‘Tetanos ve difteri aşıları Türkiye’de üretilecek’

Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Emine Alp Meşe, 2019'da tetanos ve difteri aşısını tüm safhalarıyla Türkiye’de üretmeye başlayacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SÖNMEZ

Kayseri’de düzenlenen Milli İlaç ve Aşı Çalıştayı’nda konuşan Sağlık Bakanı Yardımcısı Prof. Emine Alp Meşe, ilaçta yerelleşme projesi ile 6 milyar liralık ürünün Türkiye’de üretilmesini planladıklarını, bugüne kadar 3.1 milyar liralık ürünü yerelleştirdiklerini belirtti.

Meşe, “Aşı ithalatına 1 milyar TL harcıyoruz. Ülkemizde aşı üretiliyor ancak bizim istediğimiz antijenden itibaren tüm basamaklarıyla aşı üretimini gerçekleştirmek. Gerekli teknolojiyi transfer etmek istiyoruz. Aşı analizleri için akredite laboratuvarlar açmak, aşıda kendi kendine yeten bir ülke olmak istiyoruz. Hatta çevre ülkelere ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bu noktada aşı merkezi olarak Erciyes Üniversitesi bizim için son derece önemli” dedi.

2019 yılında tetanos ve difteri aşısını tüm safhalarıyla Türkiye’de üretmeye başlayacaklarını açıklayan Meşe, “Hepatit B ve su çiçeği aşısı için de ihaleye çıkacağız” diye konuştu. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Mustafa Çalış da kırım kongo kanamalı ateşi için ilk milli aşıyı geliştirdiklerini söyledi.