir seviyesindeki hanehalkları yüksek kalorili, besin değeri az olan yiyeceklere yöneldi. OECD Sağlık Uzmanı Michele Cecchini, “Ekonomik kriz obezitenin büyüyürek devam etmesine neden olabilir. Hükümelerin bu artışı durdurmak için bir şeyler yapması gerekiyor” diye konuştu. Rapora göre giderek artan sayıda ülke obezitenin daha fazla yayılmasından onu önlemeye kadar çeşitli politikalar uyguladı. 

obez.jpg

Türkiye ortalamanın üzerinde 

OECD'nin kısmen kendi derlediği kısmen de ülke raporlarından toparladığı veriler içinde Türkiye yüzde 16.9'luk obez nüfusuyla OECD ortalamasının (%15) üzerinde. Erkek ve kadınlarda obezite oranlarına bakıldığında tablo tamamen değişiyor. Erkeklerde obezite yüzde 13.2 ile OECD ortalamasının 2 puan altında. Kadınlarda ise durum daha çarpıcı. Bu sonuç çarpıcı çünkü ABD’den sonra en yüksek obez kadın oranı Türkiye’de. Verilere göre Türkiye’de kadınlarının %21'i, bir başka deyişle her 100 kadından 21'i obez.