Türkiye'nin ilk "biyomedikal vadisi" İzmir'de kuruluyor
DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgören: "Oluşturacağımız ekosistem sadece Türkiye'de değil Güneydoğu Avrupa'da da yok. Bu nedenle uluslararası kurumların yoğun ilgisini bekliyoruz"
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi bünyesinde kurulacak Biyomedikal Teknopark'ın, Türkiye'de bu alanda ilk olacağı, teknoparka uluslararası ilaç firmalarının yoğun ilgi göstermesinin beklendiği belirtildi.
DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören, Resmi Gazete'de yayımlanan ilanla resmen kurulan DEÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin, sağlık sektörüne yönelik olarak kurulan ilk teknopark olduğunu söyledi.
Bölge kapsamında Tınaztepe Yerleşkesi'nde 17 bin 400 metrekare alanda genel teknopark ve İnciraltı'ndaki Sağlık Yerleşkesi'nde biyomedikal teknopark oluşturulacağını belirten Özgören, biyomedikal teknopark bünyesinde Türkiye'de bulunmayan laboratuvar ve Ar-Ge imkanlarının oluşturulacağını kaydetti.
Biyomedikal Teknopark'ın kurulmasıyla birlikte halen faaliyetine devam eden İleri Biyomedikal Ar-Ge Merkezi'nin, Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki klinik hizmetler, araştırmacı akademisyenler ve sağlık bilimleri enstitüsü bünyesindeki 20'yi aşkın doktora ve master programı ile tek platformda birleşeceğini, 50 milyon doların üzerinde bir yatırımla 20 bin metrekare alan üzerine kurulacak laboratuvarlarla birlikte bir vadi oluşturulmuş olacağını kaydeden Özgören, şöyle devam etti:
"Oluşturacağımız ekosistem sadece Türkiye'de değil Güneydoğu Avrupa'da da yok. Bu nedenle uluslararası kurumların yoğun ilgisini bekliyoruz. İlaç endüstrisiyle akademik araştırmaları bu vadide birleştirmiş olacağız.
Bu vadide Türkiye'nin en kapsamlı biyomedikal Ar-Ge laboratuvarları kurulacak. Ülkemizde henüz olmayan gen terapisi ve kök hücre ilgili hastalıklara yönelik araştırmalarda kullanılan hastalıklı havyan modellemesiyle çalışılabilecek laboratuvarlar kurulacak. Buradaki çalışmalar ilaç üretiminde ve diğer tedavi ürünlerinde Türkiye'ye 20 yıl kazandıracak. Dışarıdan almak yerine üreten bir ülke olacağız."
"EXPO heyeti gelsin"
Şubat ayında teknoparkın Avrupa'daki tüm klinik araştırma enstitüsü başkanlarına sunumunun yapılacağını, ilaç şirketleri için de tanıtım toplantıları düzenleneceğini ifade eden Özgören, "Yaptığımız ön görüşmelerde talebin iyi seviyede olacağını görmüştük. Bu kapsamda benzer bir teknoparkın çevre coğrafyamızda olmaması bizi bir adım öne çıkaracak. 2 yıl içinde 50 kadar firmanın teknopark içinde faaliyet gösteriyor olacağını tahmin ediyoruz. Bunlar arasında dünya devi firmalar da olacak. Bazı görüşmeler var ancak şu an açıklama yapmak için erken" diye konuştu.
İzmir'in sağlık ana temasıyla EXPO 2020'ye aday olduğuna da dikkat çeken Özgören, sağlık teknoparkının bu temanın içini dolduracağını söyledi.
Teknoparkın aynı zamanda İnciraltı'ndaki EXPO alanının hemen yanında olduğunu söyleyen Özgören, sözlerini şöyle tamamladı:
"EXPO seçimi 2013 Kasım'da olacak. EXPO heyeti İzmir'e geldiğinde bu teknoparkı görürse çok faydalı olur. Temanın içini doldurduğumuzu anlatmalıyız. Kentiyle bulumuş ARGE'yi sıçratan bir üniversite görmüş olacaklar. Ana tema kapsamında İzmir'in göstereceği en önemli yatırım bu teknopark olacak. Bu teknoparkla, 'EXPO'ya aday olduk ama ne sergileyeceğiz ?' sorusuna da yanıt vermiş olacağız."