Türkiye'de yılda en az 100 bin kişi sigaradan ölüyor

Tütün kullanımı nedeniyle dünyada yılda 6 milyon, Türkiye'de de en az 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, tütün kullanımının, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu, buna bağlı hastalıklar nedeniyle dünyada yılda 6 milyon, Türkiye'de de en az 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

"Türkiye'de ise 14.8 milyon kişi tütün kullanıyor"

Bakanlıktan 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, dünyada 15 yaş üzeri nüfusta 1,3 milyar, Türkiye'de ise 14,8 milyon kişinin tütün kullandığı ifade edildi.

TKÇS sözleşmesini 178 ülke imzaladı

Tütün kullanımının dünya çapında insan sağlığını tehdit edebilecek boyutlara ulaşması nedeniyle Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'nin (TKÇS)  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanarak 2003'te ülkelerin onayına sunulduğu hatırlatılan açıklamada, Türkiye'nin 2004'te imza koyduğu sözleşmeyi bugün itibarıyla 178 ülkenin imzaladığı belirtildi.

TKÇS’nin imzalanmasıyla Türkiye'deki tütün kontrolüne yönelik çalışmaların ivme kazandığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Sigara içme oranları 2012'de yüzde 27.1'e düştü

''Bu çalışmalar, sadece tütün yasakları ve cezalarını kapsamamış, eğitim ve bilgilendirme çalışmalarıyla desteklenmiştir. Ayrıca medya kampanyaları çerçevesinde birçok eğitici kamu spotu yayınlanmış ve yayınlanmaya devam etmektedir. Tütün dumanına maruziyetin önlenmesi, tütün ürünlerinin reklam ve tanıtımının yasaklanması, tütün mamulleri üzerindeki vergilerin artırılması, tütün kullanımının zararlarını açıklayıcı geniş medya kampanyalarının düzenlenmesi ve sigara bırakmayı kolaylaştırıp teşvik edecek politikaların uygulanması çalışmaları ile ülkemizde 15 yaş üzerinde 2008’de yüzde 31,2 olan sigara içme oranları 2012'de yüzde 27,1'e düşmüştür.

Ülkemizin tütün kontrolü çalışmalarıyla geldiği nokta, DSÖ tarafından 2013'te Panama’da yayımlanan “Küresel Tütün Epidemisi Raporu”nda tüm dünyaya örnek gösterilmiş ve Türkiye’nin tütün kontrolü alanında lider olduğu ilan edilmiştir''

Bu yılın teması tütün vergilerinin artırılması

Tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve bu bilincin artarak devam etmesi amacıyla DSÖ tarafından 31 Mayıs, “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edildiğ hatırlatılan açıklamada, bu yılki ana temanın da "tütün vergilerinin artırılması'' olarak belirlendiği bildirildi. 

Açıklamada, 4 Haziran'da Sağlık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti işbirliğinde “Dünya Tütünsüz Günü Etkinliği ve Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü” yapılacağı kaydedildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir