Türkiye sağlıkta AB'yi yakalayamadı
OECD'nin "Avrupa'da sağlık" raporuna göre, 2000-2010 arasında doktor sayısı en hızlı artan üçüncü, hemşire sayısı en hızlı artan ikinci ülke olan Türkiye yine de kişi başınadoktor ve hemşire sayısında sonuncu oldu.
İSTANBUL - Türkiye'nin, sağlıkta son on yılda gerçekleştirilen iyileştirmelere karşın hizmet ve altyapı açısından Avrupa ülkeleri arasında son sıralarda bulunduğu ortaya çıktı. OECD'nin Avrupa ülkelerinin sağlık politikalarını incelediği ìBir Bakışta Sağlık Avrupa 2012" raporu açıklandı. İşte rapordan önemli başlıklar:
Avrupa'da bin kişi başına en fazla doktorun düştüğü ülke Yunanistan oldu, en az doktor ise Türkiye'de bulunuyor. Yunanistan'da bin kişiye 6.1, Türkiye'de 1.7 doktor düşüyor.
2000-2010 arası doktor sayısı en fazla yüzde 3.5 ile Yunanistan'da artarken, Türkiye de İngiltere'nin ardından üçüncü sırada yer aldı.
• 2010'da İsviçre'de bin kişiye düşen hemşire sayısı 16 olurken, diğer uçtaki Türkiye'debin kişiye 1.6 hemşire düştü. AB ortalaması bin kişiye 8 hemşire oldu. Türkiye 10 yılda hemşire sayısını Avrupa'da en çok artıran ikinci ülke oldu.
• Geçen 10 yılda nüfusa göre hastane yatağı sayısı, Yunanistan ve Türkiye hariç Avrupa ülkelerinde görece azaldı. 2010 itibarıyla Avusturya ve Almanya bin kişiye düşen 8 yatak ile ilk sırada yer aldı. Türkiye hala en az hastane yatağına sahip ülke, ancak son on yılda hastaneyatağı sayısını önemli ölçüde artırdı.
• Tedavi türüne göre yapılan dağılımda Türkiye'de psikiyatrik tedaviye ayrılan hastasayısının Avrupa'nın en düşüğü olduğu ortaya çıktı. Türkiye'de hastanelerde yatakların yüzde 96'sı iyileştirici tedaviye, yüzde 3'ü ise psikiyatrik tedaviye ayrılmış durumda. AB 27'de ise tüm hastane yataklarının yaklaşık altıda biri bölümü bu alana tahsis ediliyor. Türkiye kanserde son
KOAH'da ilk sırada
• 2008 rakamlarına göre tüm türlerde Avrupa'da kanserin en az görüldüğü ülke Türkiye. AB'de her yüz bin kişiden 296'sında kanser vakası görülüyor. Türkiye'de ise kanser vakaları yüz binde 182 düzeyinde bulunuyor.
• Türkiye 2011 itibarıyla şeker hastalığında Avrupa dördüncüsü çıktı. 20-79 yaş arası diyabet yaygınlığı ölçümünde Portekiz yüzde 9.8 ile birinci, Kıbrıs Rum Kesimi yüzde 9.5 ile ikinci, Polonya yüzde 9.2 ile üçüncü, Türkiye 8.1 ile dördüncü durumda. Şeker hastalığı Avrupa'da en az İsveç'te görülüyor.
• 2009 itibarıyla AB üyesi ülkelerde 60 yaş üstünde 8 milyon demans hastası bulunuyor. AB27'de demans ortalaması yüzde 5.5. Türkiye yüzde 3.2'lik oranla AB ülkelerinde demansın en az görüldüğü ülke oldu.
• Astım yaygınlığında kadın ve erkekler arasında en büyük farkın yaşandığı ülke Türkiye oldu, astım Türkiye'de kadınlarda yüzde 5, erkeklerde ise yüzde 2.5 oranında görülüyor. KOAH hastalığı ise Malta'da yüzde 1.2, Macaristan'da yüzde 4.7, Avrupa'da en yüksek oranın kaydedildiği Türkiye'de ise
yüzde 6.2 yaygınlığında görülüyor. Türkler son 30 yılda içki içmeyi bıraktı
• AB bölgesi dünyada alkolün en çok tüketildiği bölge. AB'de yetişkin başına yılda ortalama 10.7 litre saf alkol düşüyor. Türkiye 1.5 litre alkollü içecek ile Avrupa'da sonuncu.1980-2010 içkiyi en fazla azaltan ülke İtalya oldu. İtalya'da içki tüketimi yüzde 59 azaldı. Yunanistan, İspanya, Fransa
yüzde 38, Slovakya, Portekiz, Macaristan, İsviçre yüzde 20-25 arasında, Türkiye ise yüzde 17 azalttı.
• Obezite'nin Türkiye'de erkeklerde yüzde 13.2, kadınlarda ise yüzde 21 oranında görüldüğü belirtildi. Obezite oranı Türkiye'de AB27 ortalamasına yakın ve nüfusun yüzde 16.9'u obez.