Yaz aylarında böbreklerinizi unutmayın!

Günde en az 2-2,5 litre ya da 8 su bardağı su tüketilmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Deniz, kum, güneş mevsimi açıldı ama bu durum, böbreklerimizi olumsuz etkiliyor. Böbrek taşı vakası en çok ağustos ayında görüldüğünü belirten Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Serhan Tuğlular, böbrek taşı vakalarının son 10 yılda yüzde 30 arttığına dikkat çekiyor.

Bütün kış hayalini kurduğumuz o sıcak havalara sonunda kavuştuk. Fakat birçoğumuzun en çok sevdiğimiz mevsimlerden biri olan yaz ayında, böbrek sağlığımızı göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Çünkü böbrek taşı vakaları en çok ağustos ayında görülüyor ve ne yazık son 10 yılda böbrek taşı vakalarında yüzde 30 artış meydana geldi. Anadolu Güney Genel Sekreterliği-Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Serhan Tuğlular, son yıllarda şekerli, tuzlu ve hayvansal gıdaların tüketiminde artış olmasının böbrek taşı vakalarında da artış yarattığını belirtiyor. "Yazın bol şekerli limona içmek yerine, limon dilimli su içmek doğru bir seçenek olacaktır. Ayrıca böbrek taşına yol açan en büyük neden susuzluktur. Yazın daha çok terliyoruz ve yeterince su içmezsek vücut sıvılarındaki kalsiyum miktarının artması dolayısıyla böbrek taşları da artıyor."
 
Bol sıvı tüketin

Doğum sancısından beter bu acıyı yaşamamak için bol sıvı tüketmek gerekiyor. Prof. Dr. Serhan Tuğlular, günde en az 2-2,5 litre ya da 8 su bardağı su tüketilmesini öneriyor. "2-3 saatte bir idrara çıkıyorsanız yeterince sıvı alıyorsunuzdur. İdrar renginizin açık sarı olması da yeterli sıvı tükettiğiniz anlamına gelir." Açıklamalarında bulunan Prof. Dr. Serhan Tuğlular, fazla çay tüketilmemişini de belirtiyor. Çünkü içindeki oksalat, böbrek taşı riskini arttırıyor. Doğal gıdalardaki kalsiyum böbrek taşı oluşumunu azaltırken, yine ilaç olarak alınan kalsiyum ise böbrek taşına neden oluyor. Bu nedenle yazın şunlara dikkat etmek gerekiyor:

-Su dışında, karpuz gibi bol su içeren meyveler ve sebzeler tüketilmeli.
-Zorunlu olmadıkça sıcak havalarda dışarıya çıkılmamalı.
-Terlemeyi azaltan hafif doğal pamuklu ve açık renk giysiler giyilmeli.
-Susuzluk hissetmesek bile egzersiz öncesi mutlaka su içilmeli.
-İdrar söktürücü ilaç kullanımında, kontrol altında olmayan şeker hastalığında ve altta yatan böbrek hastalığı olanlarda su gereksinimi arttığı için bu kişiler, su tüketimine dikkat etmeli.
 
Bu kişiler fazla su tüketmemeli

Prof. Dr. Serhan Tuğlular, yaz aylarında böbrek yetmezliği olanların, diyalize bağımlı olanların ve bu nedenle idrara çıkmaları azalan kişilerin, ayrıca ileri kalp yetmezliği olanların fazla sıvı tüketiminden uzak durmaları gerektiğini belirtiyor. Prof. Dr. Serhan Tuğlular, "Bu kişilerin böbrekleri artık zaten yeterli idrar üretemediğinden, aldıkları fazla sıvı vücutta birikerek solunum yetmezliğine neden olabilir ve vücutlarında şişlik meydana gelir. Bu nedenle bu kimselerin tam tersine günde 1 litreden fazla su tüketmemelerini tavsiye ediyorum." diyor. Ayrıca kalsiyum içeren yiyeceklerle oksalat içeren yiyeceklerin birlikte tüketilmesi böbrekte taş oluşumunu tetiklemiyor. Yine Prof. Dr. Serhan Tuğlular’ın verdiği bilgilere göre yoğurtlu ıspanak, sütlü çay gibi gıdalar gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir